FK BAČKA – Zlatno doba (1901-1926.)

Fudbal se u Subotici igrao još krajem 19. veka. Najpre neobavezno, a prva regularna utakmica je održana 1899. Subotičani protiv Halašana. Novine prenose da su „Subotičani napravili sedam golova a gosti jedan“.

Jula 1900. godine, u sklopu posete Beogradu, Subotičko Sportsko Društvo je na Topčideru demonstriralo “foot bel”. Nikola Matković je organizovao utakmicu između dve subotičke ekipe a prikazane su i druge sportske veštine. Štampa beleži da se Kralj Aleksandar Obrenović posebno zahvalio i rukovao sa gostima.

Prva utakmica Atletskog Kluba BAČKA odigrana je 24. jula 1901. da bi klub bio zvanično osnovan 3. avgusta te godine. To je prvi fudbalski klub osnovan na prostoru bivše Jugoslavije i među prvima u Ugarskoj. Vrlo brzo je BAČKA ostvarila dominaciju u prvenstvu južne Ugarske (4 puta prvak) u konkurenciji timova iz Arada, Pečuja, Temišvara i Segedina. Godine 1913. u razigravanju za prvaka cele Mađarske, osvojeno je 3. mesto. Za reprezentaciju Mađarske nastupali su Antun Copko i Remija Marcikić.
Slika
U novoj državi 1919. Bačkini rukovodioci učestvuju u formiranju Nogometnog Saveza Jugoslavije i dobijaju organizaciju jednog od šest podsaveza u zemlji (beogradski, zagrebački, ljubljanski, sarajevski, splitski i subotički ).

U prvim posleratnim godinama Bačkisti redovno “uzimaju meru” BSKu, Hajduku, Konkordiji, HAŠKu i Građanskom. U državni tim pozvani su Marcikić Remija i Kujundžić Andrija Čiča.
Prvo prvenstvo je odigrano 1923. Prvaci podsaveza, igrali su po kup sistemu za šampiona države. Subotičani su stigli do polufinala. Isti uspeh, plasman među četiri najbolja, ponovili su i 1925. a naredne godine su ušli u prvih sedam.

SlikaU Sarajevu

SlikaU Zagrebu

SlikaU Ljubljani

SlikaProtiv Splićana

Godine 1926. je sagrađen novi stadion i proslavljen jubilej – 25 godina od osnivanja.
Svečano otvaranje stadiona:
Slika

 

Jubilej
Slika
Izložba 1926.
Slika

Slika

U godinama koje su sledile, dominaciju u subotičkom fudbalu preuzeo je SAND (osn. 1920.) a tridesetih ŽAK (budući Spartak). Bačku su potpomagali zemljoposednici, SAND industrijalci a ŽAK željeznica i državni kapital. Godine 1927. SAND je osvojio 4. mesto u prvenstvu i naneo jedini poraz prvaku Hajduku – 5:1

Golman SANDa, Šifliš Geza “Guliver” nastupio je za reprezentaciju pet puta. Rivalstvo između tih klubova donelo je zanimljive utakmice i derbije ali i podeljenosti i klubaštvo koje je na koncu oslabilo subotičku fudbalsku poziciju.

Pored ta tri prvoligaša, u gradu su postojali i manji klubovi: HAKOAH jevrejsko kulturno i sportsko udruženje, FERUM šport klub, ELEKTRIK športklub subotičke električne centrale, BUNJEVAC bunjevački šport klub, KONOBAR, POŠTAR, Radnički, Slavija…

Slika

SlikaKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Slika

  Posle II svetskog rata, po novom ustrojstvu, SPARTAK je taj u koji grad i subotička privreda ulažu sredstva i ambicije, a Bačka je “mlađi brat”, baza i rasadnik talenata. Stoga igra u pokrajinskom i republičkom rangu a najviši dometi su osvajanje kupa Vojvodine 1976. i igranje u osmini finala kupa Maršala Tita 1974.

  Slika

  Te 1974. Bačkisti su uspešno gurali u kupu sve do osmine finala, kada su naišli na nosioca duple krune, slavni tim Hajduka iz Splita. Od 11 prvotimaca deset su bili reprezentativci. Specijalno za ovu priliku Bačka se sa Somborske kapije preselila na Gradski stadion. Štampano je 10 000 propagandnih letaka i iz aviona bačeno po gradu.
  Pred punim stadionom Subotičani su se držali dobro do 77. minuta kada su primili gol. Sudbina im je zapečaćena u 83. min i to je bio konačan skor – 0:2
  Posle svega svi su bili zadovoljni. Publika je prisustvovala fudbalskom spektaklu, videla na delu reprezentativce Žungula, Buljana, Jerkovića, Oblaka, Šurjaka… Bačkisti se nisu obrukali a Hajduk je nastavio pohod ka odbrani srebrnog pehara Maršala Tita.
  Prigodna zastavica sa licem i naličjem:

  Slika

  Slika

 2. Lansky kaže:

  Slika

  Kujundžić Andrija Čiča
  (1899-1970.)
  Spada u red najboljih subotičkih fudbalera svih vremena. Bio je i odličan atletičar, vrstan poznavalac pravila fudbalske igre, veoma cenjen kao fudbalski stručnjak (od 1927. je 12 godina bio trener Bačke) a stigao je i do funkcije predsednika kluba. Kao univerzalan igrač, bio je vrlo snažan i oštar, igrao je na svim mestima u timu ali je najviše pružao kao levi ili desni bek. Visok, odličan strateg, imao je odličan pregled igre. Debitovao je 1914. i celu karijeru proveo na Somborskoj kapiji.

  Slika

  Remija Marcikić Kapetan
  (1893 – 1941.)
  Krasile su ga vrline vrhunskog fudbalera, bio je vrlo pokretljiv i inventivan, dobar tehničar i odličan šuter sa obe noge. Počeo je da igra 1908. u podmlatku a već 1909. postao je prvotimac. Do 1926. odigrao je 565 zvaničnih utakmica a 1923. u susretu protiv beogradskog BSKa (6:3) postigao je svih šest golova.

  Pored njih, koji su u reprezentaciju pozivani iz Bačke, za državni tim su nastupali i bačkini "pitomci" kao igrači drugih klubova.
  Tridesetih godina Mihalj Kečkeš kao igrač SK Jedinstvo iz Beograda.
  Četrdesetih godina Lajčo Jakovetić kao igrač Partizana.
  Pedesetih godina Tihomir Bata Ognjanov kao igrač Crvene Zvezde i Spartaka.
  Antun Rudinski je jednom obukao plavi dres 1952. a Josip Zemko, tada prvotimac Željezničara, tri puta.

 3. Markes kaže:

  Samo ću reći bravo.

  Istina od osnivanja Spartaka, Bačka je uvek bila u drugom planu. Nikada se nije forsiralo rivalstvo ova dva kluba, već se oduvek znalo ko ima veći prioritet, zbog čega je Bačka stagnirala. Nije bilo gradskog derbija.

 4. N. Jakovljevic kaže:

  Odlican tekst imam ja obe monografije FK Backe kao i spisak klubova koji su postojali pre drugog svetskog rata. Evo iskopiracu ovde taj spisak.

  BAČKA Jugoslovensko Atletičko Društvo
  BORAC Jugoslovenski Sportski Klub
  BOHEMIJA Sportski Klub
  BUNJEVAC Bunjevački Sport Klub
  ŽAK Železničarski Atletički Klub
  ZRINSKI Jugoslavenski Sportski Klub
  GRAĐANSKI Subotičko Nogometno Društvo
  KAC Konobarski Atletski Klub
  KONKORDIJA Sportski Klub
  MEHANIČAR Sportski Klub
  MUZIČKI SPORTSKI KLUB
  F.A.K. OLIMPIJA Sportski Klub
  POŠTARI Sportski Klub
  PRIVREDNIK Sportski Klub
  RADNIČKI Sportski Klub
  SAND Subotičko Atletičko Nogometno Društvo
  SMTC Subotički Metalski Telovežbački Klub
  SUBOTIČKI SPORT KLUB
  SUBOTIČKO TELOVEŽBAČKO UDRUŽENJESLOBODA Sportski Klub
  SLOGA Subotičko Nogometno Društvo
  SUBOTIČKA ELEKTRIČNA CENTRALA
  TANK Trgovački Atletski Nogometni Klub
  TIPOGRAF Sportski Klub
  TRGOVAČKI Atletski nogometni Klub
  FERUM Sportski Klub
  HAJDUK Telovežbeno Udruženje
  HAKOAH Sportski Klub
  SPORT Sportski Klub
  HUNGARIA Sportski Klub

 5. Lansky kaže:

  Odlično! Iskoristiću ovaj spisak na temi o međuratnoj subotičkoj fudbalskoj sceni, koju pripremam.

  FK Sloga
  Slika

 6. N. Jakovljevic kaže:

  Ako ti treba pomoc javi se, imam ja jos stosta… 😉

 7. vule024 kaže:

  link

OSTAVITE KOMENTAR

83 + = 91

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: