Fotografija Subotice koja je obišla svet

    Od kada je pre sto godina na trgu zasela subotička Gradska kuća, s razlogom je postala simbol, a toranj zaštitni znak ove varoši. Blagodareći svom živopisnom izgledu, ceo vek je bila omiljeni motiv slikarima, fotografima i izdavačima monografija i razglednica. Slikana iz svih pozicija, iz vazduha i sa zemlje, u krupnom planu ili samo njeni detalji, Gradska kuća je ovekovečena bezbroj puta.

A onda, posle gotovo stotinu leta, kada se čini da je sve rečeno na tu temu, pojavila se fotografija koja je zagospodarila naslovnim stranama, internetom, schreen saver-ima i privatnim kolekcijama. Svojom čudnom privlačnošću je uspela da se izdvoji iz nikad većeg obilja fotografija. Stigla je čak na strane sajtove o arhitekturi i svetskoj baštini.

Fotografija je snimljena avgusta 2006. godine i zapravo se radi o devet uzastopnih fotografija različitih ekspozicija, dok su se oblaci brzo kretali.

Vidi još :  www.marinowski.com

Autor Igor Marinović marinowski, uspeo je da zaustavi jedan od onih zlatnih momenata kada sunce zalazi, koji u svakom čoveku raspaljuju čežnju i nostalgiju, pogotovo ako je daleko odavde. Ni jedno svitanje ili suton, ne mogu se ponoviti dva puta. Uglavnom nemamo vremena za njih ali kada zapazimo taj prizor, ne retko nam zastane dah. Ta magična svetlost se menja iz minuta u minut i gasi se u tmini ili belini dana. Ništa zlatno ne može da opstane, kako kaže poema Roberta Frosta:

 

'Nothing Gold Can Stay'

Nature's first green is gold,

Her hardest hue to hold.

Her early leaf's a flower;

But only so an hour.

Then leaf subsides to leaf.

So Eden sank to grief,

So dawn goes down to day.

Nothing gold can stay.

 

Priroda zeleno zlati,

Nemoćna to zadržati.

Njen rani list je cvat;

Al i to samo sat;

Kad list preko lista klone,

Tad Raj u tamu tone,

Od osvita dan nastaje.

Ništa zlatno ne opstajeKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Igore, svaka čast! Mislim da sad već imaš dovoljno materijala za izložbu!

 2. brigitta kaže:

  ..mnogo lepo:)

   

 3. darko kaže:

  Ima li neko neku HI-RES verziju slike?

 4. dasHHa kaže:

  Besprekorno fenomenalna razglednica ovog grada. Ajde da uradimo jos nesto lepo. Nesto sto ce takodje biti simbol ovog grada. Nesto na periferiji sto ce dati zaokruzeni pecat Subotici. Potom narodno pozoriste koje ce takodje duboko u sebi nositi duh kulture, umetnosti i lepote s’ kraja XIX veka. Ako vec nema kapaciteta od domacih autora, umetnika i struke uvek se mogu uposliti stranci. Kreativnih ideja ne nedostaje samo im treba dati slobodan prostor i grad ce ponovo procvetati.

 5. maja kaže:

  Kako nam malo nedostaje da nam bude lepo. Gospodine Marinowski , nisam do sada cula za Vas , ali sam zahvaljujuci ovoj informaciji, internet adresu Vase  prezentacije poslala prijateljima u svetu. Imamo cime da se pohvalimo.

 6. gabriela kaže:

  vidjala sam ovu sliku vec ranije, nisam znala za autora….prelepa je, svaki put me opcini!

 7. Frančeska kaže:

  Svaka čast umetniku, uhvatio je jedan momenat koji mi „obični smrtnici“ sami ne bi videli. Nestvarno, bajkovito i lepo.

 8. bob kaže:

  Sve pohvale autoru i ocekujemo jos ovakvih ili boljih radova.

  BRAVO!

 9. marinowski kaže:

  hvala svima na komentarima 🙂 

  maja, interesantno je kako nam malo nedostaje da nam bude lepo, a još interesantnije da nam uvek baš to malo nedostaje. 🙂

 10. cvrle kaže:

  Slika je predivna i puno pohvale autoru ali ne zaboravimo Lanskog koji neumorno radi i pise za suboticane sirom sveta kako bi bili u toku i da bi se podsetili na lepotu predivne Subotice

 11. Jedan drugi Igor kaže:

  Toranj je lep, ali ne zaboravimo i lepotu pogleda sa tornja! Imao sam priliku da dospem gore i napravim panorama fotografiju:

  http://www.panorama.in.rs/subotica/sutoranj.swf

  Pozdrav Suboticanima.

 12. Bobbie kaže:

  Bravo Igore(m) 🙂 a cestitam i „Jednom drugom Igoru na ovoj swf panorami. Odlicni ste guys!!! 😉

OSTAVITE KOMENTAR

68 + = 72

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: