Festival voća u Tavankutu

Šesti po redu Festival voća održan je  na Etno salašu „Balažević“ u Tavankutu. Jedan o ciljeva festivala je i  promocija proizvoda od voća, tradicionalnih specijaliteta i starih zanata. Marijan Davčik ispred zadruge “Voćko” koja okuplja oko  30 proizvođača, kaže da su ove godine na rusko tržište izvezli oko 3000 tona svojih proizvoda i da je to standardni izvoz.

festival voca (1)

festival voca (2)

“Često su priče u medijima i javnosti kako je rusko tržište veliko i neograničeno. Jeste ono veliko ali nije to baš tako da svaka jabuka tamo ide i da sve može proći. Rusko tržište jeste veliko, ali traži izuzno veliki kvalitet. Svake godine učestvujemo na festival i došli smo da prezentujemo naše proizvode”, kaze Marijan Davčik, poljoprivrednik.

Više od 20 izlagača predstavilo je svoje proizvode od voća i povrća, a među njima su bili i izlagači iz Srbije, Hrvatske, a predstavili su se sa svojim proizvodima  i članovi Udruženja Slovaka.

“Ove godine možda je znatnija razlika u odnosu na ranije to što su predavanja odvojena. Predavanja smo radili u januaru pa do aprila meseca.Zato što se naprosto pokazalo u ovom periodu da poljoprivredni proizvođači, voćari naročito  nikoliko nisu zainteresovani, već su prezauzeti poslovima i nemaju sada toliko vremena za edukaciju.Festival se nekako odužio na celu godinu, a samo ovaj dan je ajde da kažemo kruna i završetak svih tih projektnih aktivnosti”, rekao je projektni koordinator  Dubravko Bilinović iz HKPD „ Matije Gubec“.

U bogatom kulturnom program pored domaćima, učestvovao  je Bunjevački kulturni centar iz Tavankuta i deca iz OŠ „Matija Gubec“. Grad Subotica i resorni pokrajinski sekreterijat pomogli su manifestaciju.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

42 + = 48