Finansijska kriza na gradilištu Narodnog pozorišta

Najava portala GradSubotica se na žalost obestinila. Gradilište Narodnog pozorišta je ušlo u nove probleme koji se u odnosu na prethodne ne razlikuju mnogo, opet su u pitanju sredstva koja su pak obećana ali ne i ostvarena.

Ovog puta je morao da reaguje i Jožef Kasa, koji je na konferenciji za novinare naveo da izvođačima radova ništa nije ulaćeno još od marta, što je uticalo na veliko usporavanje građevinskih radova.

Kako navodi Kasa a prenosi dnevni list "Danas", nakon razgovora sa predstavnicima Fonda za kapitalna ulaganja APV, vođenim prethodnih dana u Subotici, stiglo je novo obećanje da će u narednih nedelju-dve biti uplaćeno oko 24 miliona dinara, od čega je 17 miliona potrebno da se isplate građevinari za već završene poslove. Za završetak druge faze radova biće obezbeđeno još 46 miliona dinara.

Slika

Vest da će poslednji tender za rekonstrukciju i izgradnju Narodnog pozorišta biti raspisan na 15 miliona evra, već odavno nije novost u ovom gradu, ali se i po tom pitanju vode polemike u kojoj je meri sve to ostvarivo.

"Iz republike je obećano da će se možda nabaviti još 100 miliona dinara, čime bi bili pokriveni radovi do kraja godine… Međutim, mene brine onih nedostajućih 15 miliona evra, koji su Subotici obećani iz privatizacionih prihoda. I predsednik Tadić i premijer Cvetković i dalje tvrde da će to svoje obećanje ispuniti, ali mi ne možemo biti zadovoljni tempom kojim se izvode radovi na subotičkom pozorištu. Kako je moguće da se gradi po čitavoj Srbiji, a za Suboticu nema para, te stoje nedovršeni projekti skoro dve decenije. Tvrdim da se to namerno radi, i da se vrši očigledna centralizacija svih sredstava – u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, što je nedopustivo. Nije tačno da Beogradu treba sto pedeset kulturnih institucija, a da Subotici ne treba nijedna… Takođe, veoma mali broj političara je zainteresovan da se rekonstrukcija Narodnog pozorišta izvede do kraja. Moram reći da bi radovi zaista stali da nije ministra Olivera Dulića i direktora Fonda Momčila Milovića. Subotica sama nema snage da to istera. A zašto? To treba pitati i prošlu i sadašnju vlast. Za one koji su bili u dosadašnjoj koaliciji sa DS moglo se reći da koče projekte, a šta se sada događa? Na sve strane se kao započinju neka gradilišta, političari se slikaju i seku vrpce, a onda se to zaboravi. Tako je isto i sa na velika zvona najavljivanim distributivnim centrom Metro, koji je započet pre više od mesec dana, a i dalje je tamo samo gomila peska", navodi Jožef Kasa a prenosi "Danas".KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 47 = 53

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: