Eurocinema u junu

03-09.06 20h
MRTVA PRIRODA / SANXIA HAOREN (Kina)
VENECIJA 2006 – Zlatni Lav za najbolji film

Stari grad Fengije-a je već potpuno pod vodom, ali novi kraj još uvek nije poplavljen… Postoje stvari koje treba spašavati, i stvari koje treba ostaviti za sobom…
Han Sanming, rudar, dolazi u Fengjie da potraži svoju bivšu ženu koju nije video 16 godina. Susreću se na obali reke Zangtze i odlučuju da se ponovo venčaju..
Shen Hong, medicinska sestra putuje u Fengjie da potraži svog muža koji se nije vratio kući 2 godine. Oni se grle i plešu.. Ali uprkos plesu tužno shvataju da je gotovo i odlučuju da se razvedu. Gradnja brane 3 klisure dovela je do toga da se čitava sela i gradovi isele i da život koji je postojao zauvek bude pokriven vodom. Dobri ljudi iz tri klisure originalan je prevod naziva filma sa kineskog, koji vodi kroz velike promene malih života običnih ljudi.

10-16.06. 20h
MAX MANUS (Norveška)
AMANDA nagrada Norveške 2009 – Najbolji film, najbolji glumac, najbolja sporedna ženska uloga, najbolja fotografija, najbolji scenario

Posle bitke sa komunistima u Finskoj, Maks Manus se vraća u Norvešku koja je okupirana od strane nacista. On se priključuje bici za oslobođenje i biva zarobljen, ali uspeva da pobegne u Englesku gde postaje specijalni agent uključen u razne misije sabotiranja nacista.

17-23.06. 20h
PISAC IZ SENKE / THE GHOSTWRITER (VB) 2010.
Režija: Roman Polanski
Uloge: Ewan MacGregor, Pierce Brosnan, Kim Katrall
BERLINALE 2010 – Srebrni medved za najbolju režiju

Uspešni britanski pisac koji piše u ime drugih, kao pisac iz senke, pristaje da dovrši memoare bivšeg britanskog premijera Adama Langa. Piščev agent uverava ga da je to životna prilika. Međutim, projekat kao da je uklet od samog početka – između ostalog i zbog toga što je piščev prethodnik na projektu pisanja memorara, Langov bliski saradnik, nastradao u čudnim okolnostima. Pisac iz senke odlazi u kuću na ostrvu blizu istočne obale Sjedinjenih Država, kako bi tamo započeo pisanje. Na dan njegovog dolaska jedan britanski političar optužuje Langa da je odgovoran za nelegalno hapšenje osumnjičenih za terorizam, i za njihovu tajnu predaju CIA-i koja ih je mučila. Zbog ovog čina koji se smatra ratnim zločinom, novinari počinju da opsedaju kuću na obali u kojoj Pisac odseda sa Langom, njegovom suprugom i ljubavnicom. Pri tom, tokom rada na knjizi Pisac počinje da otkriva niz detalja koje Langa povezuju sa CIA-om i nazire da je na iste tragove naišao njegov nastradali prethodnik, u čijem se rukopisu možda nalaze ključne informacije.

24-27.06 20h
DOM (Švajcarska, Francuska, Belgija)
Režija: Ursula Meier
Uloge: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet
Kan 2008 – selekcija Nedelja Kritike

Bezbrižan život porodice ugrožen je izgradnjom prometnog autoputa na samo nekoliko metara od njihove kuće, u sred ničega. Odbivši da se presele, Marte, Mišel i njihovo troje dece pronalaze maštovite načine da se prilagode novom okruženju. Nastavljaju svoju srećni-i-veseli rutinu, uprkos bučnim, brzim kolima. Sumnja u dugoročne posledice života pored autoputa, međutim, prouzrokuje nategnutost u porodici. Opstanak u uzdrmanoj zajednici nije lak, ali to je još uvek njihov dom.

28.06 – 04.07 20h
AKVARIJUM / FISH TANK
Režija: Andrea Arnold
Uloge: Katie Jarvis, Rebecca Griffiths, Carrie-Ann Savill
KAN 2009 – Nagrada žirija, BAFTA 2010 – Bajbolji britanski film, MOTOVUN 2009 – Propeler nagrada za najbolji film

Mia je buntovna petnaestogodišnjakinja iz Istenda, radničkog predgrađa Londona, koja vežba hip-hop ples uz muziku sa majušnih zvučnika. Izbačena je iz škole, prijatelji je izbegavaju, a u sukobu je i sa majkom i mlađom sestrom. Jednog vrelog letnjeg dana njena majka kući dovodi novog dečka, misterioznog stranca po imenu Konor. Miin život više nije isti, a Konor obećava da će promeniti sve i vratiti ljubav u njihove živote.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: