Fasada u Petefi Šandora u dogovoru sa gradom i MZZKS

Kako prenosi portal „Magločistač“, kompanija „DG“ se obavezala  da će konačno rešenje fasade i izgleda stambeno poslovnog objekta u ulici Petefi Šandora biti dogovoreno u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i lokalnom samoupravom.

resenje-8-2

Nakon dvomesečnog konkursa, stigla su 93 rada iz celog sveta, od kojih je odabrano njih pet – tri su nagrađena, a dva otkupljena.

Predsednik žirija koji je ocenjivao radove Jožef Čipa, smatra da „grad ne može biti muzej“, mora stalno da se razvija, ali i da može „sačuvati svoj duh“.

„To nešto novo treba da ostane u duhu sadašnjeg centra grada, ali to ne znači da ništa novo u ovom gradu nećemo smeti da gradimo, niti santimetar više od oonog što već postoji“ – rekao je Čipa.

Objekat će se nalaziti u zaštićenom gradskom jezgru Subotice, a u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture ističu da je DG ispunio sve njihove uslove.

resenje-7-2

„Mi danas moramo ostaviti pečat svoga vremena. Ne možemo graditi replike nekadašnjih objekata. Ne možemo kopirati secesijske objekte, eklektiku, već treba da gradimo objekte današnjeg vremena. Arhitektura danas jeste pečat ovog društva u kojem živimo isto kao što je secesija bila pečat tog vremena“ – rekla je Gordana Prčić Vujnović, članica stručnog žirija.

Predstavnik kompanije „DG“ Nemanja Komazec rekao je  da su otkupljeni radovi polazna osnova za konačno rešenje i javno se obavezao da će u njenoj izradi biti konsultovani gradski stručnjaci , navodi „Magločistač“.

„Iako to propisu nužno ne nalažu, spremni smo da svu dokumentaciju dostavimo Zavodu za zaštitu spomenika kulture na analizu i proveru. Obavezujemo se da dostavimo, kako Gradskoj upravi, tako i Zavodu svu dokumentaciju koja prati izvođenje projekta“ – rekao je Komazec.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai podsetio je da je optuživan prilikom rušenja ovih objekata da se time nastavlja rušenje centra Subotice i naglasio upravo suprotno – da se ovom investicijom menja dosadašnja praksa rušenja starih i podizanja neprimerenih novih objekata u centru grada.

„Smatram da prolazi vreme onih investitora koji su na brzinu hteli da zarade veliki novac, nevodeći računa o izgledu ovog grada nego im je profit bio prvenstveni interes. Dolazimo u situaciju da će ozbiljni investitori itekako morati da usklade svoje profitne ambicije sa potrebom očuvanja grada u kom žive“ – rekao je Maglai.

Kompanija DG je za novi ekskluzivni poslovno-stambeni objekat koji se gradi u centru Subotice u ulici Petefi Šandora 3 i 5 napravila poseban izložbeni prostor-showroom u kome su izloženi svi materijali i oprema koja će biti ugrađena u novi objekat.

Vidi na: http://www.dgcompany.rs/novosti/novi-show-room/?lang=sr

 

MAGLOČISTAČKOMENTARI

 1. Revizor protiv EU kaže:

  Naprotiv, grad treba da ostane muzej i možemo graditi „replike“, i drugi to rade pametniji od nas, a (govnjivi) pečat svog vremena a modernističke projekte, hvala Bogu, imamo prostora gde da smeštamo, eno vam Prozivka, eno vam Gat, Novo selo, koliko straćara vapi da bude srušeno! Ne kaže se džabe za Suboticu da je „najveće selo u Evropi“ – pa kada je najveće selo, zašto ste zapeli da „udarate pečat“ baš u centar? Čipa i Prčićke, iskažite se „arhitekturom danas“ kao što se secesija svojevremeno iskazala! Samo, Gordana, kada se kaže secesija, i onda se i danas znalo šta to znači, a vaša floskula „arhitektura danas“ malo je uopštena i ne znam šta znači, u stvari, da budem bezobrazan, ne znači ništa osim onog što sam gore naveo – ostvarivanje (najčešće) idiotskih zamisli onih koji sebe smatraju modernim arhitektima i dužnim da „udaraju pečat“ gde stignu, a to što stvaraju nije stil, nije estetika, nije ništa, već samo proizvoljna fantazija s ciljem da se po svaku cenu razlikuje od svega u okruženju da bi predstavljala pečat! Tako je idiot posle pijane noći za opkladu nacrtao krov Hale sportova da „bude drugačiji“ i da dokaže da se može tako graditi pa nam je ostavio sranje evo već pola veka sa kojim ne znamo šta ćemo! Tako je drugi idiot smislio „Tokio“, treći je od bivše Bunjevačke matice („Zvezde“ bioskopa) uz blagoslov „zaštitara“ napravio seoski kiosk-dućan (tobož, „zgrada nije bila vredna zaštite“ – ma nemoj!), četvrti „genije“ se u punom sjaju iskazao projektujući betonsku kocku za pozorište – auuuuuu, to je mooooderna arhitektura, nije “ fuj replika“, i da ne ređam. Od silnog „udaranja pečata“, okrenite se oko sebe, od Subotice nije ostalo ništa, samo parčići, mogli smo imati lep, stari grad, očuvan centar, u koji bi ljudi izdaleka dolazili da se dive i uživaju, ali „„Mi danas moramo ostaviti pečat svoga vremena“, što reče cenjena Gordana, pa eto, rušite, samo rušite i pečatirajte, a to što gradite nikada neće biti vrednost, kao što ni plastična čaša ni za hiljadu godina u odnosu na porcelansku šoljicu od pre sto godina nikada neće ništa vredeti ni pišljiva boba!

 2. hehe kaže:

  „Dolazimo u situaciju da će ozbiljni investitori itekako morati da usklade svoje profitne ambicije sa potrebom očuvanja grada u kom žive“ – rekao je Maglai.

  Ako ti smislis da izvedes? Lupas Maglai, lupas.

 3. EagleX kaže:

  Ne mogu da razumem zasto se sad Medjuopstinski zavod za zastitu spomenika mesa, i najcudnije mi je sto oni zele da ucestvuju u projektovanju fasade.

 4. fp kaže:

  poštovani gradsubotica.co.rs, hoćete li molim vas ispod slika navesti imena – ko su autori prikazanih projekata?

 5. Anonimni kaže:

  Hu, ovo mi liči na neku građevinu iz SFRJ

OSTAVITE KOMENTAR

+ 85 = 88

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: