Food Film Fest: gastronomsko-filmske poslastice

Jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija Food Film Fest biće po prvi put u Srbiji organizovana u okviru 22. Festivala evropskog filma na Paliću, na prostoru Velike terase u periodu od 19. do 23. jula.

Posetiocima i gostima festivala, novinarima, žiteljima Subotice i Palića, svim ljubiteljima dobrog filma i još bolje hrane, ponudićemo uživanje za sva čula. Pripremaćemo specijalitete sa nekoliko kontinenata, biće i ljutog i slatkog – raznih neverovatnih ukusa koji će izazivati senzacije u vašim ustima, kao i odličnog vina… Biće i dobrih filmova, koji asociraju na gastonomska odredišta na koja ćemo vas voditi.

Poster_Food Film Fest_
Vrsni kuvari spremaće za vas jela indijske, mađarske, dalmatinske i srpske kuhinje, a imaćete priliku da prisustvujete i jednoj pravoj engleskoj čajanki (High Tea).

Program

19. 07.2015. od 19h – VEČE INDIJSKE KUHINJE

Indija je kulinarski raj u kome ćete uživati u raznolikim ukusima. Osnovna podela je severnjačka i južnjačka kuhinja, ali skoro svaka država u Indiji ima svoja specifična jela i tajne začine. Putovanje u Indiju podrazumeva da ćete probati neverovatno različita jela koja će probuditi nove ukuse u nepcima.

PROJEKCIJA FILMA: UKUS ZELENE PAPAJE u 21:30h

20.07.2015. od 19h – VEČE DALMATINSKE KUHINJE

Dalmatinska kuhinja je jedna od varijanti mediteranske kuhinje koja označava posebnu kulturu spravljanja i uživanja u jelima, a razvila se u krajevima uz obale Mediterana. I pored određenih regionalnih razlika mediteransku kuhinju odlikuju brojne zajedničke karakteristike. Među njima se posebno ističu sledeće osnovne životne namirnice, koje se pronalaze u regionalnim specijalitetima gotovo svih mediteranskih kuhinja: maslinovo ulje, upotreba aromatičnih bilja, posebno ruzmarina, lovorovog lista, origana, majčine dušice, bosiljka, metvice, ribe i plodova mora.

PROJEKCIJA FILMA: STRANPUTICE u 21:30h

21.07.2015. u 17h – HIGH TEA

Tradicija čajanki ili High Tea u Velikoj Britaniji traje od 18. veka. Činjenica je da čaj stigao u Englesku preko Portugalije, a posle Francuske, u kojoj je bio pomodni napitak krajem 17. veka. Jednostavno je nezamislivo da se bar jednom u životu ne ode na High Tea. Kombinacija ukusnih sendviča naročito čuvenog cucumber sandwich-a, sitnih kolača i neodoljivog čaja učiniće da vaša nepca ostanu očarana zauvek.

PROJEKCIJA FILMA: KAO VODA ZA ČOKOLADU u 21:30h

22. 07.2015. od 19h – VEČE SRPSKE KUHINJE

Srpska tradicionalna kuhinja nastala je pod uticajem različitih nacionalnih, kulturnih i geografskih uticaja i mešanja naroda. To je veoma raznovrsna kuhinja, hrana je jaka i začinjena, kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. Iako pojedina jela imaju iste sastojke kao jela iz kuhinja pomenutih naroda, u Srbiji su ona poprimila nešto što ih čini različitim i posebnim. Zbog ovoga su srpska tradicionalna kuhinja i neki njeni specijaliteti jako nezahvalni za opisivanje – za neke ni ne postoji pravilna reč u rečnicima stranih jezika. Najbolje je doći i isprobati ih.

PROJEKCIJA FILMA: MOJA VELIKA MRSNA PRAVOSLAVNA SVADBA u 21:30h

23. 07.2015. od 19h – VEČE MAĐARSKE KUHINJE

Za razumevanje mađarske kuhinje neophodan je pogled u prošlost. Današnja mađarska kuhinja je mešavina azijskih sastojaka sa nemačkim, italijanskim i slovenskim elementima. Mađarsku kuhinju možemo shvatiti kao lonac u koji se ubacuju sastojci s raznih kontinenata. Mađarska nomadska plemena su jela većinom meso, pernatu živinu, svinjetinu, junetinu, ali i ribu. Sve se to kuvalo na otvorenoj vatri, odatle dašanji gulaš, čuveni perkelt i riblja čorba. U 15. veku kralj Mateja i njegova napolitanska supruga uvode nove začine, luk i beli luk, bez kojih je današnja mađarska kuhinja nezamisliva. A tek čuvena doboš torta.. Jednostavno, sve mora da se proba!

PROJEKCIJA FILMA: BEZ REZERVACIJE u 21:30KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: