Filip Rihter: Moleraj kao umetnost

Filip Rihter, iz Subotice, tokom tri decenije vrhunski oslikao niz značajnih objekata na severu Vojvodine. Ukrasio Gradsku kuću, Somborsko pozorište, Sinagogu, pišu Večernje Novosti.

Ulazak u Somborsko pozorište, gradsku kuću, Sinagogu i brojne crkve u Subotici i širom Bačke za Subotičanina Filipa Rihtera (77) nije samo obična poseta. Za njega je to buđenje uspomena na molerski zanat koji je vrhunski obavljao više od tri decenije.

 

Najcenjeniji moler-farbar u penziji veštinu je naučio od svog oca, čuvenog Ivana Rihtera, osnivača molerske radionice, koji je oslikao Narodnu skupštinu, Palatu Albanija i hotel “Moskva” u Beogradu. Svoj prvi potez četkicom, pod budnim okom oca, napravio je sa samo 14 godina. Od tada pa do pre dve decenije, kada je oboleo, od četke se nije odvajao. Ni vikendom, ni praznicima, sintagme “van sezone” i “slobodan dan” u njegovom rečniku nisu postojale.

 

– Moralo je tako, inače bih propao, vreme komunizma nije bilo nimalo naklonjeno zanatlijama i privatnicima – seća se Rihter. – Sa druge strane, bilo je nezamislivo da se pošta ili trgovina zatvore usred nedelje radi moleraja ili da ljudi zapinju o merdevine. Za takve radove je bio predviđen vikend.

 

Prvo što je kao učenik naučio je da šeta sa merdevinama i pada sa njih, a da se što manje farbe prospe. Bez toga, kaže, nema pravog molera, koji mora da svaki zadatak odradi strpljivo i bez greške, jer nema velikog i malog posla.

 

– Svi su podjednako važni i svaki investitor mora biti zadovoljan, mora se opravdati tuđe poverenje, jer će samo tako odrađen posao biti preporuka za sledeći – savetuje majstor.

 

Da fabranje i krečenje za njega nisu samo puko premazivanje zidova, već da se njegov rad graniči sa umetnošću ubrzo se pročulo širom Vojvodine. Među prvim velikim izazovima bilo je oslikavanje Somborskog pozorišta, koje je, po završetku radova proglašeno za najlepše u zemlji. Svaki detalj nadzirao je niko drugi do čuveni Milan Konjević.

 

– Bio je cepidlaka, izuzetno zahtevan, ništa se bez njega nije smelo uraditi, ali bio je i veliki profesionalac – pun duha evocira uspomene vremešni Subotičanin. – Tako je bilo raditi i sa arhitektom Antom Rudinskim, koji je nadzirao obnovu Velike većnice.

 

To je i najzahtevniji posao koji je obavio. Rekonstrukcije Gradske kuće i Velike većnice, jedne od najlepših sala u našoj zemlji, rađene su povodom šest vekova grada, a obnavljali su se zidovi koji su oslikani davne 1918. godine. Majstor se na merdevine popeo gotovo pravo iz bolesničke postelje.

 

– Danas malo ko može i da zamisli većnicu rastavljenu u stotine delova i skroz belu, ali takva je bila kada smo počeli sa radom – dodaje Rihter. – Sve što smo skinuli oprali smo i vratili u originalu nazad četkicama manjim od onih koje deca koriste za likovno. Materijal je stigao iz najboljih radionica Beča, Minhena i Pariza. Pravili smo šablone koje smo potom nanosili na zidove. Plafon na vestibilu rađen je najmanjim četkama, za prenošenje boja koristila se patron četka sa kratkom dlakom konjskog repa, a zlato u Većnici smo stavljali pomoću četke sa veveričjom dlakom kojom smo stvarali statički elektricitet.

 

Iza njega su oslikane i pošte, carine, železnice, vojni objekti, lanci trgovina, kao i sinagoga, galerija “likovni susret”, pozlate krstova na katoličkoj i pravoslavnoj crkvi u Martonošu, crkvi Svetog Roka u Subotici, Biskupiji, pravoslavnoj crkvi u Senti…

 

UBILI DRAŽ ZANATA

 

Uz dužno poštovanje sadašnjim majstorima, savremene metode i alat ubile su onu draž koju svaki zanat nosi – kreativnost i istraživanje – uzdiše majstor-umetnik starog kova. – Ali nije lako danas raditi, ne postoji više zanat kao zanat, tu su preduzimači koji sve poslove odrade. Tako izgleda 21. vek…

 

Večernje NovostiKOMENTARI

 1. PTDL kaže:

  Pored toga spada i u subotičke boeme voleo je žene i kafane lično ga poznajem i znam da je za železnicu farbao delove 110.000 i 25.000 -voltno postrojenje

 2. sly kaže:

  daj ne lupaj bezveze  pdtl , kada je Takac farbao zeleznicu !!!!

 3. Anonimni kaže:

  bez veze se pise odvojeno.

   

OSTAVITE KOMENTAR