Felix je avangarda

Ove godine dobio sam nekoliko nagrada, one ne utiču na moju muziku, ali osećaj je lep, izjavio je violinista Lajko Feliks u Zrenjaninu, na svečanosti u Narodnom pozorištu prilikom dodele nagrade “Tradicija avangarde” koju dodeljuje fond Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov. Fond dodeljuje nagradu za doprinos avangardnoj umetnosti a Lajko Feliks je pravi predstavnik muzičke avangarde, u kojoj briše granice između umetnosti i života, obrazložio je Upravni odbor. Prošlogodišnji laureat, filmski reditelj Slobodan Šijan koji je Felixu uručio nagradu, izjavio je da nagrada odaje priznanje rizičnim eksperimentima u umetnosti.

lajko f

– U zemlji u kojoj preovlađuje tradicionalni duh, dobro je kada se stimulišu avangardni pokušaji, drugačiji, rizičniji, koji nisu orijentisani isključivo na komercijalni efekat – rekao je Slobodan Šijan.

Fond Vujiica Rešin Tucić i Vojislav Despotov osnovan je 2012. godine, na inicijativu pokreta „Novi optimizam“ i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", u kojoj mu je i sedište. Nagrada Tradicija avangarde dodeljuje se od 2013. godine, sa idejom podsticanja i promovisanja neoavangardnih i postavangardnih praksi.

 

DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR