Finansijski prekršaji visoke škole za vaspitače

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici opteretila je budžet Srbije i Pokrajine sa više stotina hiljada dinara više nego što je imala na raspolaganju, trošila je budžetski novac bez pravnog osnova, a nije vratila u budžet Srbije 850.000 dinara viška koji je dobila za zarade zaposlenih. Prošlogodišnji budžetski izveštaj visoke škole nije sačinjen u skladu sa aktuelnim pravilnikom jer su pogrešno uneti podaci o više od 70 miliona dinara ostvarenih prihoda i rashoda – stoji u izveštaju Državne revizorske institucije.

Državni revizori dali su 16 preporuka školi koja ima 90 dana da ispravi uočene nepravilnosti u poslovanju.

Državna revizorska institucija navodi da je Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u svoj Izveštaj o ostvarenju budžeta za 2022. godinu pogrešno unela podatke o ukupno ostvarenim prihodima iz budžeta Srbije.

Nepravilnost u finansijskom poslovanju Visoke škole za obrazovanje vaspitača predstavlja i to što je prihode od školarina, usluge koje pruža studentima, naknade troškove poslovanja zakupaca i prihode iz budžeta pokrajine u visini od 26,5 miliona škola evidentirala na neodgovarajući način. Isto zapažanje Državne revizorske institucije odnosi se i na 5,2 miliona dinara utrošenih za akreditaciju studijskih programa, adaptaciju amfiteatra i realizaciju projekata.

Iz budžeta Srbije škola je potrošila 680.000 dinara više za socijalne doprinose nego što je imala pravo, a 79.000 više iz budžeta Vojvodine za razne materijale i službena putovanja u odnosu na visinu sredstava koja su joj dodeljena za te namene.

Škola je angažovala i advokata iz Novog Sada za poslove za koje ima sistematizovano radno mesto i za to utrošila 180.000 dinara, a u iznosu od 168.000 dinara uvećala je za četiri odsto koeficijent zaposlenima koji nisu rukovodioci, iako za tu odluku nije imala pravni osnov, a istovremeno je obaveze za plate i dodatke na teret poslodavca iskazala u umanjenom iznosu od četiri miliona dinara.

Državna revizorska institucija navela je još nekoliko nedostataka uočenih u finansijskom poslovanju Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. U zaključku navodi da ova ustanova nije uspostavila sistem internih kontrola koje bi obezbedile poslovanje u skladu sa propisima, te realnost i integritet finansijskih izveštaja uz dobro upravljanje budžetskim novcem, kao i prihodima ostvarenim od studenata.

Visoka škola strukovnih studija obrazuje vaspitače za predškolske ustanove, trenere, dijetetičare-nutricioniste, medicinske sestre i poslovne informatičare. Nakon dva upisna roka popunjeno je nešto više od polovine mesta na svih pet smerova, a ostalo je još 103 mesta.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Feliks kaže:

  I hoće li neko odgovarati i nadoknaditi štetu??
  Pa naravno da neće ipak je ovo zemlja Srbija, gde zakoni važe samo za one koji nemaju partijsku knjižicu stranke na vlasti

 2. Balint kaže:

  I ovde je kupljen Starter uredjaj od nepoznatog dobavljaca?

 3. Otac studenta kaže:

  Ta skola je poznato leglo kriminala. Neka se organi malo pozabave kako su dali prostorije onom rvaču kad su izbacili stotine dece iz Miloš Crnjanski. Medju njima i moju ćerku koja je završila osnovnu školu u Mikiću a posle završene srednje škole je tamo studirala pa je volontirala godinu dana u Našoj radosti bez dinara naknade a sada radi kao prodavačica. Užasna škola bez ikakve perspektive kad je završiš.

 4. Trikadur kaže:

  I bice opet jedno veliko nista ako su rukovodioci postavljeni od SNS-a ili SVM-a a sigurno jesu i imaju politicku zastitu jer bi u protivnom vec bili u zatvoru. Da su u mojoj firmi pronasli sve te nepravilnosti ja bih vec davno visila na banderi. Bruka kakva nam je drzava da se lopovi stite a posten svet proganja i maltretira.

 5. simo kaže:

  Sramota je sto sve gore navedeno je predstavljeno kao slucajne greske, a ne kao teske malverzacije. Kako ni jedna greska da ne bude na stetu skole i zaposlenih vec su sve greske iskljucivo njima u korist? Za ovakve stvari u normalnim drzavama ne daje se rok da se isprave greske vec odgovorno lice ide 10 godina u zatvor.

 6. Ja kaže:

  V.B. radi tamo sta hoce vec 20 godina. I nikom nista.
  A sad mu se pridruzio i „onaj rvac“ koji je otvorio privatnu osnovnu skolu iako je sam jedva zavrsio svoju.

 7. Miroslava kaže:

  To nije skola vec kriminalna organizacija. Ja sam tamo studirala i nemam nijedno lepo secanje. Toliko uvreda omalovazavanja i ponizavanja od tamosnjih tzv profesora koji su polupismeni primitivci nikad nigde drugde nisam dozivela. Nikome ne savetujem da upisuje tu kvazi skolu.

 8. Karakas kaže:

  Zasto myp i tyzilastvo ne rade svoj poso?Zasto su odgovorni u toj skoli jos na slobodi?Dokle vise pljacke bez odgovornosti?Jadni ti studenti kojima takvi profesori trebaju da budu uzor i primer. Katastrofa skola i jos gori kadar.

 9. Albert kaže:

  Tu skolu treba zatvoriti jer nemaju studenata ni normalnih profesora. Ona je teret celog drustva a sad se vidi da su sve price o njihovom kriminalu potvrdjene od revizora. Postavlja se pitanje zasto revizori svoj izvestaj ne prosledjuju tuzilastvu na dalje postupanje?

 10. Anonimni kaže:

  Ja*
  V.B tamo odavno ,predaje u Bosni…
  Feliks*
  Onda se učlani i ti ćuti….

 11. pista kaže:

  Jel vredi ista diploma stecena kod njih?

 12. Silvana kaže:

  Ne znam za kriminal ali mogu da potvrdim komentare nekih koleginica da je profesorski kadar tamo jako los. Ja licno sam na aktivnostima U predskolskoj ustanovi pred drugim studentkinjama, vaspitacicom I decom od strane jednod divljaka, psihickog bolesnika I primitivca profesora nazivana glupom curkom a pamtim I da mi je profesoraka muzickog na prijemnom pred drugim studentkinjama rekla da je nju sramota da tu skolu upisuju takvi kao ja. Pobegla sam íz te skole kad sam zatrudnela I nikad se u nju ne bih vratila iako su mi ostale jos samo metodike I zavrsni rad. Inace je tacno da se posle diplomiranja mora godinu Dana besplatno volontirati U nasoj radosti a onda se mora uclaniti U sns Ako hocete Da se zaposlite. Ta skola jé moje najgore iskustvo tokom celokupnog mog skolovanja I ne preporucujem je nikom.

 13. Silvana kaže:

  I samo da dodam sto se moguceg kriminala tice to da neke nase koleginice nikad nisam vidjala na predavanjima ni na ispitima i da su polagale ispite u kabinetima profesora mimo ispitnih rokova I da su diplomirale pre svih drugih.

 14. Simonida kaže:

  Visoka škola strukovnih studija je probavni trakt obrazovanja u SNS Srbiji. Krajnji produkt je….pa ne moram sve da vam pišem.

  Kad je direktor ove ustanove bio Veselin Bunčić Bumba onda se barem znalo gde pare ležu….

 15. Subotica city kaže:

  Završio za nutricionistu i nemogu naći posao u struci ni stažirati, radim u prodavnici kada me vide profesori iz te škole smore se jako i nemogu da veruju da nemogu naći posao.

 16. bp kaže:

  @simonida i @subotica_city pa vas dvoje ste nepismeni! Treba da se ispita na koju foru ste prošli prijemni…

 17. Silvana kaže:

  Zelim Da obavestim celokupnu javnost Da Sam Danas íz te kvazi skole dobila pretecu I uvredljivu poruku jer su U mom Postu na sajtu prepoznali kő Sam O cemu cu podneti odgovarajucu prijavU drzavnim organima cím se íz inostranstva vratim U Srbiju. Zaboravila Sam Da pomenem studentsku sluzbu U skoli koja se prema studentima ponasa kő prema stoki. Treba ih své zatvoriti.

 18. Simonida kaže:

  @bp….nije lako biti erektilno disfunkcionalan aka bot, tako da u potpunosti razumem tvoju „parizer“ opasku.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 32 = 39

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: