Fakultet i za publiku

Pozorište „Kostolanji Deže” rado se bavi svetom oko nas, a u novoj predstavi, čija je premijera bila sinoć, otišli su i korak dalje – u blisku budućnost u kojoj se publika toliko nedolično ponaša na predstavama da je vlast odlučila da zatvori pozorišta.

Nakon izvesnog vremena tu situaciju pokušavaju da promene tri glumca koja osnivaju „Fakultet za pozorišnog gledaoca” . Upravo to je i naziv nove predstave koja se igra po delu mađarskog pisca Ištvana Tašnadija, a ovo satirično delo začinjeno je savremenim tekstom, jer je reditelj Andraš Urban u njega upleo i neka svoja, doduše gorka, razmišljanja o pozorištu u gradu, državi regionu.

– Ovo jeste komedija, ali potresna jer se suočavamo sa sobom, sa drugima, kroz pozorišnu stvarnost. Vrlo pojednostavljeno: u predstavi srpska i mađarska vlada donose odluku da zatvore pozorišta jer se publika ponaša divlje, ponižava glumce, sve do linča. Nekoliko godina kasnije tri glumca, koja igraju Atila Meš, Boris Kučov i Gabor Mesaroš, odlučuju da otvore fakultet gde publiku uče ponašanju. To je prilika da promislimo kakva je naša pozorišna situacija. Recimo pozorištu „Kostolanji Deže” nedostaju ljudi, vrlo teško funkcionišemo, Narodno pozorište radi u neljudskim uslovima u fabrici, a njihova scena „Jadran” je u sve gorem stanju. Ali niko se zbog toga ne sekira, to je za javnost postalo uobičajeno. Ako pogledamo šire, mislim da u državi nema umetnika koji se u jednom trenutku nije zabrinuo da će njegovo pozorište biti zatvoreno – kaže Andraš Urban, reditelj ove predstave.

Dramaturg je bila Kornelija Goli, muziku je uradio Silard Mezei, kostim Marina Sremac, dok je koreograf Aniko Tomin Kiš.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Cicero kaže:

  Odeš u Kostolanji…. čuješ toliko psovki i vulgarnosti da ni kočijaš ne zna da nadmaši. …da se zasitiš…..da ne ideš više na ovakve predstave . Liberalizam u pozorištu treba da ima neke granice. U Budimpešti ljudi se oblače svečano, kada idu u pozorište, neke predstave igraju već decenijama, do ulaznica teško se dolazi. Kad pogledam ovaj peep show pun vulgarnosti …ili sam glup i ne znam sta je pisac hteo da kaže…Ako režiseri misle da gledaoce mogu privući golotinjom i vulgarnošću onda mogu slobodno da otvore bordej

 2. Istina... kaže:

  @Cicero

  Niste glupi, naprotiv, ali nas normalne pokušavaju da naprave takvim. Sprovodi se projekat potpunog uništenja svih zdravih vrednosti. U izvrnutom sistemu vrednosti nema ničega zdravog, dobrog, kvalitetnog. Uništenje civilizacije nema alternativu.

 3. Art Lover kaže:

  @Cicero, @Istina…
  Kada se već tako dobro razumete u pozorište, posećujte srpsku i mađarsku dramu Narodnog pozorišta. Na njihovim premijerama ima sasvim dovoljno svečano obučenog sveta. A možete i Dečije pozorište, možda vam srce i intelekt budu na mestu.

 4. Arno kaže:

  @ Istina
  Unistenje civilizacije ima alternativu. Radikalnim unistavanjem tebe i tebi slicnih, ljudskoj civilizaciji bi svanulo i nasa planeta bi postala sasvim lepo mesto za zivot. Sto manje psihopata tim lepsa i bolja civilizacija. Ali ti nisi kriv. Krivi su oni koji su te vaspitno zapustili i od tebe napravili psihopatoloski horor. Pozdrav tvojim roditeljima i poruci im da se za vaspitno zapustanje deteta moze krivicno odgovarati.

 5. dux kaže:

  @ Istina…: Hvata drugove neka kolektivna nervoza…polako svačaju da istinu ne možeš uništiti…pogotovo sada ,jer se šuška da i u Subotici se pripremaju prosvedi protiv ‘vladajućih ‘…Eu se želi od njih da se ‘oslobodi’…

OSTAVITE KOMENTAR