Farmeri isporučili preko milion litara mleka u 2012. godini

Najveće porodične farme na kojima se proizvodi mleko za potrebe Mlekare Subotica u protekloj godini ostvarile su rast proizvodnje, a u strukturi otkupa porodični farmeri, u odnosu na 2011. godinu, kada su bili ravnopravni sa pravnim licima, sada zauzimaju čak 70 procenata, izjavio je Tanjugu direktor sirovinskog sektora AD Mlekara Subotica dr Goran Stoparić.

Farma Miklosa Balasa

Želeći da odaju priznanje i istaknu uspeh najvećih farmera koji im svakodnevno isporučuju sirovo mleko, Mlekara Subotica i ove godine će organizovati početkom marta „Dan rekordera“ na kojem će predstaviti najveće proizvodjače sirovog mleka u protekloj 2012. godini.

 

Geza Vojčena iz Njegoševa kod Bačke Topole najveći je dobavljač sirovog mleka Mlekare Subotica u prethodnoj godini u kategoriji porodičnih farmi sa 1.146.186 litara isporučenog mleka. Na njegovoj porodičnoj farmi trenutno je 140 grla na muži, od kojih svako u proseku daje 34 litra mleka dnevno.

 

Od kako je pre dvadesetak godina počeo saradnju sa Mlekarom Subotica, broj grla i litraža na njegovoj farmi su u porastu, tako da je on sada jedan od dva porodična farmera koji su isporučili preko milion litara mleka ovoj mlekari u protekloj godini.

 

“Očekivali smo povećanje isporučene količine mleka, jer smo proširili stado za 50 boksova i novim junicama. Osim toga, čini mi se da radimo više od drugih, krave muzemo tri puta dnevno, što povećava ukupnu količinu mleka za deset procenata”, rekao je Vojčena Tanjugu.

 

Vojčena smatra da je ovaj rezultat mogao biti i bolji da hrana za stoku nije slabijeg kvaliteta zbog prošlogodišnje suše, ali da i pored toga u 2013. godini planiraju povećanje proizvodnje.

 

Osim Vojčene, na listi rekordera Mlekare Subotica nalazi se prošlogodišnji šampion Mikloš Balaša iz Čantavira sa isporučenih 1.095.894 litra mleka.

 

Prema rečima Stoparića, Vojčena, Balaša i ostali porodični farmeri u 2012. godini u strukturi ulaza mleka Mlekare Subotica učestvovali su sa blizu 70 procenata, što znači da su u prošloj godini isporučili oko 40 miliona od ukupno otkupljenih 58 miliona litara sirovog mleka.

 

„Većina naših najvećih dobavljača sa porodičnih farmi u protekloj godini ostvarila je povećanje količina isporučenog mleka u odnosu na lane. Neki od njih beleže i dvocifrena povećanja proizvodnje, za deset pa i 20 odsto“, rekao je Stoparić.

 

Najvećim dobavljačima sirovog mleka u 2012. godini početkom marta biće dodeljene zahvalnice i nagrade na „Danu rekordera“, a 25 najvećih porodičnih farmi već je nagradila Mlekara Subotica putovanjem na Sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i hortikulture „Zelena nedelja“ u Berlinu.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: