Festival mlade rakije

Najbolja rakija je Marija Crnjkovića iz Subotice i to rakija od kajsije. Deveti Festival mlade rakije u Ljutovu okupio je oko 35 izlagača  koji su predstavili više od 156 uzoraka  voćnih rakija. Prvi put na Festivalu  sa svojom rakijom, koja se pravi po porodičnom receptu učestvovao je i Dušan Španović iz Sremskih Karlovaca.

festival-rakije-jpg_660x330

“Veoma mi se dopada manifestacija i došao sam da predstavim svoj porodični recept-rakiju od kajsije. Tradicionalan je način proizvodnje, košpice se vade. Recept je od dede koji smo unapređivali”, objašnjava Dušan Španović iz Sremskih Karlovaca.

Na devetom Festivalu mlade rakije učestvovalo je  55 takmičara.

“Zadovoljni smo manifestacijom, ovo je deveta godina i sledeće će biti jubilarna. Loše vreme nije sprečilo posetioce da dođu. Imamo preko 156 uzoraka, 55 takmičara i negde oko 35 izlagača i imali smo devet vrsta rakije koje su se takmičile ove godine. Najviše su uzorci, od kajsije, šljive i viljemovka. To su najčešće zastupljene vrste tokom svih  festivala, a pored toga imamo jabuku, lozu,komovicu, višnju, trešnju i ima dosta svega. Od takmičara imamo goste iz Jarkovca, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, okoline Sombora i svake godine se sve više širimo“, objašnjava Saša Kopilović, organizator i predsednik Udruženja ljubitelja rakije.

Ovogodišnji Festival je održan u znak sećanja na Blaška Kopilovića, koji je poznati poljoprivredni radnik sa ovih prostora.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 69