Festival „Ekoslavija“ prvi put na „Lehelovom salašu“

Festival ekologije i antifašizma „Ekoslavija“ 8. i 9. septembra biće održan na „Lehelovom salašu“ u Malom Radanovcu kod Subotice.

Pored debata posvećenih ekološkim temama, učesnici će moći da uživaju i u veganskim specijalitetima te muzičkim nastupima bendova iz Beograda, Budimpešte, Segedina i Osijeka.

„Kako do održivosti subotičkih šuma“ koje su ne samo pluća grada već i značajna zaštita od udara vetrova, tema je o kojoj će se govoriti 7. septembra u Udruženju „Klara i Rosa“.

Izvor: RTV

Time će biti označen početak 4. Festivala ekologije i antifašizma „Ekoslavija“.

„Zadržavamo istu koncepciju. Od početka su nam u fokusu dve teme: ekologija, odnosno zaštita životne sredine ono je sa čime se svaki dan susrećemo i čije ugrožavanje osećamo. S druge strane, antifašizam nam je bitan kao vrednost u smislu jednakosti i antidiskriminacije. Mi smo to spojili jer se antifašizam može sagledavati i u odnosu na zaštitu životne sredine tako da su nam se ti koncepti prirodno nadovezali jedan na drugi“, objašnjava Boris Telečki, organizator Festivala ekologije i antifašizma „Ekoslavija“.

„Ekoslavija“ ostaje verna staroj koncepciji, a kao novinu uvodi lokaciju.

Približavajući festival još više prirodi, po prvi put biće održan na salašu Lehela Horvata u Malom Radanovcu, čiji domaćin će učesnicima predstaviti jednostavnost i prednosti gradnje od prirodnih materijala, a biće reči i o značaju selektivnog prikupljanja otpada. Uz teme čiji je cilj zaštita prirode, „Lehelov salaš“ biće i mesto nastupa bendova iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

„Što se tiče muzičkog dela Festivala, kao i do sada, koncept nam je takav da spajamo alternativni rok zvuk i pank. Ove godine očekujemo po prvi put goste iz regiona: jedan bend iz Budimpešte, iz Mađarske, a drugi iz Osijeka, iz Hrvatske. Slušaćemo „Debelog predsjednika“, poznatog svim ljubiteljima ovog muzičkog žanra“, kaže Boris Telečki, organizator Festivala „Ekoslavija“.

I gastronomska ponuda biće u skladu sa koncepcijom „Ekoslavije“.

Oba festivalska dana, 8. i 9. septembra, volonteri „Otvorene kuhinje“ iz Novog Sada za posetioce „Lehelovog salaša“ u Malom Radanovcu pripremaće zajedničku vegansku večeru čime žele da ukažu na značaj zdrave ishrane i njenu vezu sa zdravom životnom sredinom.

 

RTVKOMENTARI

  1. Trovach kaže:

    Zasto bi neki vegan obavezno morao biti i ekoloski svesniji od nekog ko jede i meso? Smeta mi kada se neka grupa ljudi lazno favorizuje. Recimo, sigurno sam u zivotu posadio vise drva od prosecnog vegana. Da li svi oni smece bacaju iskljucivo tamo gde mu je mesto, ili „se ponekad zaborave“?

  2. Pipika kaže:

    Pank na salašu a nacistička seljačina u centru. Eee moja Subotice…

  3. aldo kaže:

    Bili prvo veče… Zanimljivo mesto, bendovi su bili dobri, ali vrlo malo sveta. Veganski bolonjeze je bio odličan. A sada zamerke. Stvarno je bogu iza nogu, treba ti terensko vozilo da stigneš. Koncerti bi trebalo ranije da počnu. Nema smisla da neko počinje svirku u ponoć. Za ton-majstora da se pronađe neko mlađi, ovaj očignedno ne čuje dobro.

OSTAVITE KOMENTAR

62 + = 63

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: