“Filmovi koje smo voleli” u Subotici

Izložba “Filmovi koje smo voleli”, jedinstvena zbirka filmskih plakata i reklamnog materijala nastala dugogodišnjim prikupljanjem Blagoja Čkonjevića, postavljena je u Galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici, u okviru Festivala evropskog filma Palić.

To je 12. predstavljanje izložbe Istorijskog arhiva Požarevca koja je nastala 2011. godine povodom 100 godina jugoslovenskog filma.

izlozba filmovi koje smo voleli (2)

Reč je o zbirci koja prati razvitak domaće kinematografije od 1947. do 1980. godine, a koja obuhvata plakate filmova Puriše Đorđevića, Veljka Bulajića, Žorža Skrigina, Žike Pavlovića, Kokana Rakonjca, Miće Popovića, Soje Jovanović, Aleksandra Petrovića i drugih.

To su posteri koji nas podsećaju na filmove koje smo gledali, voleli, uz koje smo odrastali i sticali znanja o svetu koji nas okružuje, kakav treba da bude”, objasnila Dragana Miloradović, jedna od troje autora izložbe i kataloga.

Ona je primetila da taj edukativni momenat, koji su oni imali uz kultna ostvarenja jugoslovenske kinematografije, nedostaje današnjoj mladeži, i dodala da su reakcije na izložbu interesantne.

Kod savremenika filmova videli smo suze, jer se sete svog prvog odlaska u bioskop, pa prvog poljupca, držanja za ruke i edukativnog momenta kakav treba da bude, a mladi spoznaju da je postojala vrlo raznovrsna i bogata kinematografija”, dodala je Miloradović.

izlozba filmovi koje smo voleli (1)

Direktor Festivala evropskog filma Radoslav Zelenović ukazao je na značaj izložbe kao svojevrsnog vremeplova, podsećanje na kinematografiju koja je bila ravnopravna u evropskim razmerama.

“Dok sam stajao okružen plakatima na kojima su Ljuba Tadić, Bata Stojković, Mija Aleksić, kojih više nema, shvatio sam da je to porodični album sa najdragocenijim slikama o vremenu u kome smo živeli i ljudima koji su stvorili jugoslovensku kinematografiju”, istakao je Zelenović.

On se prisetio značaja koji su plakati imali najavljujući projekcije filmova i ocenio da oni danas pomažu da se sećanje na veliku kinematografiju vrati, naglasivši da izložba “Filmovi koje smo voleli” predstavlja “nostalgično filmsko putovanje”.

Autori izložbe i kataloga, pored Miloradović, su Goran Mitić i Jasmina Nikolić koja je kazala na današnjoj konferenciji za novinare da očekuju da izložba gostuje i u Hrvatskoj i Sloveniji.

izlozba filmovi koje smo voleli (3)

RTVKOMENTARI

  1. Dva u jedan kaže:

    “Ljuba Tadić, Bata Stojković, Mija Aleksić…koji su stvorili JUGOSLOVENSKU kinematografiju”! Da li bi u Hrvatskoj napisali kako su Boris Dvornik, Relja Bašić itd. stvorili JUGOSLOVENSKU kinematografiju? Malo sutra. Eh, nikada nećemo doći pameti.

  2. Megille kaže:

    Tamo u Hrvatskoj baš i nisu zainteresovani za jugoslovenizam…

  3. srbenda iz backe topole kaže:

    ..@megile .. Tako je .. tu ste u pravu . Maa.. da mislim da bi oni PRVI trebali da lete na jugoslovenijlizmu.Cisto fore radi , jer su tek PRVI put dobili drzavu u toj JUGOSLAVIJI.. To sto ce se neko javiti, i reci da su tek odnedavno samostalni, je prica iz sredine jedne istorijske zajebancije!!

OSTAVITE KOMENTAR