Evropski dan parkova

U Evropi se svake godine, 24. maja, obeležava Evropski dan parkova, na inicijativu Federacije EUROPARK, sa ciljem da se promovisu evropske zaštićene zone i pridobije javna podrška za ciljeve i aktivnosti ove organizacije. Prvo obeležavanje odrzano je 1999. godine. Među zaštićenim zonama, najvažniji po površini i vrednostima su nacionalni i prirodni parkovi. Datum je izabran kao sećanje na "postanak" prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. maja 1909. godine, a prvi put je obeležen 1999. godine. Matilda Seker, šefica odeljenja za komunalnu delatnost kaže da u našem gradu postoji samo jedan park u punom smislu te reči i to “Prozivka”. Ostale površine koje nazivamo parkovima su skverovi, blokovska i ulična zelenila. U Subotici ima 52.000 stabala, a pod blokovskim zelenilom nalazi se 340.000 metara kvadratnih.

Slika
MilanSuKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  A park Dudova šuma, i park Narodnih heroja na Paliću? Mislim da su ti parkovi mnogo komletniji od parka na Prozivci, samo što su trenutno malo zapostavljeni. Najavljena rekonstrukcija parka na Paliću će tom parku vratiti stari sjaj i malo ga aktivirati, dok je ostalo još pitanje parka u Dudavoj šumi kome je potrebna veća pažnja nadležnih.

 2. lena kaže:

  Park na Prozivci je jedini pravi park, koji zauzima potrebnu površinu, ima urbani mobilijar, izgrađene biciklističke staze u slično, po definiciji parkova EU."Dudova šuma" ima potencijal da postane park, i u gradskoj upravi kažu da će da rade na tome.Na žalost, ostalo su skverovi, trgovi i slično.

 3. Markes kaže:

  Parku na Prozivci nedostaje drveća koje će praviti veći hlad, ostalo je potaman. Ako bi umesto one livde pod korovom, napravili park prozivčani bi zaista imali najlepše okruženje.

 4. coyote kaže:

  Mi nemamo nijedan park u gradu, ovo sto vi navodite nisu parkovi, a posebno ne "ono" na Prozivci.

 5. Markes kaže:

  "To" na Prozivci je ipak mesto okupljanja i odmora svih gradjane iz okoline, a kako se zove nije ni bitno.

 6. Beli kaže:

  Nažalost lep park koji je bio nekada , nestao je zbog plave fontane ili Kasinog spomenika za života .Žolnai dostignuća su tako razredila posetu tom prostoru .
  Palićka šuma oliti parkovi ,polako nestaje navalom bespravne gradnje .Još strašnije je to da neki dobiju dozvolu da grade u toj šumi-parku .
  Dudova čuma se još dobro drži i nadajmo se da niko neće dobiti dozvolu za gradnju sa izgovorom da je to ustvari unapređivanje turističke ponude.
  Brisani prostor sa preprekama što neki zovu park Prozivka , usloro će biti progutan nadolazećim projektima , ocenama i studijama naših " stručnjaka "
  Subotičani ne brinite ako nam je sudbina neizvesna , barem je maštovita i dinamična.

 7. coyote kaže:

  U svemu si u pravu osim za plavu fontanu. Zelenilo kod plave fontane nije bio park vec skver, lepo izgleda grad sa njom.

OSTAVITE KOMENTAR

75 + = 77

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: