Farbanje pešačkih prelaza u zastoju

Iako je pre skoro pet meseci raspisana javna nabavka za izbor izvođača radova na postavljanju horizontalne signalizacije u Subotici, novoobeleženih pešačkih prelaza i linija na putevima još uvek nema.

 

Kako je novinarima izjavio zamenik direktora Javnog preduzeća “Direkcija za izgradnju grada” u Subotici Petar Balažević, po žalbi jednog od ponuđača na ovoj nabavci još uvek nije doneto rešenje u Komisiji za zaštitu ponuđača.

 

Do tada, kako je rekao, neće biti novih “zebri” u gradu, niti ostale signalizacije, na čije stanje se građani sve češće žale.

 

Prema njegovim rečima, ovo preduzeće je krajem februara, odnosno odmah nakon usvajanja plana poslovanja i plana javnih nabavki, raspisalo nabavku za izbor izvođača radova na postavljanju horizontalne saobraćajne signalizacije.

 

Nakon mesec dana, koliko je bio otvoren poziv, pristigle su tri ponude, od kojih je, prema Balaževićevim rečima, odabrana najpovoljnija, u iznosu manjem od tri miliona dinara.

 

Međutim, početkom maja uložen je zahtev za zaštitu prava ponuđača, a od tada do danas, nema rešenja nadležne Komisije za zaštitu ponuđača.

 

“Naprosto, vezane su nam ruke. Bez javne nabavke ne smemo da potrošimo nijedan dinar. Svesni smo da je signalizacija u lošem stanju, jer su zima i habanje učinili svoje, ali nas birokratski pristup te komisije sprečava da bilo šta uradimo”, rekao je Balažević novinarima.

 

On je dodao da su se u mnogo slučajeva građani sa punim pravom žalili na stanje signalizacije, ali bi svaki potez bez odluke komisije značio kršenje Zakona o javnim nabavkama.

 

“Poslali smo dve urgencije komisiji da to prioritetno reši, međutim, nikakvog odgovora iz Beograda nije bilo”, rekao je Balažević.

 

On je potvrdio da neće biti nove horizontalne signalizacije u gradu dok ne stigne odgovor iz Beograda i smatra da je to posledica “opšte centralizacije”.

 

“Sve se rešava u Beogradu, sve žalbe iz cele države idu jednoj komisiji. Ja verujem da su oni pretprpani poslom, ali to blokira rad u celoj zemlji”, rekao je Balažević.

 

On dodaje da se, iako vodi računa da proces javnih nabavki prođe bez greške, ponuđači često i neopravdano žale, i to bez ikakvih konsekvenci, a da zbog toga trpe građani jer se na rešenje komisije čeka mesecima.

 

TanjugKOMENTARI

  1. pajo kaže:

    E Taj Petar Balažević nije neki direktor u Vodovodu?Ili je on strucnjak za sve!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR