Firma „Jasimpex“ iz Subotice zastupa vodeće nemačke brendove

Proizvodnju tekstila smo počeli u jednoj maloj radnji, da bismo 2007. godine napravili svoj objekat gde smo se potpuno preselili 2010. U startu smo imali samo 5-6 polovnih mašina, dok danas radimo na više od 20 novih, i to u pogonu površine 1.000 m2, a godišnji promet je oko 70 miliona dinara.

jasimpex_1_161115

Ovako početak poslovanja preduzeća „Jasimpex“ u razgovoru za „eKapiju“ objašnjava osnivač i direktor Jasmin Hajdarpašić. Ova porodična firma osnovana je 1992. godine u Subotici, a primarna delatnost joj je proizvodnja konfekcije za odrasle, distribucija tekstila, kao i prodaja sitne galanterije.

Firma ima 25 zaposlenih radnika, a od 2003. godine „Jasimpex“ je postao i zvanični predstavnik nemačke firme „Kleiberit“ i tada se ponuda ovog preduzeća proširila na kvalitetna lepila za drvnu industriju, industriju nameštaja i tapetariju, kao i lepila za sunđere, plastiku, PVC stolariju i ostalo. Od 2014. ova subotička firma zastupa u Srbiji i nemačku kompaniju „BeA Tools“ koja je tržišni lider kada su u pitanju pneumatske klamerice i ostale vrste preumatskog alata.

U posao su uključeni i Jasminova supruga Amalija koja je angažovana u proizvodnji, starija ćerka Jasna, zadužena za deo firme koji se bavi pneumatskim alatima i lepilima, dok je mlađa ćerka Sanja ovog leta završila studije u Barseloni i trebalo bi da se bavi marketingom i onlajn prodajom.

Inovacijama do sredstava za razvoj firme

jasimpex_3_161115

Početno ulaganje iznosilo je oko 15.000 tadašnjih nemačkih maraka, a onda se firma postepeno razvijala, korak po korak. Prema rečima našeg sagovornika, „Jasimpex“ je povremeno koristio bankarske kredite, ali uglavnom kratkoročne, za obrtna sredstva, pošto su uvek u glavi imali izreku – „pružaj se prema dužini gubera“. Što se tiče programa podrške, od države su dobili subvencije prilikom zapošljavanja novih radnika, a 2013. godine im je Ministarstvo za rad i zapošljavanje dodelilo 19.600 EUR bespovratnih sredstava.

– To je bio konkurs Vlade Norveške na kome smo bili među 10 najboljih u Srbiji, a sredstva su namenjena za poboljšanje bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Konkurisali smo sa projektom kojim smo u našem pogonu instalirali „Veissmann“ pumpu za grejanje tipa „vazduh-voda“, prvu u Subotici. Reč je o potpuno ekološkom sistemu, a potrošnja energije je samo 4 kWh uz pomoć kojih zimi zagrevamo, a leti hladimo 200 m2 prostora – navodi Hajdarpašić.

Od novca dobijenog na ovom konkursu „Jasimpex“ je kupio poluautomatski krojački sto, pa tako proizvodni kapacitet danas iznosi 5-6.000 komada odeće mesečno, odnosno 70-80.000 godišnje. Najviše rade majice i dukseve, a imaju i svoju vez mašinu za tekstil, tako da je proces proizvodnje u potpunosti zaokružen.

– Kapaciteti su nam uvek popunjeni, a ne planiramo dalje širenje kako bismo mogli uvek da ispoštujemo sve dogovorene rokove. U Subotici imamo dva svoja maloprodajna objekta i radimo uglavnom za poznatog kupca. Radimo i za poznate brendove, na primer, trenutno pravimo odeću za „Swarovski“ koji je otvorio fabriku u našem gradu, zatim za „Kleiberit“ i za mnoge druge kompanije. Naša ciljna grupa jesu veliki sistemi, jer nam odgovara takav princip rada – po narudžbini – ističe sagovornik „eKapije“.

Naslednice spremne za nove izazove

jasimpex_2_161115


Jasmin Hajdarpašić kaže da „Jasimpex“ trenutno izvozi jedan manji deo svoje proizvodnje (oko 10%) u Nemačku, ali su nedavno imali pregovore i sa Švajcarcima. Ukoliko bi dogovorili i tu saradnju bio bi to značajan poslovni uspeh za Subotičane, jer je jedan od glavnih ciljeva upravo povećanje izvoza.

Što se tiče zastupništva nemačkih firmi „Kleiberit“ i „BeA Tools“ u Srbiji, reč je o vrhunskim brendovima u svojoj branši, a sagovornik našeg portala tvrdi da se srpsko tržište profilisalo tako da oni koji žele kvalitet i efikasnost traže upravo takvu opremu, iako je ona nešto skuplja. I tu postoji oštra konkurencija, ali i prostor za dalje širenje, a „Jasimpex“ nudi i servis, rezervne delove i održavanje za ove alate.

Hajdarpašić kaže da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem jer firma radi punim kapacitetom i bez praznog hoda. Nakon pojedinih loših iskustava sa nenaplaćenim dugovima, danas nemaju većih teškoća u poslovanju, a naš sagovornik tvrdi da im nije potrebna pomoć države da bi bili profitabilni.

– Naš plan za naredni period je da ćerke Jasna i Sanja, koje su završile fakultete i već su angažovane u firmi, polako preuzimaju posao. One su i same svesne da će se najbolje osećati u svom preduzeću i mislim da su spremne za smenu generacija. Ostavljamo im već razrađenu firmu, sa znanjima, opremom i tehnologijom, tako da verujem da će nastaviti uspešno da je vode – zaključuje u razgovoru za „eKapiju“ Jasmin Hajdarpašić, osnivač i direktor „Jasimpexa“.

 

E kapija

 KOMENTARI

  1. ljiljana kaže:

    gde da nadjem posao šivača u nemačkoj jer odlično šijem haljine i vezem ih

  2. BALOG SLOBODAN 0694402002 kaže:

    Imam materijal za vas da li mogu dobiti vas kontakt telefon

OSTAVITE KOMENTAR

+ 45 = 47

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: