FBI analizira trgovinu ljudima u Srbiji

Stručnjaci američkog FBI stigli su u Srbiju, gde u roku od sedam dana planiraju da obiđu četiri grada, sastanu se sa što više predstavnika policijskih uprava i upoznaju naš način rada kako bi pomogli osnovanje lokalnih grupa za borbu protiv trgovine ljudima.

.

Pre dva dana američki federalci boravili su u prostorijama Crvenog krsta u Subotici, dok su juče napunili salu Skupštine Vojvodine, gde su o iskustvima borbe s trgovcima ljudima prenosili iskustva predstavnicima policije i tužilaštva.

.

– Razgovarali smo o problemu s kojim se suočavamo i jedni i drugi, iskustvima koja su stekli oni u Ohaju i situaciji kakva je kod nas na terenu. Delegacija će u Srbiji boraviti sedam dana, a nakon Novog Sada posetiće i Beograd, a potom i Novi Pazar – kaže pokrajinski sekretar za rad i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je juče bio domaćin američke delegacije.

.

U Srbiju su iz Ohaja stigli federalni tužilac Dankan T. Braun, specijalista za rad sa žrtvama Federalnog istražnog biroa SAD Dženifer Mejers, šefica operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Federalnog istražnog biroa Džejms Hardi, policijski savetnik Frenk Herbert. Oni su juče pred punom salom opisali kakva je situacija u Ohaju, kako izgledaju njihove akcije.

.
 
– Prema podacima Ujedinjenih nacija, svake godine u svetu žrtve trgovinom ljudima postane 700.000 ljudi. Ova kriminalna aktivnost spada u jednu od tri najisplativije na planeti, a novac se uglavnom koristi za dalje finansiranje ostalih kriminalnih aktivnosti, što dodatno produbljuje problem – zaključili su oni.

.
 
Ovakva predavanja ekipa iz Ohaja održaće i u Beogradu i u Novom Pazaru, a potom će sumirati sve prikupljene rezultate.

.

Izvor: BLicKOMENTARI

 1. jovec kaže:

  treba da pustimo ove da krijumcare izvoze nam arape a unose novac

 2. dasHHa kaže:

  Pa to je privredna grana broj 1 severnog kosova,samo sto to ne sme niko u javnosti da kaze!

   

 3. Ja kaže:

  Ispravite me ako grešim. Najveći broj azilanata je iz Avganistana, Somalije, Iraka i Irana… zaista čudna koincidencija! Baš iz onih zemalja gde su USA i FBI ne tako davno napravili svinjarije.
  Briga ovu belosvetsku bagru za azilante. Najušili su novac i došli su da oforme „legalnu“ grupu koja će ovaj biznis (i lovu) preuzeti u svoje šape.

OSTAVITE KOMENTAR