Fondacije „Subotička Sinagoga”- Osvrt na prvih šest meseci


Uz finansijsku i stručnu podršku Vlade Mađarske i koordinaciju Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Sinagoga u Subotici je u proleće 2018. godine ponovo otvorena za posetioce. Nakon izvršene potpune spoljašnje i unutrašnje rekonstrukcije stvorili su se uslovi za turističku valorizaciju ovog spomenika kulture izgrađenog u stilu secesije, pri čemu je sa jedne strane sačuvana sakralna funkcija objekta, a sa druge strane služi za održavanje kulturnih manifestacija, konceratai raznih drugih događanja.

Objekat je u vlasništvu Grada Subotice, a njegovo funkcionisanje koordinira Fondacija „Subotička Sinagoga“.

Fondacija „Subotička Sinagoga“ je 20. januara 2019. godine otvorila Sinagogu za posetioce. U skladu sa odlukom Upravnog odbora Fondacije, radno vreme Sinagoge je od utorka do petka od 10 do 18 časova, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova, a ponedeljkom je zatvorena.

Od dana otvaranja do danas, ni jedan dan nije prošao bez posetilaca, što i ne čudi, jer se radi o jednom od najznačajniji turističkih znamenitosti našeg grada, čije otvaranje su željno očekivali ne samo Subotičani nego i stanovnici okolnih regija. Veoma nam je drago da predstavnici brojnih institucija, ali i mnoga privatna lica dolaze u Suboticu isključivo da bi videli Sinagogu. Najviše je posetilaca iz Mađarske, ali je veliko interesovanje i iz drugih zemalja. Posebno nas raduju posete učenika i studenata kojima, kao i starijim osobama, obezbeđujemo popust na cenu ulaznice. Turističkim grupama, uz prethodnu najavu, pružamo i uslugu stručnog vođenja. Zahvaljujući Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica izrađena je i aplikacija koja je dostupna u bilo koje vreme. Sa Turističkom organizacijom Grada Subotice negujemo odličnu saradnju, međusobno se dopunjujući i pomažući u razvoju. Održavamo stalan kontakt sa medijskim kućama,  kojima i ovim putem zahvaljujemo na interesovanju i izveštavanju.

Fondacija „Subotička Sinagoga“, uz podršku Grada Subotice i Javnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“, stara se o objektu pažnjom dobrog domaćina, i zahvalni smo svima koji paze na čistoću i uređenost zgrade i okolnog parka. Upravni odbor Fondacije „Subotička Sinagoga“u svakoj svojoj odluci ističe da je osnovni cilj obezbediti funkcionisanje na visokom nivou, što je moguće ostvariti samo uz međusobnu saradnju i uzajamno poštovanje Grada Subotice, Jevrejske crkvene opštine u Subotici i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Veoma nam je drago da smo ove godine bili učesnici manifestacije „Noć muzeja“ u okviru koje su svi zainteresovani imali prilike da pogledaju Sinagogu. Organizovali smo „Noć secesije“, bili smo domaćini više koncerata, porodičnih programa i tematskih događaja u organizaciji Jevrejske crkvene opštine. Ugostiti smo više poznatih umetnika i izlazili u susret svim organizacijama koje su za mesto održavanja svojih manifestacija odabrale Sinagogu. Kao na primer navodimo nedavno održan koncert u organizaciji Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, istraživačkog i kulturnog centra na kojem je nastupala i svetski poznata operska pevačica Erika Mikloša.

U proteklih pola godine premijer Mađarske, Viktor Orban, kao gost Saveza vojvođanskih Mađara čak je dva puta posetio Sinagogu u Subotici, pri čemu je istakao da je zaštita, očuvanje i unapređivanje ovog objekta moralna odgovornost sviju nas.

Zahvalni smo svim našim posetiocima što su u svojim srcima poneli magičnu lepotu Sinagoge, i srdačno očekujemo nove posetioce željne čarobnih iskustava!

 

       Bunford Tivadar

predsednik Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

 KOMENTARI

  1. pista kaže:

    1. Ko sve sedi u UO Fondacije Sinagoga i koga je koja stranka delegirala? To je informacija koja treba da je javna.
    2. Zasto uopste postoji ta fondacija i zasto niste dozvolili da sakralnim objektom upravljaju oni cije je inace vlasnistvo?

OSTAVITE KOMENTAR