Fon Bizmark Subotičanin

“Srbija” je poslednja reč koju je  Oto fon Bizmark  rekao na samrti, a poznata mu izreka glasi: “Mi i Srbi bismo pokorili Evropu“.Koliko su ove reči tačne i autentične treba da dokažu istoričari, kao i šta je gvozdeni kancelar mislio kada ih je izgovarao. Međutim,  ono što još veže Srbiju i poznatog kancelara je ljubav njegovog unuka, Rule fon Bizmark koji živi u Subotici. Rule fon Bizmark za “Subotičke novine” objašnjava da je u Srbiju došao 1999.godine, kada je bilo bombardovanje. Tada, u Beogradu, upoznao je svoju životnu saputnicu Desanku i venčali su se samo nakon četiri dana. On nije znao srpski, ona nemački, ali su ipak uspeli da se sporazumeju. Desanka fon Bismark objašnjava da su izabrali Suboticu, jer pored predivne arhitekture grad je primer tolerancije i multikulturalnosti… Supružnici Bizmark vole da šetaju, voze bicikl, pa je i to bila prednost Subotice u odnosu na druga mesta u Srbiji, jer je poznata kao “grad sportova” i sa razvijenom infrastrukturom za biciklizam.

von bizmark subotica (1)  „Volim da vozim bicikl sa suprugom. Puno me stvari veže za Suboticu. Kao prvo, porodica, drugo kao što sam naveo ima razvijenu infrastrukturu, ceo život se bavim biciklizmom, a i Subotica je bliža Nemačkoj nego Beograd. Ja sam čuo dok sam još živeo u Nemačkoj da je Subotica primer tolerancije i u to sam se uverio“, kaže Rule fon Bizmark, dodajući da je po opredeljenju marksista i komunista.

“Srbija je u mome srcu”, kaže unuk gvozdenog  kancelara, koji je isto tako voleo i poštovao Srbiju.

„Srbija ima dobro sećanje na moga dedu, jer njegovim zalaganjem Srbija je  konačno dobila punu nezavisnost na Berlinskom kongresu. Moram da kažem da mi se Subotica dopada jer ima bogat kulturni život, Narodno pozorište sada dobija obrise i verujem da će uskoro i biti izgrađeno….Palić je interesantan i posebno je turističko mesto. Predivna priroda ga okružuje, možemo da šetamo, vozimo bicikl… “, dodaje Rule fon Bizmark.

von bizmark subotica

von bizmark subotica (2)KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Herzlich willkommen!

  I da je bar jos jedan takav Evropi ko sto je bio Otto, ne bi USA i Rusija imali muda da igraju fudbala preko evropskih, a posebno balkanskih glava. Otto je bio i prvi kancelar na svetu koji je napravio prototip onoga sto se danas sove „socijalna drzava“ i znao je kako da usaglasi naizgled neusaglasive strane, jedini njegov pravi naslednik je bio i ostao drug Tito. Slava i jednom i drugom.

 2. Orakel kaže:

  Cela ova prica od A do Z ne pije vodu i ako imate bar minimum samopostovanja sklonite je sto pre sa portala.

 3. Megatron kaže:

  Storm, bravo za kommentar.

  Ovog Rule -a nigde na netu nisam nasao osim na jednom sajtu,

  http://heinbruins.nl/Bismarck.html

  i ako mu je verovati, onda je Rule von Bismarck umro 1991. godine.

  Count Rule von Bismarck-Schönhausen (1920-1991), m.1972 Olga Hunéeus y Cox (*1917), trazite od dole prema gore, broj 3.4.1.

 4. Bunjevac kaže:

  Čitajući ovo pao mi je na pamet još jedan kuriozitet vezan za Suboticu,a kojeg bi trebalo proveriti.Naime,sedamdesetih godina prošlog veka u osnovnoj školi „Matko Vuković“ predavala je ruski jezik jedna nastavnica za koju se pričalo da vodi poreklo od ruske carske dinastije Romanovih.Tu priču sam čuo,ali nikad nisam imao prilike proveriti jeli to istina.Ako jeste,mogli biste o toj osobi ovde napisati članak.Ne znam kako se zove i jeli još živa,možda i jeste.

 5. S&S kaže:

  Rule (sa slike) je moj komšija i super je momak.

 6. ataka kaže:

  Bunjevac, evo odgovora, išla sam u osnovnu školu Matko Vuković, i zaista, predavala mi je ruski jezik Ksenija Romanova. Ko je kod nje učio ruski jezik, sigurno, ako je hteo je naučio dobro, posebno akcentovanje. Koliko znam da je umrla, sigurno prije dvadesetak godina. Ne znam da li je bila potomak carske porosice, jer se u to vreme o tome nije govorilo, samo znam da su u kući govorili ruski, i da joj je otac takođe predavao u nekoj osnovnoj školi. O njoj mogu reći da je bila vrlo fina i dostojanstvena žena, i imam na nju najlepše uspomene!

 7. Aleksandar Sijacic kaže:

  Svim komentatorima.Poznajem Rule-ta od 1975 godine kadv sam studirao u Hamburgu.Bio je stalno u kafani Hirschquelle u Durschnitt ulici,tu su se skupljali Mladi socijalisti (Jusos).Na demonstracijama protiv otcepljenja Kosova i Metohije bio je aktivan.Vrlo tih covek,obrazovan.Neka je dosao kod nas.Svako dobro njemu i Desi.

 8. Aleksandar Sijacic kaže:

  Rule willkommen.

 9. Zoran Zdravković kaže:

  Da Ruletom sam se upoznao u Hamburgu na jednoj od svakodnevnih demonstracija, za vreme bombardovanja od nato zločinaca. Uvek je bio na našoj strani, zajedno sa još jednim Nemcem, Hermanom, koji je bio oženjen našom Milicom i koji nažalost nije više među živima. Stalno su bili prisutni i vrlo aktivni u našem kulturnom centru, angažujući neke javne ličnosti i pisce, (Elsesser mi pada na pamet) koji su se stavljali na Srpsku stranu, i žestoko napadali nato-zločince i ostale Evropske lidere koji su izgubili svaku meru za objektivnost u Jugoslovenskim sukobima. Do danas je ostalo iskreno prijateljstvo sa kako ih mi u šali zovemo, Von Bismarkovićima, koji mi u Hamburgu, ako su u Decembru ovde, dodju na Slavu a ja kad budem autom na proputovanju za Leskovac, navratim i prenoćim kod njih. A ove neverne Tome i njihove primitivne sumnje, nemaju mesta u ovoj priči. I Rule i Desa su veliki ljudi, i veoma sam ponosan što ih imam za prijatelje. A ovim sumnjičavi komentarima poručujem: Desa i Rule žive časno i srećno u Subotici, a ostavili su tako dubok trag, u život Hamburške dijaspore, da e i posle smrti živeti u sećanjima naših ljudi, u Hamburgu. Protiv zlonamernih, piše Zoran Zdravković, Hamburg.

 10. misa kaže:

  sramota …. sram vas bilo… bez ikakvih verodostojnih dokumenata …lzete

OSTAVITE KOMENTAR

49 + = 52

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: