Farbom protiv grafita

Ružna strana Subotice vidljiva je na svakom koraku u obliku grafita koji su često način da se istaknu navijačke, nacionalne, verske i političke razlike. Veoma proste škrabotine ne biraju mesto, stoga se mogu naći na svakom koraku a posebno se „cene“ oni ispisani na tek osveženim fasadama. Pojedini zidovi su toliko puta prefarbavani da se postavlja pitanje svrsishodnosti takvog posla.

 

Hroničan problem svih gradova Srbije je teško rešiv a prava receptura nije pronađena. Ipak u izobilju nekakvih prostih škrabotina sve je više i onih pravih, kreativnih grafita sa pozitivnom porukom.

 

U delovima oko RK Beograd, RK Centar danas su učenici Politehničke škole prefarbavali već mnogo puta prefarbane zidove, i tako po ko zna koji put krenuli u akciju saniranja posledice. Uzrok je ostao, pa će sasvim sigurno njihovi vršnjaci imati posla i iduće godine.

 

Povezane vesti
Uloga grafita u kreiranju subotičkog urbanog identiteta
Subotičko plavoKOMENTARI

 1. snex kaže:

  lepo je, ali do kada ce ostati belo???????

 2. Loš Đak kaže:

  Lepo izgleda, hvala učenicima Politehničke škole. Samo se plašim da su sada na redu debilni marinci. No, nadam se da će glas razuma dopreti i do njihovih šupljina.

 3. Palicanin kaže:

  snex:

  lepo je, ali do kada ce ostati belo???????

  Dok neko ne vidi je belo. 

 4. Ivan kaže:

  bravo za srednjoskolce.
  no, da vidimo sad: koji ce prvi stici do friskih belih zidova, marinci ili grobari? 
  koliko sati ce proteci do prvog grafita? 

 5. disclosure kaže:

  Postaviti kameru nakon krecenja, pa nek’ crta.

   

 6. baldhawk kaže:

  uf, u tom haustoru su grafiti manji problem… 🙂

 7. pseudonim kaže:

  EE TAMAN SAD SE ROKNU GRAFITI HAHAHHAAHHAH ISKRENO DA SE TU LEPI GRAFITI URADE , NE NAVIJACKI MISLIM DA BI MNOGO BOLJE IZGLEDALO JER OVAKO BELO CE I PRLJAVSTINA I DOCE NEKI DEBIL I ISPISACE NESTO, OVAKO BI BILO MNOGO BOLJE

 8. JimmyQ kaže:

  A da se zabrani prodaja lakir sprejeva licima koja nemaju registrovanu firmu ili tako nešto?? Ovo je sve iz šupljeg u prazno…Znači zabrana uvoza i prodaje sprejeva na crno, kupovina istih isključivo na račun firme, velike kazne i kamere…Onaj kome baš treba jedan komad za npr. farbanje bicikla daje broj lične karte. Sve to zvuči kao naučna fantastika, ali je ovo tek fantazija s farbanjem u nedogled. Ne znam više :mrgreen:

 9. Usputachni kaže:

  Ja imam ideju a i znam kako tome stati na put ali je problem sto bih ja para da zaradim na taj nacin pa se mnogima moja ideja ne svidja.To je trajnije resenje a i zadrzava se prvobitan izgled objekta.Meni cak ni to prefarbavanje betona nije resenje jer to farbanje(saniranje) mozemo videti na zgradi gradske kuce ako se neko i zagleda npr. kod McDonalds-a.Lepo,je li?!
  Sto se tice ovih ispisivaca e tu mora da reaguje vlast,policija….. da uvede kaznu za vandalizam i da se pocinioci sankcionisu npr. tako sto bi jedan deo kazne bio da oni sami finansiraju sanaciju a drugi deo da bude kazna. E,sad tu postoji i caka da tu ima dosta TATINIH sinova pa se oni izvuku u nasoj banana drzavi a to je mozda i veci problem od vandalizma.
  Dok god je banana drzave vidim ja da ce te vi gledati te „grafite“,vandali ce raditi svoj posao a ja necu zaradjivati i zaposliti nekoliko ljudi za pocetak.Eto,svi profitiraju!
   

OSTAVITE KOMENTAR

+ 49 = 56

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: