Festival savremenih pozorišta od 23. do 30. novembra u Subotici

Ovogodišnji Desire festival biće održan od 23. do 30. novembra, a otvoriće ga “M.I.R.A.”, predstava Bitef teatra koju je režirao Urban.

Reditelj Andraš Urban, direktor pozorišta “Deže Kostolanji” u Subotici koje je domaćin i organizator Međunarodnog regionalnog festivala savremenog pozorišta Desire, najavio je 11. izdanje velike pozorišne manifestacije koja će biti održana od 23. do 30. novembra.

Ovogodišnji Desire otvoriće “M.I.R.A.”, predstava Bitef teatra koju je režirao Urban. Prve festivalske večeri publika će videti i “Krug” kompanije Nasera Belaza, koreografsko ostvarenje iz Pariza.

  1. Desire ima podnaslov “Sada i ovde” koji prema rečima Andraša Urbana govori isključivo o pozorištu.

– Ne bežimo nikada od političkih iščitavanja, međutim, ovoga puta se isključivo radi o pozorištu, kakvo je sada i kakvo je ovde. Festival Desire okuplja pozorišta iz regiona koja su spremna da se suoče sa svim pitanjima koja su važna i koja se tiču nas i naših života – objašnjava podnaslov Desirea Andraš Urban.

Urban kaže da Desire karakteriše to što selektuje predstave koje govore značajno o teatru i društvu u kojem nastaju.

– Bavimo se temama koje pomeraju našu kulturnu stvarnost. Podnaslov „Sada i ovde“, naravno, poziva na određeno delovanje u smislu da mi nemamo drugi život, ni u pozorištu, ni u stvarnosti, već je to sada i ovde. Želimo, nerado to govorim, da na neki način popravimo i stvaramo drugačiji svet kako bi stvarali drugačije pozorište – kaže Andraš Urban.

Poručuje da festivalski program u umetničkom smislu ima konekciju sa onim čime se bavi pozorište „Deže Kostolanji“.

– Cele godine se bavimo stvarima sa kojima se i festival Desire bavi – kaže Urban.

Na 11. Desireu posetioce očekuje koncert iznenađenja, „Desire akademija“ i međunarodna konferencija „Omladinska angažovana kultura“ u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ na kojoj će učestvovati predstavnici organizacija i institucija deset EU država i zapadnog Balkana.

Na programu je predstava trupe „Hodvorks“ iz Budimpešte sa koreografijom „Fatamograma“ Adriena Hoda. Pozorišna trupa „Simptomi“ iz Budimpešte“ će izvesti predstavu „Simptomi – rijaliti u podrumu“ u režiji Reke Sabo.

Najavljena je „Građanska neposlušnost“, predstava Zlatka Pakovića režirana u Ustanovi kulture Stari grad, zatim predstava „Dolap“, turskog teatra Taldans u režiji Mustafe Kaplana. Teatar „Apolo 111“ iz Bukurešta će izvesti „Medejini momci“ u režiji Andreja Mažerija, dok će Regionalni kreativni atelje iz Kanjiže odigrati „Vreme tmine“ Kinge Mezei. Selma Spafić dolazi na Desire sa predstavom varaždinskog Glugl teatra „Med zidima“.

Na 11. Desire Urban dovodi dve predstave Igora Vuka Torbice, to su „Bakhe – kratka istorija propadanja“ Narodnog teatra iz Bitolja i „Tartif“ u koprodukciji Somborskog i Srpskog narodnog pozorišta.

Svake večeri biće odrigrani dvadesetominutni performansi Jožefa Nađa „Mnemosin“, izvođenja kojima može da prisutvuje samo 20 ljudi.

Slovensko mladinsko gledališće dolazi sa predstavom „Suprotnost stvari“ u režiji Borisa Nikitina, trupa Moment iz Maribora sa predstavom „Heroj 3.0 – više od reči“, a pozorišni program se završava predstavom u režiji Andraša Urbana „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja.

Izvor: BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR