Omiljena dosetka da rakija povezuje ljude pokazala se na delu juče u dvorištu porodice Kopilović u selu Ljutovo, pored Subotice. Gotovo dve hiljade ljudi okupio je jubilarni deseti Festival mlade rakije koji organizuje Saša Kopilović uz pomoć Udruženja ljubitelja rakije – Subotička peščara.
foto: A. Isakov
Počelo je skromno, njih desetak drugara, koji su svi iz hobija pekli rakiju, okupilo se da je međusobno degustiraju i uporede. Deceniju kasnije izrasli su, prema oceni stručnjaka, u drugi festival rakije u Srbiji po brojnosti učesnika, a takođe procenjuju da im nema premca po raznovrsnosti ponuđenih rakija.
Na dan održavanja Festivala za kuću porodice Saše Kopilovića nije potreban putokaz – čitava ulica blokirana je parkiranim vozilima dovozeći Subotičane i ljude iz okoline spremne da probaju mladu rakiju. Sa čašicom koja se dobija uz ulaznicu kreće degustacija od štanda do štanda. Ove godine za Festival se prijavio do sada najveći broj – 68 izlagača i takmičara. Pred početak festivala žiri, u kome su najveći autoriteti za našu rakiju dr Vele Tešević, profesor Hemijskog fakultetu u Beogradu, dr Ljubiša Stanković s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Miroslav Knežević, tehnolog i suvlasnik destilerije „Hubert”, dva dana su većali i probali 177 uzoraka rakije. Žiri je morao da degustira 50 rakija od kajsije, bar 20 viljamovki, desetinu rakija od višanja ili loze. Od njih i ocena da je po raznovrsnosti rakija ovaj festival bez premca u Srbiji.
Kristijan Kunji došao je s devet rakija: ima tu i neizostavne šljive, kajsije, breskve, ali i loze i dunje, kruške viljamovke. Supruga Kristina pravi likere kojima je baza rakija, uz dodatak šećera i aroma. „Počeo sam pre osam godina s kolegom Ivicom Crnkovićem. Imam svoj voćnjak na Kelebiji i godišnje provedem oko 200 dana u pečenju rakije. To je ozbiljan posao kome moraš biti potpuno posvećen.”
Rakije Ivice Crnkovića ovenčane su sa osam medalja, od toga četiri zlatne. Za njega, kao i većinu proizvođača rakije, najvažnije je imati dobro voće. Ipak, ako svi na to obraćaju pažnju zašto je njegova rakija među najboljima? „Važan je svaki korak u proizvodnji. Mnogi misle dovoljno je samo uzeti dobro voće i iseći ga za kominu. Ali negovanje komine je posebno osetljivo jer tu se razvijaju ona osnovna aroma i miris koji se posle pečenja zadržava u rakiji”, objašnjava ovaj uspešni proizvođač.
Najbolje voće zaslužuje da proživi svoj novi život pretočeno u rakiju, uvereni su proizvođači. Ovde izreći da je rakija „jednostavno” piće namenjeno za manje osetljiva nepca prava je jeres, jer se ovo piće osim tradicionalnih sorata za rakiju pravi i od trešnje, višnje, najboljih viljamovki, loze ili mušmule. „Ko je nama kriv što ne umemo bolje da reklamiramo rakiju koja nastaje od najboljeg voća i što je pretiče viski nastao od kukuruza”, kaže nam Jožef Konc, koji je došao s rakijama od kajsije i krušaka karmen i viljamovka. Pre tri godine počeo je da peče rakiju, drugu godinu je izlagač, a znanje je pokupio iz knjiga, s interneta i stiče ga svojom praksom.
Među onima koji peku rakiju za svoje domaćinstvo je i Vladan Nikolić. Na njegovom štandu domaća rakija služi se uz „pojačanje”, tanke slojeve domaće šunke.
U dvorištu Kopilovića velika je gužva, grupa Subotičana čak je iznajmila autobus da stignu do Ljutova i da opušteno isprobavaju rakije. Subotičanin Robert Dinka oženjen je Bugarkom pa su doveli i desetak njenih prijatelja iz Sofije, a s ukusima Vojvodine upoznaje i svoje prijatelje iz različitih delova Evrope koje je upoznao radeći na brodu.
„Naše dvorište već je tesno za sve što se dešava, ali ne nameravamo da pređemo na neki drugi prostor jer ne želimo da pravimo vašar već pravi festival na kome će rakija, i sve ono što je prati, biti u centru pažnje. Svi ovde i izlagači i takmičari prave rakiju u svom domaćinstvu, i želimo da i na ovaj način podignemo kvalitet rakije koja se pije”, kaže nam Saša Kopilović.
Festival je završen podelom diploma, zajedničkim fotografisanjem nagrađenih i poslednjom opomenom organizatora: ko je degustirao rakiju, neka volan do kuće prepusti onome ko može da odoli rakiji.
Lep festival ! Nisam bio i ako mi jeu komšiluku.Na žalost vraćajući se u subotu iz grada moglo je skupo da košta i mene a i jednog posetioca sa stranim tablicama. Činjenica je da dobar deo posetilaca dolazi na ovakve festivale da na “mufre “popije još koju.Elem da nastavim, Vraćajuči se iz grada primetio sam da dobar deo posetilaca ovog festivala je dobrano zagrejan i pre nego dođe u Ljutovo a to sam zaključio na osnovu njihovog ševrdanja putem što me je umalo koštalo jer sam morao da debelo legnem na kočnicu zbog nekoliko ljubutelja festivala .Na kraju sam odustao od preticanja i sačekao da svi oni lep skrenu u desno na kraju Ljutova a a Ja i ostali smo mogli da odahnemo nadajući se da i iz pravca Tavankuta nema na putu “Ljubitelja “fesrivala.
Da si napisao vracajuci se iz Ljutova Za Suboticu sam imao problema sa veselim i pripitim vozacima pa i da ti verujemo, ovako ti si jos jedna osoba koja mrzi sebe i ceo svet .Jlubomora je opasna
Dajte deci rakije!
TT šro volim kada kreteni poput tebe daju “dijagnoze” Mora da si Đorđevićev pacijent kda imaš iskustvo i znanje da zaključiš ko je kakva osoba ,pogledaj se u ogledalo ako kojim slučajem nije puklo od tvoje prevelike pameti
@zis
A zasto moraju takvi sto idu levo desno po putu da se pretichu, ajd mi bjasni? Da si ti razuman koliko tvrdis da jesi, lepo bi se zaustavio i pustio budale da idu sto dalje od tebe, a ne da se takmicis u preticanju takvih likova. Tako radi vozac koji zaista ne zeli da ulazi u konflikt sa pijandurama koje mu rade o glavi…sam nacin tvoje komunikacije govori da se radi o extremno agresivnom vozacu, znaci ti si u stvari mnogo opasniji jer i trezan tako agresivno razmisljas…
pa šta trba da 20 kolimetra vozim za budalom . ti bi vozio ili bi pokušao da ga obiđeš kad ti se ukaže prilika pametnjakoviću