Filmski festival u znaku 100 godine Lifkinog bioskopa

Osamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

 

Festivalski program ove godine čini deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku? Poslednje navedena selekcija predstaviće nezvaničan početak Filmskog festivala 6. jula u bioskopu Eurocinema.

 

S obzirom da je Velika terasa namenjena da bude jedna od festivalskih palata, na njoj će se realizovati program Mladi duh Evrope.

 

Slika

 

Na festivalu će biti predstavljena kapitalna monografija posvećena Aleksandru Lifki, „Lifka i Lifke“ koja izlazi povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici, u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke. Na ovoj monografiji, koja po prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga će biti objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

 

Prestižna nagrada Aleksandar Lifka, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografij,i ove godine pripada hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću

 

Opširnije o Festivalu poslušajte Dejana Zvekića, direktora komunikacija Festivala, Petra Mitrića, selektora programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope i Blažu Perovića, izvršnog producenta Festivala.

 KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Moj omiljeni festival krece. Jos jedno leto uz dobre filmove.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: