Falsifikat ili ne?

Podneta prijava, zaplena robe i optužbe za falsifikovanje "negro" bonbona su potpuno neosnovane i nepotkrepljene, navodi se u saopštenju makedonskog proizvođača, čiji su proizvodi ovih dana meta inspekcijskih službi u Srbiji.

bonbon

Iz kompanije sa istorijom dugom 132 godine ističu da je u ovom slučaju prekršena i dobra poslovna praksa jer prema tim principima, kompanija koja tvrdi da je njen proizvod falsifikovala neka druga kompanija, treba pismeno da je o tome informiše i potraži da se roba povuče sa tržišta.

 

Advokat kompanije Pionir kaže da je takvo obaveštenje dostavljeno Evropi, menadžent makedonske kompanije naglašava da takva informacija nije stigla na njihovu adresu, navodi se u saopštenju.

 

Kompanija Pionir iz Subotice upozorila je prošle nedelje da su se na tržištu pojavili plagijati nekoliko konditorskih proizvoda te kompanije, a da je jedna od njih i makedonska Evropa.

 

"Evropa na srpskom tržištu prodaje više od 100 godina, ima svoju vernu grupu potrošača i lojalnih klijenata i na njena adresu nikad ranije nije stigao ovaj tip optužbe. Način funkcionisanja Evrope se nikad nije bazirao na plagijate i na falsifikate, naprotiv, proizvodi naše kompanije su često bili meta plagijata od strane raznih država i završavali su se pravnim postupcima", kaže Sava Dimitrova, predsednik upravnog odbora Evrope AD Skoplje.

 

Kako dodaju iz makedonske kompanije, inspekcijska služba u Srbiji postupila je na zahtev Pionira, a da pritom nisu razmotrili suštinu, posle čega je zaplenjivanje robe izvršeno po slobodnoj proceni. "U okviru industrije, falsifikat se definiše kao produkcija kopije ili stvaranje imitacije, ali u ovom slučaju o tome ne može biti reči. “Bonbon noar”, proizvod zaplenjen u Srbiji, legalno je na policama prodavnica, sa zaštitnim znakom, logoom Evrope, u karakterističnoj ambalaži i imenom koje nema dodirnu tačku sa onim na proizvodu Pionira", piše u saopštenju.

 

U pogledu sadržaja bombone, ona je nepromenjena i proizvodi se više od 50 godina, a prvi put je evidentirana u katalogu Evrope 1982 godine. Sastav “Bonbon noar” i “negro” je različit. Sličnost je u tome što su oba baziranа na sastojci lakric, ali procenat masnog punjenja, filovanje i izgled same bombone uopšte nisu iste, objašnjavaju.

 

Kako dodaju, Lakric u svetu bombona koristi nekoliko stotina proizvođača i većina njihovih ambalaža su bazirane na crnoj, beloj i crvenoj boji koje se povezuju sa imidžom ovog sastojka. Praktikuju ga i globalni brendovi kao što je Haribo.

 

Bombon Evrope se prodaje u ovoj ambalaži od 2003. godine i od tada je prisutan na tržištu Srbije, znači skoro punih 11 godina.

 

TUŽBE

"Na osnovu svih iznesetih činjenica, koje opovrgavaju neistine od jednog uplašenog konkurenta, Evropa AD Skoplje će podneti tužbu pred sudskim instancama u Srbiji i tražiće nadoknadu za narušeni imidž i izgubljenu dobit, kako bi zaštitili svoj brend I profesionalni portfolio. Zvanični distributer Evrope za teritoriju Srbije je već podneo tužbu protiv srpske kompanije Pionir i inspekcijskih službi koje su naložile zapljenu robe", navodi makedonska kompanija u saopštenju.

 

B92KOMENTARI

 1. koincidencija kaže:

  Nismo vas falsifikovali samo smo vam malo pozajmili ukus, i malo boje crno-belo-crveno, a i naziv slučajno malo podseća ("nego" i "noire"). A što se tiče odžačara, pa i kod nas u Makedoniji ima odžačara. 

 2. Nebitno kaže:

  Nezahvalno je komentarisati bez podataka o eventualnom postojanju zaštite sastava proizvoda.

  Što se naziva proizvoda i izgleda ambalaže tiče jedno sa drugim nema nikakve veze:

   

 3. gofri kaže:

  ček Pionir nije Beogradska fabrika? Jer ako jeste, ta baš me briga što ih kopiraju. Sve je to i tako izmislio gosn Ruff još pre stotinjak godina…

 4. Damjanić kaže:

   

  gofri: ček Pionir nije Beogradska fabrika? Jer ako jeste, ta baš me briga što ih kopiraju. Sve je to i tako izmislio gosn Ruff još pre stotinjak godina…  

   Jeste da je privatizacija Pionira bila pljačkaška kao i druge, ali i da je drugačije bilo, definitivno ne bi bilo samoupravljanja i društvenog vlasništva. fabrike nisu više radničke i ne postoji ta vrsta zavičajnosti kad je kapital u pitanju.  Danas je vlasnik beogradska firma, sutra možda Hrvat Todorić, jednom možda budu Kinezi vlasnici Pionira.  Mi koji pamtimo socijalizam, teško nam pada da su stvari danas potpuno drugačije.

 5. Nebitno kaže:

  Damjanić:

  gofri: ček Pionir nije Beogradska fabrika? Jer ako jeste, ta baš me briga što ih kopiraju. Sve je to i tako izmislio gosn Ruff još pre stotinjak godina…  

   Jeste da je privatizacija Pionira bila pljačkaška kao i druge, ali i da je drugačije bilo, definitivno ne bi bilo samoupravljanja i društvenog vlasništva. fabrike nisu više radničke i ne postoji ta vrsta zavičajnosti kad je kapital u pitanju.  Danas je vlasnik beogradska firma, sutra možda Hrvat Todorić, jednom možda budu Kinezi vlasnici Pionira.  Mi koji pamtimo socijalizam, teško nam pada da su stvari danas potpuno drugačije.

   

   

  Ionako Zapad radi na tome da to sve jednog dana bude deo Neoliberalno korporativno kapitalističke grupe ljudi. Todorić koga pominjete samo je produžena ruka Evropske banke za obnovu i razvoj jednako kao i Miodrag Kostić, Viktorija grupa…

 6. Mister No kaže:

  Neka me neko ispravi ako gresim ali merodavan je proizvod koji je brendiran.Ako je makedonski prouizvod brendiran i zasticen na adekvatnom mestu on nije falsifikat.Da li je Pionir brendirao svoje proizvode? Ako nije trebalo bi to sto pre da uradi.Ko prvi brendira, njegov je proizvod.Za vreme devedesetih ekonomija i brendiranje proizvoda je bila virtuelna i stvar od drugorazredno znacaja.Zbog toga Srbija moze na prste da nabroji svoje brendirane ( patentirane) proizvode.Naprimer rakiju Zuta osa su brendirali Nemci, ajvar Hrvati ili Slovenci itd.Suva sljiva, Uzicki kajmak i drugi proizvodi od kojih bi mogli lepo zaradivati do nedavno nisu bili brendirani.

 7. nekoime kaže:

  nit je ambalaza slicna, nit naziv… moz misliti "falsifikat"

 8. vokille kaže:

  Na ovim prostorima falsifikuju diplome, o ostalim stvarima da ne govorimo. 😀

 9. Nebitno kaže:

  original falsifikata:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Negro_%28candy%29

   

   

   

  NEGRO is a brand of candies produced in several different countries in Serbia, in Hungary and in Turkey. Production began in the early 20th century in Austro-Hungarian Empire, by the Jewish industrialists, brothers "Ruff" and today several factories are suing each other over the ownership of the brand. Apparently, the brand name originated when the Jewish industrialists brothers "Ruff" hired Italian confectioner, whose last name was, "Negro".
   

 10. Vojvoda kaže:

  Vec po samoj ambalazi, iz aviona se vidi da je ideja skinuta sa srpskog proizvoda.
  (To sto je srpski odzacar na samoj kesici mnogo lepsi, to je irelevantno).
  Ukus i sastojci su u ovom sporu nebitni.

  Ne postoji vestak koji ce potvrditi suprotno.

 11. stormwatch kaže:

  NEGRO = RUFF

 12. Vojvoda kaže:

  Da li je u pitanju Pietro Negro ili Ruff, potpuno je svejedno.
  Od 1918. to je bila teritorija Kraljevina SRS. Znaci, Srbija.

  Kao sto je Nikola Tesla austrougarski djak, americki naucnik, bez obzira sto je po nacionalnosti Srbin, tako je i „Negro bombona“ srpski proizvod.

  To sto u svetu postoje plagijatori iste ove Negro bonbone i to sto makedonska firma postoji 100 godina, to je ne oslobadja od krivice da je plagijator.

 13. Vojvoda kaže:

  Samo da dopunim prethodni post.
  Kraljevina SHS je od 1918. obuhvatala teritoriju danasnje (a i ondasnje) Subotice.
  Ako se Negro bombona rodila, ajd da kazemo, u Subotici, 1928. (prvi i najstariji datum koji se spominje), onda je to srpski proizvod.

  Nema tu nikakvog prostora za dilemu.

  Makedonci, Turci, isvi drugi koji koriste logo Negro bombon, su kradljivci intelektualne svojine.

 14. stormwatch kaže:

  @Vojvoda

  Ako cemo tehnicki tacno – Negro je VOJVODJANSKA bombona!

 15. Vojvoda kaže:

  Moze biti vojvodjanski, moze biti suboticki, moze biti srpski, sto bi bilo najpravilnije, jer su Rufovi, proizvodjaci ovog konditorskog proizvoda, ziveli i stvarali u Srbiji, koristeci srpski dinar kao platezno sredstvo;
  sve moze biti samo ne makedonski, ili turski jer sa njima ovaj proizvod, osim plagijatorske, nema ni jednu drugu vezu.

  U Madjarsku je Negro dosao preko dva kreveta.
  Ako nekog zanima mogu i to napisati 😉

 16. Lajčo kaže:

  Ajd da čujemo …

 17. stormwatch kaže:

  VOBAN – VOjvodjanska osloBodilAcka bomboNa – NEGRO

OSTAVITE KOMENTAR