Evropa nas ne voli

Svako ko je gledao sinoćnu utakmicu našeg fudbalskog prvaka protiv šampiona Malte, mogao je da zapazi jednu poražavajuću činjenicu. Malteški stadion jedva da je nešto jači od našeg Bačkinog. Svaka čast Bačkinom stadionu, živ bio još sto godina ali na njemu niko ne planira da igra kvalifikacije za ligu šampiona.

 

Tako se  svakom Spartakovcu kome je Gradski stadion česta destinacija, nužno nameće nekoliko poređenja i pitanja.

 

Ta malteška livada sigurno ne bi dobila licencu da se takmiči u našoj domaćoj ligi dok subotički stadion jedva da je dobio dozvolu da organizuje utakmice u domaćem takmičenju, a od standarda za evropski kup nalazi se jednu svetlosnu godinu.

 

Otkuda onda njima pravo da učestvuju u takmičenju najvišeg evropskog ranga, odnosno zašto je nama lestvica podignuta tako visoko ?

 

Istina je da Spartakovom stadionu treba ozbiljna popravka ali bar ima tribine, za razliku od ovog u koji je sinoć za vreme utakmice, u neko doba ušetalo par navijača Partizana, dolazeći iz mraka koji je vladao iza igrališta (ograda oko Spartaka je pravljena da ubije svakog ko bi pokušao da je preskoči).

 

Naš „izlazak u Evropu“ svakako ne bi išao dalje od njene periferije. Jagodina, koja je zasluženo osvojila 4. mesto i proslavila plasman u Evropu, završila je svoju istorijsku epizodu u čuvenom Kazahstanu u pred pred pred kolu kvalifikacija.

 

Visoki standardi koji se nameću, imaju tu dobru stranu da moramo da ulažemo u sportsku infrastrukturu jer je u suprotnom niko ne bi  ni pipnuo, kao proteklih 30 godina.

 

Podižu se lepi stadioni širom kontinenta, neki i tamo gde baš i ne bi očekivali, ali isto tako biva da tamo gde očekujemo, i nemaju baš bog zna šta.

 

Mi ćemo, kao najgori evropski đaci, izgleda najviše morati da se dokazujemo. Samo da bi odigrali neku utakmicu sa nekim nepoznatim klubom iz zemlje o kojoj malo znamo, i upisali u knjigu „igrali smo u Evropi“!

 

Hoćemo stadion (i nova kolica)!KOMENTARI

 1. deki85 kaže:

  Cak i taj stadion ima reflektore, a i digitalni semafor. PS u pitanju je ipak 2. od 4. kola kvalifikacija…. 

 2. Gdin Cinik kaže:

  Ja mislim da je stadion FC Valletta sasvim pristojan, pogotovo za drugo kolo kvalifikacija. Jeste da je za nas smesno mali, ali, pobogu, citava Malta ima stanovnika kao Novi Sad sa okolinom, grad Valletta ima 6500 stanovnika (manje nego Bajmok!), a FC Valletta je klub koji tek odnedavno ima uspeha. Bezbednost je opet smesna jer Malta i nije bas poznata po fudbalskim huliganima… 

 3. Lansky kaže:

  Kada se licencira stadion za UEFA takmičenja, bar koliko mi zamo, postoje konkretni uslovi po spisku. Nigde se ne pominje procena bezbednosti zemlje ili pretpostavka do kog kola klub može da dogura. Ove sezone su i Zvezda i Partizan prošli na veresiju, što se tiče stadiona.

  partizaninfo.com :

  Kako se Nacionalni stadion renovira igraće se na stadionu Hibernijansa koji je nekada primao 8.000 gledalaca, a sada samo 1.500 i ima jednu tribinu. Stadion spolja izgleda kao fabrika ili brodogradilište, a iznutra podseća na kamenolom.

  Prosto je neverovatno da ovakav objekat dobije dozvolu za odigravanje bilo kakvih utakmica, a pogotovo međunarodnih.

  Poseban „šmek“ ovom objektu daje nekoliko kranova odmah pored stadiona, tako da sve deluje gotovo nestvarno, kao scenografija iz filmova.

  Ni na samom terenu situacija nije mnogo bolja, pošto je kvalitet trave ispod svakog nivoa potrebnog u današnje vreme u Evropi.

  Ostaje da vidimo kako će se crno-beli sutra snaći, ali sve ovo ne bi trebalo da im služi kao alibi, jer su navikli da igraju na svakakvim terenima širom Srbije.

  MALTA (Wikipedia):

  Stanovništvo : 412.966

  BDP po glavi stanovnika : 24.792 dolara

 4. adkersu kaže:

  Lansky, ne volimo mi sami sebe, a ne Evropa.Spartakov stadion je bruka i sramota grada zbog prljavštine, nehigijenskih uslova (toaleti) i zapuštenosti. Da li treba milion evra da bi se počupao korov koji godinama raste iz betonskih tribina ili da bi se najzad bar pokupilo smeće i očistili prilazi stadionu?

   

 5. Anonimni kaže:

  U drugom kolu kvalifikacija nije bitno kakav stadion imas. Partizanu ce tek da dodje komisija iz UEFA kad dodje do cetvrtog kola kvalifikacija jer su posebni standardi sto se stadiona tice odnose samo na taj deo kvalifikacija i grupnu fazu takmicenja pa sve do finala naravno.

 6. Lansky kaže:

  Da nije bitno kakav stadion imaš, onda ne bi pre dve godine Spartak bio domaćin u Novom Sadu. Stadion se licencira pre takmičenja.

 7. krass1 kaže:

  Tacno tako Lansky. U pravu si.

 8. Gdin Cinik kaže:

  Spartakov stadion nema reflektore, to ga odmah diskvalifikuje. Koliko god da je ruzan stadion Vallette – reflektore imaju. Ruzan je i Partizanov, realno izgleda i on kao rudnik soli iznutra. Na Spartakovom stadionu vec i tribine postaju bezbednosni rizik jer se na mnogim mestima krune i daju “materijal” za “dobacivanje”.

 9. Gdin Cinik kaže:

  A sto nema semafora to je tek posebna bruka, tako da nemamo o cemu ni da diskutujemo…

 10. Gdin Cinik kaže:

  Izvinjavam se sto ovako iscepkano ostavljam komentar ali zapazite na malteskom stadionu jos nesto: STOLICE!

 11. Easy Note kaže:

  Ma o čemu vi to pričate? Već je bezbroj puta je na ovoj temi rečeno; zašto mi građani Subotice da ulažemo u “Gajbin” stadion. Ako Gajbi treba stadion neka ga renovira ili neka sagradi bolji. Uostalom on se odavno ponaša kao da je stadion njegov (a očigledno i jeste) jer naplaćuje korišćenje stadiona i drugih pratećih sadržaja i to po “solarnom sistemu”. Pare na sunce, pa direktno u Gajbin džep…

 12. Anonimni kaže:

  Gdin Cinik:

  Ja mislim da je stadion FC Valletta sasvim pristojan, pogotovo za drugo kolo kvalifikacija. Jeste da je za nas smesno mali, ali, pobogu, citava Malta ima stanovnika kao Novi Sad sa okolinom, grad Valletta ima 6500 stanovnika (manje nego Bajmok!), a FC Valletta je klub koji tek odnedavno ima uspeha. Bezbednost je opet smesna jer Malta i nije bas poznata po fudbalskim huliganima… 

  Slazem se, nasa je bruka sto neupucenim strancima po pitanju obezbedenja (zandarmerija, psi,z icane ograde, samo rovovi i jezevi fale) nase utakmice izgledaju kao prva borbena linija.
   

 13. KoStRuSh kaže:

  🙁

OSTAVITE KOMENTAR