Festival ljubavi i vina

Na dan Svetog Trifuna i Svetog Valentina, 14. februara, u Velikoj većnici gradske kuće održaće se Festival ljubavi i vina. Kao i predhodnih godina nastupiće: Vitezovi viteškog reda "Arena Zabatkiensis", Festivalski orkestar i hor, operski pevači i mladi izvođači. Očekuje se prisustvo gostiju iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Rusije a na Festivalu će nastupiti Leo Martin, estradni umetnik, Ivan Plavšić i Andrijana iz Beograda, Marko Rodić iz Novog Sada, "Stiski kvartet" iz Slovenije, pijanistkinja Ana Domanovac iz Osijeka.
Ulaznice se prodaju u Suvernici (pored Svečanog ulaza u Gradsku kuću).

Festival ljubavi i vina 2008. godine
Slika
Slika je preuzeta sa sajta Fokus fondacijeKOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Dan Sv. Trifuna u pravoslavnoj crkvi praznuje se 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru.
    Sveti Trifun je rođen u jednom selu u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici. Još od detinjstva imao je veliku blagodet i mogaoje isceljivati bolesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove. U to vreme Rimskim carstvom vladao je car Gordijan III, čija je ćerka Gordijana bila duševno poremećena. Nijedan lekar nije mogao ludoj Gordijani pomoći. Tada zli duh iz lude devojke progovori i reče da njega niko ne može isterati osim Trifuna. Car naredi da se na dvor dovedu svi Trifuni iz carstva. Posle mnogih Trifuna, i ovaj mladi Trifun bio je pozvan. Doveli su ga u Rim gde je iscelio carevu ćerku. Car mu podari mnoge darove, koje je Trifun pri povratku razdelio siromasima. U svom selu nastavi svoj život moleći se Bogu. Znajući za njega i Božju milost kojom je zračio, novi car Dakije, veliki protivnik hrišćanstva, naredi da ga bace u tamnicu i na najveće muke. Ali, Trifunovu veru ništa nije pokolebalo pa je posečen i pogubljen mačem.

  2. Dreamgirl kaže:

    Dan zaljubljenih je najpre slavljen na Zapadu, a poslednjih godina je postao popularan i na našim prostorima. On predstavlja slavljenje Svetog Valentina. U hrišćanskoj epohi Valentin, mučenik iz III veka n.e. bio je svetitelj koga su poštovale mlade devojke nesrećne u ljubavi. Kada je imperator Klaudijus II odlučio da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima koji bi bili njegovi potencijalni vojnici. Valentin je uvideo koliku nepravdu ovim svojim postupkom čini imperator, pa je rešio da i pored svega nastavi da venčava mlade ljubavnike u tajnosti. Kada su ove njegove aktivnosti bile otkrivene, Klaudijus je naredio da ga ubiju. Ubijen je 14. februara 269. godine nove ere.
    S pojavom zapadne mode i kod nas je opšte prihvaćeno slavlje Dana zaljubljenih, koji je najpopularniji među mladim ljudima. Na ovaj dan zaljubljeni daruju svom paru poklone kojim dokazuju svoju ljubav. Najčesce se poklanja cveće, i to ruže; kažu da je prodaja i do tri puta veća ovaj dan, potom bombonjere, plišane igračke, kozmetika, neki se odlučuju da svoju voljenu zaprose baš na ovaj dan, ali ponekad se zbog uglavnom muške zaboravnosti i dovede veza u pitanje na ovaj dan :D

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: