Fidelinkina slamka spasa

Nakon pokretanja stečajnog postupku u kompaniji "Fidelinka", stečajni upravnik je ostavio rok poverenicima da naprave plan reorganizacije preduzeća kojim bi se obezbedio obrtni kapital za nastavak funkcionisanja ove kompanije. Drugim rečima, sudbina "Fidelinke" se nalazi u rukama poverilaca kojima se duguje oko 2,3 milijarde dinara i koji su je zbog tog duga uvukli u stečaj. Ukoliko to žele, Odbor poverilaca može da izradi svoj plan reorganizacije ili da prihvati plan reorganizacije akcionara ako se dobije takva ponuda. U suprotnom preostaje samo jedan put, bankrot i likvidacija.

_________Slika

Ponuda je stigla!
Jedan od akcionara "Fidelinke", kompanija "Mineco" napravila je plan reorganizacije, a ukoliko Odbor poverilaca i Privredni sud, u zakonom predviđenom roku, odluče da prihvate predlog, kompanija "Fidelinka AD" i nezavisna preduzeća koja su trenutno u stečajnom postupku, nastavili bi da posluju.

Plan reorganizacije koji je predložila kompanija "Mineco" podrazumeva obezbeđivanje dodatnih sredstava koja bi ta kompanija uložila u oporavak "Fidelinke", i time bi se stekli uslovi da kompanija nastavi da posluje normalnim tokom.

Opširnije o stečaju u Fidelinci:
Pekara Fidelinka na aparatimaKOMENTARI

 1. LX kaže:

  Samo malo strpljena, videćemo šta se tu valja.
  Zašto iole prihvaćen predlog stečajnog upravnika pre dskoriom dva meseca da se Pekara stavi u stečaj a sada se ponovo aktivira taj predlog iz niške AIK banke jer je u međuvremenu MK grupa ovladala upravom te banke.
  Stečaj u ovom momentu ne znači ništa osim jedne stvari: dolaskom stečajnog upravnika suspenduje se dosadašnje rukovodstvo, nova pravila važe i uspostavlja se kontrola nad poslednjom "diznom" koju ima velika količina novca.
  Nije lepo dalje da pišem ali nastavljamo da pratimo stvar. Samo još 12 dana imamo da se odbor poverilaca izjasni o predlogu reorganizacije. Mc Can Erickson je umešan kao PR agencija za Mikija Aksentijevića i Mineco. Ajmo da vidimo sa kakvim elanom će pripremati javnost za taj 26. januar kada se poverioci izjašnjavaju o planu reorganizaciji. Videćemo sa kakvim žarom će Mineco braniti svoj program reorganizacije.
  Obratite pažnju: na fidlinkinim silosima je Viktoria i odozgo prati sve, u Nišu je u AIK banci predsednik uprave m Kostić.
  Fidelinka ima za sada dug veći od 21 milion evra ali možda će da poraste ako sud bude priznao još neka potraživanja ali sigurno može da raste ako sud bude priznao i pripis kamata posle ročišta kada je pravljen presek stanja.

  Uostalom, već sam pisao o tome: šta ako se ode u bankrot. Doći će drugi vlasnici. dajte nekoga ko radi po domicilnim zakonima i ko ne leti nad ovom zermljom kao usisivač i samo skuplja lovu.
  Nastavićemo kad se naspavam. adio

 2. pekar od brasna kaže:

  Ako sam dobro razumeo komentar, Viktorija i Kostic imaju nameru da preuzmu Fidelinki, a to im na putu stoji ta firma Mineko za koju prvi put cujem? Njima je cilj da Fidelinka ode u stecaj?

 3. Vodeničar kaže:

  Šta fali Fidelinki, pa to bi svi hteli. I onaj što je prokocko pa sad pravi plan kako da se vadi. Viče kako je on vlasnik zadužan kako vidim tu piše, da je dužan koliko vredi cela fabrika. Kakie to vlasnik?
  Ta Viktorija ne znam čija je to žena al ona je uzela tamo pod kiriju pročitao sam taj veliki silos onaj drugi ima pare. Šta još treba. Sud da im to dosudi. Jedino sud može da im napravi nevolje jer je samostalan i nezavisan . Ako sud neće, ma kake pare njive ništa.
  I ja bi volo da neko nešto kaže oko te Fidelinke da vidimo dićemo žito da mećemo nalito. Ako opet moramo da tiramo za banat nek iđe bestraga.
  ako ima kakigod stručnjak pa nek nešto ovde metne da čitamo ja ću još da raspričam.
  Nešto sam načuo za tu Pekaru da se zatvara u ponedeljak ali moja čeljad se sad vratila izgrada kažu da tamo na tom njiohovome kafiću što smo zvali triglav piše daćedu dalje da rade. El neko zna

 4. deki85 kaže:

  Blago receno kriminal i opsta dekadencija satro proevropske vlasti. Dopustaju da propadnu firme koje su gotovo monopolisti. To je svesno unistavanje. PS sta je sa Djordjevicima, sta je sa Azotarom? Gde su finansijske inspekcije? Da li postoji pravna drzava? Da li neko treba da odgovara? PS da li postoji igde na svetu sem u Srbiji, kada se nekoj firmi blokira racun, zbog dugova, da ona sme otvoriti drugi i nastaviti dalje kao da nije bilo nista? Tako ti paraziti izvlace novac od svojih dobavljaca, male postene privrede i unistavaju je. Lik je zaduzio azotaru sa 40M eura, po gradu se voza u luksuznim kolima itd. Pa covece da li treba da Suboticani zbog gladi pocnu jesti pse, golubove i macke, posto su i kontejneri presusili?

 5. sremac kaže:

  Taj Mineco (Dimitrije Aksentijevic i ekipa) jedino to i umeju da rade:
  da firmu dovedu do stecaja da bi je oni (ili njini pajtasi) kupili iz stecaja za sitne pare…
  NIJE IM OVO PRVI PUT!!
  Evo pa se sami uverite ko je Mineco:
  http://www.aikb.net/t1138p58-opomena-ad … -nije-kriv

 6. lena kaže:

  Na današnjem ročišti odbor poverilaca nije prihvatio plan reorganizacije kompanije "Fidelinka". Sudija u stečajnom postupku je odredio da za 15 dana , vlasnik kompanije "Mineko" uradi novi plan reorganizacije firme. Još treba da se uradi i nova procena vrednosti imovine kompanije i pronađe nezavisni revizor.
  Na današnjem ročistu u Privrednom sudu poverioci su raspravljali o planu reorganizacije za “Testeru”, “Mlin” i “Nekretnine”. Ukupan dug Fidelinke iznosi 50 miliona evra.
  O Pekari fidelinke nije bilo teči na ročistu, stim da se ona jedna održava da ne ode u stečaj. Ukoliko poverioci i sudija ne budu zadovolji novim planom, sledi bankrotsvo i prodaja imovine.

 7. analitičar kaže:

  Ova vest koju je potpisao Lena nije tačna.

 8. Sremac kaže:

  Odloženo izjašnjavanje poverilaca o reorganizaciji kompanije Fidelinka u stečaju

  A koliko košta „Fidelinka”?

  „Fidelinkini” poverioci nisu glasali o Planu reorganizacije „Kompanije Fidelinka” 26. januara, kada je bilo zakazano ročište, jer su podnosioci plana „Mineco AG” i „Mowbray systems ltd” zatražili odlaganje ročišta radi dopune Plana reorganizacije preduzeća u stečaju, a poverioci pitaju koliko vredi dužnik.

  Privredni sud je prihvatio odlaganje, ali je odredio da se uradi nezavisna stručna analiza o izvodljivosti plana reorganizacije „Fidelinke” i da se napravi procena vrednosti kapitala kompanije.

  Predstavnik „Mineca” i „Mowbray sistema” se protivio utvrđivanju vrednosti kapitala, nije se čak pred stečajnim sudijom Ilonom Stajić izjasnio da prihvata da plati troškove nezavisne ekspertize. Predlagači Plana reorganizacije dobili su dodatni rok od 15 dana da uplate milion dinara na ime troškova veštačenja. Ukoliko sud ne dobije taj predujam preti odbačaj Plana reorganizacije „Fidelinke” koja je dužna više od dve milijarde dinara i time bi bio pokrenut bankrot.

  Slika

  Primedbe

  Sud je konstatovao primedbe koje su na Plan reorganizacije izneli stečajni upravnik, kao i neki od poverilaca koji, moglo bi se reći, imaju mnogo podudarnih stavova. Traže da „Mineco” i „Mowrbay sisitem” pruže čvrste garancije za svoju koncepciju spašavanja „Fidelinke”, pa čak i da deponuju novac sa kojim nameravaju da dokapitalizuju kompaniju. „Univerzal banka” ide i dublje, pa kaže da „novo sopstveno ulaganje vlasnika ne može biti iz kredita”. Na osnovu citiranog zahteva ne može se nedvosmisleno zaključiti, ali je utisak da se ova banka protivi „protivprirodnom bludu” da „Fidelinka” eventualno novim zaduživanjem nabavlja novac koji bi se ubacivao pod parolom dokapitalizacije.

  Neki od poverilaca su zatražili i statusne promene, pripajanjem zavisnih društava, odnosno ukidanjem „konfederacije” kapitala konstituisanjem jake, jedinstvene kompanije koja bi koncentrisala sve potencijale, uključujući i „Pekaru” radi spašavanja. Traže poverioci i izradu konsolidovanog finansijskog izveštaja, insistiraju da se obezbedi ravnopravno namirivanje svih stečajnih poverilaca i, takođe, traže da u slučaju propasti plana reorganizacije nemaju obavezu vraćanja onoga što su uspeli do tog trenutka da naplate.

  Stečajni upravnik Zoran Stojanović dodatno upozorava da po zakonu mora biti napravljena procena kapitala da bi se ušlo u dokapitalizaciju novom emisijom akcija.

  Utisak

  „Fidelinkin” stečaj pobuđuje interesovanje na mnogo strana, pa je osim novinara iz nekoliko redakcija u sudnici bio i predstavnik lokalne vlasti koji je, reklo bi se jezikom kvazidiplomatije, imao status „izvanrednog neopunomoćenog izaslanika”, jer „Fidelinka” ima posebnu ekonomsku i socijalnu težinu za Suboticu.
  Ako se to ima u vidu, onda nije bez značaja ni informacija da je vlasnike, koji su upravljajući „Fidelinkom” došli do ovog stanja, na ročištu zastupao advokatski pripravnik. Analitičarima ostaje da odgonetaju kakvu onda perspektivu ima Plan reorganizacije. U tom postupku važan parametar je i pokušaj advokatskog pripravnika u svojstvu pravnog punomoćnika da odgovori ostale učesnike procesa, pa i sud od njihove namere da procenjuju vrednost kapitala dužnika koji je potonuo dublje od dve i po milijarde u dugove. U ovoj regiji to još nikome nije pošlo za rukom. Nije potrebno vladati indijanskom veštinom čitanja dimnih signala, pa shvatiti da glavni dužnik nije ni računao da će rasplet početi na ročištu koje je bilo zakazano za 26. januar. Izveštač iz sudnice iznosi ovo zapažanje uz sve simpatije za mladog juristu koji je hrabro izašao pred poverioce koji su mogli u sudskoj areni da nastupe i kao gladni lavovi.

  Delegiranje pravnika-pripravnika možda otkriva deo strategije dužnika, jer pored brojanja novca u stečaju je važno i kojom brzinom, dakle sa kakvim autoritetom se donose odluke, kako otkucava vreme, jer je perspektiva „Fidelinke” vezana i za izgled zelenih polja koja se talasaju kao nikada do sada. Do početka žetve preostaje još 155 dana, cena pšenice se primiče istorijskom maksimumu, a kada će kraj stečaja ne može ni da se nasluti.

  Lopta je sada u rukama dva prva akcionara i perspektiva „Fidelinke” zavisi od apsurdne dileme: da li su spremni da plate milion dinara da bi ekspert ofirao koliko vredi „Fidelinka”.
  Ljubiša Stepanović

  ANTRFILE-1
  Koliko vredi kapital?
  Kompanija je sada „isparcelisana” na 1.471.298 akcija sa sledećom strukturom (u procentima):
  1. Mowbray systems ltd 24,751
  2. Mineco AG 19,807
  3. Alysun marketing Ltd 19,066
  4. Unicredit banka Austria AG 12,510
  5.Banka Koper 2,920
  6. ZB invest za upravljanje 2,718
  7. Hypo kastodi 2,324
  8. Proinvestmens A.D. 1,834
  9. A banka VIPA D.D. 0,941
  10. AC Broker 0,787

  Računa se da bi prva dva akcionara dokapitalizacijom stekla još 400.000 akcija, poverioci koji pokušavaju u stečaju da se naplate konvezijom duga umesto novca dobili bi 1.200.000, pa bi u portfelju bilo ukupno 3.071.298 akcija. Predlagač ovog novog rasporeda vlasništva kalkuliše sa emisionom vrednošću akcija od po 550 dinara. To daje samo indicije o vrednosti kapitala „Fidelinke”, ali i indicije na osnovu kojih može da se dešifruje strategija predlagača takvog plana reorganizacije. Kad bi se poverovalo u jednostavnu tablicu množenja, tako dobijena vrednost kapitala „Fidelinke” znači da bi poverioci u namirivanju potraživanja bili „kratki” za oko osam miliona evra ili skoro za 30 procenata.
  Sud je ostao čvrst u insistiranju da podrži zahtev poverilaca da se utvrdi kapital „Fidelinke”.

 9. Sremac kaže:

  BANDA IZ FIRME MINEKO I BLASNIK DIMITRIJE AKSENTIJEVIC ZAMAJAVAJU POVERIOCE…
  pogledajte ovde detaljnije:
  http://WWW.AIKB.NET

 10. djomla kaže:

  Sremac, ako sam te dobro razumeo, poverenici nisu nimalo poverljivi prema vlasniku Fidelinke, te traže dodatne uslove pod kojima će se ići u reorganizaciju, kako bi dobili garancije da će predlagač Mineco, zaista uraditi taj posao na pravi način.

  Zahteve koji se naveo deluju potpuno razumni, i otklanjaju bogućnost bilo kakvog muljanja vlasnika, u slučaju da mu je to namera. Najzanimljiviji detalj mi je:

  Sremac napisao:Neki od poverilaca su zatražili i statusne promene, pripajanjem zavisnih društava, odnosno ukidanjem „konfederacije” kapitala konstituisanjem jake, jedinstvene kompanije koja bi koncentrisala sve potencijale, uključujući i „Pekaru” radi spašavanja.

  Stani, za Fidelinka pre privatizacije nije bila baš ovakva firma? Jedinstvena kompanija koja je koncentrisala sve potencijale. Tek nakon privatizacije su se javile ćerke firme, i to njih 10, 11 ako se ne varam. Šta, vraćamo se na sistem organizacije firme od pre dve, tri decenije koji je bio pljuvan od strane raznih stručnjaka.

 11. Gost kaže:

  Sremac, veliki like na komentar. Ocigledno si upucen.

 12. Gost kaže:

  sremac je ovaj tekst preneo iz Subotičkih novina ali izgledan nije sve kopirao jer na ovoj adresi dole

  http://www.aikb.net/t77p638-fidelinka-a … =fidelinka

  je verovatno kompletan tekst sa poslednjeg suđenja Fidelinci.

  Na tom sajtu su i drugi tekstovi iz drugih novina i mišljenja ljudi koji to prate.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 9

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: