Fiktivni brakovi sa Mađaricama

Mađarski državni organi otkrili su više slučajeva "brakova iz interesa" državljana Srbije i Mađarske, koji su se najčešće sklapali u Subotici zarad lakšeg sticanja radnih dozvola srpskih državljana u zemljama Evropske unije.

 

Kako prenosi portal "Vojvodina danas", istraga je pokrenuta pošto je ambasada Mađarske u Srbiji uočila da se odjednom traži uvođenje velikog broja izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske.

madjarski pasos

Kako se navodi, prvi brak iz interesa između muškarca, državljanina Srbije i državljanke Mađarske, sklopljen je ove godine u martu, a nakon pokretanja istrage otkriveno je više takvih slučajeva.

 

"Prelazak granice olakšan je fiktivnim brakovima, što je novi vid protivzakonitog čina i teško ga je kvalifikovati", izjavo je glavni tužilac tužilaštva u Kiškunhalašu Peter Teglaš, a prenosi portal "Vojvodina danas".

 

Imajući u vidu da Srbija nije član EU, državljani Srbije imaju problema sa sticanjem dozvole za stalni boravak i dozvole za rad u zemljama EU, pa se sumnja da su fiktivni brakovi služili izigravanju ovih propisa i "srpski muževi" su na taj način dobili pogodnosti, a "kupljene žene" novac.

 

Prema istrazi, za fiktivni brak žene su dobijale oko 100-150 hiljada forinti (oko 350-500 evra) i obećano im je da zbog fiktivnog braka neće imati nikakvih posledica i da za nekoliko meseci mogu i da se razvedu. Na dan venčanja kuriri su odlazili u Mađarsku po "neveste", koje su samo usput mogle da saznaju s kim treba da sklope brak.

 

Najviše takvih brakova sklopljeno je u Subotici, gde je sve bilo pripremljeno, samo je trebalo reći ono sudbonosno "da". Fiktivni muževi ovih Mađarica su državljani Srbije i već su radili u EU, ali su zbog ilegalnog boravka bili proterani, medjutim, na osnovu braka sklopljenog sa državljankom Mađarske, mogli su da izbegnu striktne propise.

 

"Naime, nakon sklopljenog braka, bračni par dobija takozvanu 'karticu za člana porodice', na osnovu čega u Mađarskoj ima ista prava kao državljani Evropske unije", objasnio je šef službe za kontrolu granice Policijske uprave županije Bač-Kiškun Žolt Guljaš, naglasivši da sa ovom karticom vlasnik može i da se zaposli i u zavisnosti od zakona date države Evropske unije može da dobije i socijalnu zaštitu.


Građani Srbije su za organizovanje ovakvih fiktivnih brakova plaćali oko 2.000 evra. Nakon venčanja, oni su dokumenta iz matičnih knjiga uveli u matične knjige Mađarske i u Srbiju su se vraćali sa novim dokumentima, pa su se odmah vratili i otputovali u neku od zemalja Evropske unije.


Fiktivne supruge su otišle za njima da bi se prijavili na primer u Austriji ili u Nemačkoj i time su legalizovale boravak svojih "muževa", pa su se vratile kući.
"Na na taj način mogli su da dobiju dozvolu za useljenje u Nemačku više hiljada ljudi", rekao je Teglaš i ocenio da je reč o krijumčarenju ljudi.


U Mađarskoj u ovom predmetu trenutno ima 11 osumnjičenih, medju njima i jedan muškarac srpske nacionalnosti i njegova nevenčana supruga madjarske nacionalnosti, koji su već u pritvoru, a u slučaju četvoro osumnjičenih izrečena je mera zabrane napuštanja mesta boravka.


Istražitelji tvrde da je u pitanju organizovana kriminalna grupa, prenosi ovaj portal.KOMENTARI

 1. migrant kaže:

  Znaci cena madjarskog pasosa je 350e? Nije toliko skupo….

 2. Mister No kaže:

  Ništa neobično .Provodadžisanje ove vrste je prisutno u svim zemljama koje su na neki način interesantne emigrantima.

 3. Anonimni kaže:

  Jedina sveha madjarskog pasosa je Nemacka i Austrija.

 4. nekoime kaže:

   

  migrant:

  Znaci cena madjarskog pasosa je 350e? Nije toliko skupo….

   

   

  pise ti 2000

  a zenska dobije oko 300

 5. milan kaže:

  A kolko je tek naših sugrađana iz istog interesa zatražilo mađarsko državljanstvo ili pardon iz ljubavi prema parama

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: