Evropska banka traži višu cenu vode za piće u Subotici

Kad je pre više od deceniju Subotica odlučila da ugradi prečistač otpadnih voda i zadužila se kod Evropske banke za obnovu i razvoj za iznos od 18 miliona evra, domaći računi za vodu postali su briga i Evropske unije. Ugovorom o kreditu uslovljen je niz obaveza koje JKP „Vodovod i kanalizacija” treba da preduzme, a jedna od njih, koja se najviše tiče građana, bila je i sukcesivno poskupljenje vode za građane, kako bi domaćinstva dostigla cenu koju plaćaju pravna lica.

precistac palic

Rok za ovakvo ujednačavanje cena bio je 2015. godina, ali taj uslov prošle godine ipak nije ispunjen. Zbog toga je „Vodovod i kanalizacija” sa EBRD-om potpisao aneks ugovora kojim se obaveza poskupljenja za domaćinstva do nivoa cene za pravna lica odlaže do kraja ove godine.

Prema rečima Jasmine Raduški, pomoćnika direktora „Vodovoda i kanalizacije”, subotičko javno komunalno preduzeće do sada je za 80 odsto ispunilo obaveze koje pred njih stavlja Evropska banka za obnovu i razvoj, a očekuju da će i sve stavke iz ugovora ispuniti ove godine. Jedna od njih je i poskupljenje vode za 12 odsto, što znači da bi kubik pitke vode, umesto sadašnjih 108, trebalo da košta 121 dinar.

Skupština grada prošle godine nije odobrila povećanje cena „Vodovodu i kanalizaciji”, zbog čega je morao biti i potpisan ovaj aneks ugovora koji su odobrili EBRD i Skupština grada.

– Nama je to otežalo otplatu kredita prema EBRD-u, ali ga nije doveo u pitanje – kaže Raduški.

Po slovu (aneksa) ugovora, ko ne bude štedljiv prema jednom od najugroženijih resursa planete, biće finansijski kažnjen i pre novog poskupljenja vode. Domaćinstvima koja potroše preko 25 kubnih metara vode, objašnjava Raduški, razlika će biti obračunata odmah po novom, višem cenovniku.

Sa boljom disciplinom građana kada je u pitanju trošenje vode, EBRD očekuje da i subotički vodovod postane manji „rasipnik”, te da do 2018. godine gubitke vode u mreži svede na manje od 10 odsto. Od „Vodovoda i kanalizacije” očekuje se da prvo izrade strategiju kako će štedeti vodu i da je postepeno primene.

Subotički „Vodovod i kanalizacija” upravo je u velikom poslu izgradnje magistralnog vodovodnog prstena oko grada i proširenja kolektorske mreže. Ovih dana raspisan je i javni poziv za izgradnju fabrike vode 2, koja se takođe finansira iz novca Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

PolitikaKOMENTARI

  1. atila kaže:

    samonek poskupjuju vodu pace narod na stari nacin da dode do vode opetcese busiti bunare a otkazati gradsku vodu

  2. emanzok kaže:

    Treba da poskupi kubik „PITKE VODE“? A svi dobro znamo da voda u Subotičkoj vodovodnoj mreži odavno već nije pitka

OSTAVITE KOMENTAR

78 + = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: