Foxtrot és a Dolly nővérek

A Dolly Sisters Revütáncospár volt

 

Röviden:

 

Deli Janka (Jenny) Született: 1892. október 25. Balassagyarmat, Magyarország, Elhunyt:  1941. január 6. New York, USA Férjei: Harry Fox énekes-táncos 1914 – 1921 (válás),  Bernard Vinissky 1935 – 1940 (válás), 

 11 May 1922 --- The Fairbanks Twins --- Image by © Bettmann/CORBIS

Deli Rózsi (Rosie) Született: 1892. október 25. Balassagyarmat, Magyarország,  Elhunyt:  1970. január 1. New York, USA ,Férjei: Jean Schwartz – 1913 – 1921 (válás), Mortimer Davis – 1927 – 1931 (válás), Irving Netcher – 1932 – 1943 (elhunyt)

 

Mesébe illő történet a két Dolly lány élete, és ők maguk benne is mesés figurák. Szegények, és megélhetésért küzdenek, Pest külvárosában élnek, szürke bérházak övezte sápadt nélkülözésben, aztán a szükség Amerikába szólítja őket, mert élni kell valahol… Ügyesen táncolnak, és magasak, többnek látszódnak koruknál, hamar munkára lelnek, s kezdetben kávéházakban, bárokban lépnek fel. Aztán egy nap az ikreket egyformára öltöztetik fel, s egyformán mozognak – megalakítják a Dolly Sisters párost, akik idővel végigtáncolják Amerikát, és lábuk előtt hever London és Párizs is. Tehetségüknek köszönhetően sikeresek.

 

tumblr_memu7teex61rtgszoo1_500

A francia Riviéra kaszinói viszont már a gazdag amerikai táncosnőkre emlékeznek, akik többször is megszorongatták a bankot. Világhírű párosuk előtt kapitulál a világ számos híressége. Fogadja őket Alfonz spanyol király, VIII. Edward angol trónörökös, a walesi herceg kíséri őket vacsorára. Fényűzés és pompa veszi körbe őket. Keresetüket gyémántokra váltják át, s legendás kincses-táskájukkal járják a világot. (A Föld negyedik legnagyobb csiszolt gyémántja van a birtokukban egy ideig.) Janka még 1914-ben első férjével, Harry Foxszal világgá röpíti egy Broadway-musical kapcsán az azóta is népszerű, és a férjről elnevezett foxtrot táncot. Életük virágában, sztárlétük csúcsán egy nap bejelentik visszavonulásukat. Megházasodnak, ki rövidebb-hosszabb ideig kapcsolódik gazdag férjekhez. Ám a boldogság és a szerencse egy nap elpártol tőlük, a magánéleti gondok, s az állandósuló depresszió… Janka öngyilkosságot követ el, Los Angeles ismert szállodájában. Rózsi majd harminc évvel éli túl, vele szívroham végez, egy szilveszter-hajnalon.

DollySisters-l

Ám mesés történetük sokakat és sokszor megihletett, ki filmet, mások regényt írtak életükről, és ezeknek köszönhetően a Dolly Sistersről gyakorlatilag tud ma is a világ, még ha itthon róluk alig-alig esik is szó, és az átlag magyar embernek, de még a szakmabelieknek sincs sok fogalmuk kilétükről.

 

Életrajzuk részletesebben

 

A Schwartz kereskedő család 1895-ben költözik Balassagyarmatról Budapestre, amely költözéssel együtt a családi nevüket is magyarosítják Schwartzról Delire. A főváros VII. kerületében, a Murányi utcában laknak, de kevés emlékük marad ebből az időből. Az egy idősebb fiú testvérből (Feri) és két leányból álló család két leánygyermeke Janka és Rózsi, későbbi színpadi nevükön Jancsi és Rózsi, tánciskolát végeznek, és már tizenöt évesen majd mint hivatásos táncosok fellépnek Amerikában, ám ők is, mint annyian mások a Monarchia és Amerika revüvilágában "tányérozással" kezdik a pályát. 1905-ben kivándorolnak Amerikába, és New Yorkban telepednek meg.

Dolly nővérek

Igen fiatalok az ikrek, amikor hosszas hajóúttal Amerikába, a New York-i Brooklynba érkeznek. Ezzel kapcsolatosan ők folyvást arról beszélnek riportjaikban, hogy ötesztendős korukban kerültek az Államokba.  Az amerikai publikációk az Államokba történő megérkezésük kapcsán egyébként rendre 1905-tavaszát emlegetnek, amihez akkoriban 6-8-10 napos hajóút is leszámítódik közvetlenül.  Számos ellentmondásba keverednek korukat illetően, de ez mit sem von le művészi teljesítményük értékéből. Az amerikai színpad világának amúgy is afféle lényegtelen és kevéssé fókuszban lévő dolga a színpadon lévő személy kora. A teljesítmény számít, és amit csinál, hogy az lenyűgöző-e vagy sem

 

A kettős karrierje elindul Amerikában

 

A lányok még itthon, Pesten táncot tanulnak, így kézenfekvő, hogy elsősorban ezzel az internacionális tudásukkal tudnak érvényesülni Amerikában is. Édesapjukon, a később legendássá váló Dolly Gyulán és a mamán kívül a kísérőként velük utazó Laci nevű nagybátyjuk alkotja az emigráns család tagjait. Kávéházakban kezdenek táncolni, hogy nagybátyjuk, Laci kártyaadósságait ki tudja a család fizetni. A megélhetés kényszere viszi rá őket, hogy tánctudásukat új, addig kevéssé ismert show-elemekkel kiegészítve lépjenek fel, és váljanak igen sikeressé néhány év leforgása alatt. Számaikban azonos ruhába öltözve, s tökéletesen utánozva egymás táncmozdulatait, szellemes és látványos külsőségekkel tükröket használva, valamint a világítás- és árnyéktechnika alkalmazásával hamar felfigyel rájuk a "Show-biz". Színpadon a "The Maid and the Millionaire" (A szobalány és a milliomos) című operettben debütálnak 1907-ben, úgynevezett "pony ballet"-et táncolva. Életkoruk miatt azonban New Yorkban még két évig nem lehet fellépniük.

tumblr_lqsyzr5rxV1qbtmjxo1_500

A Dolly Sisters és a foxtrot

 

1912-ben a Ziegfeld Follies-nál találjuk őket, ahol már későbbi nevükön szerepelnek, Dolly ikreknek nevezik őket.  Az énekes, Harry Fox, akivel utazásaik során találkoznak, elintézi számukra, hogy a nagy Oscar Hammerstein meghallgatásán részt vehessenek. Ezt követő sikereik azt eredményezik, hogy kikerülnek Harry védőszárnyai alól, és ezzel a Dolly lányok a nemzetközi porondon is nevet szereznek, ugyanakkor emiatt magánéletükben is nehézségek támadtak.

Abbe_038

Ugyanis Harry Fox és Dolly Janka életének szálai menthetetlenül összefonódtak korábban, olyannyira, hogy Fox 1914-ben feleségül vette Jankát. Fox egyébként értő módon menedzselte akkor a lányokat, és nem is mellesleg Fox nevéhez fűződik a foxtrot nevű tánc kitalálása, amelynek bemutatása, és későbbi interpretálása során a Dolly Sisters neve is sokszor felmerül, még 1914-ben. A tánc kapcsán a megjelenés, a hajviselet, a bubifrizura, a hosszú láncok és az egész foxtrot-image erősen kötődik a Dolly lányok akkori megjelenéséhez. Sok közös siker fűződik nevükhöz, főképp Janka és Harry kettőse kapcsán. A házasságot követően a nővérek külön utakra térnek. Janka Foxszal járja a Broadwayt. Rózsi később Martin Brownnal lép fel – olyan erotikus spanyol táncokat adva elő, amelyektől a közönség lélegzet visszafojtva és szédülten ül, mindennapos telt házakat eredményezve. Több plakáton akkoriban riválisként tüntetik fel a lányokat, hogy növeljék a bevételeket. Ugyanakkor ezek az egyéb párosítások nem hosszú életűek, és a testvérek ismét együtt szerepelnek, ráadásul jobban, mint azelőtt.

 

Harry Fox és a Sisters

 

Ekkoriban történik az, hogy Harry Fox a Dolly Sistersszel elénekli az "I'm Always Chasing the Rainbows" (Mindig csak délibábot kergetek) című, később örökzöld slágerré váló szerzeményét az 1918-as Broadway-musicalben, és erre írják később a lányokról szóló életrajzi filmben az "Oh, Look" (Oh, nézd) című számot.

article-2225685-0065D05C00000258-719_634x1004

Európában

 

1920-ban jönnek először vissza Európába, ahol hírük már jóval megelőzi fellépésüket. Londonban lépnek először színpadra, ahol nagy várakozásoknak sikerül becsülettel helytállniuk. "Hát lássuk, mit tudnak ezek a Dolly Sistersek, hogy olyan sok pénzt kapnak" – mondja egyik európai producerük, és hát láthatja, és rajtuk kívül sok ezer odatóduló néző is, sőt, a nagy hírű Charles B. Cochrant, a londoni producert is egy műsor ideje alatt sikerül meggyőzniük. Később már eleve Cochran közvetítésével lépnek fel a "League of Notions" (1921) és a "Babes in the Wood" (1921/22) produkciókban, ugyancsak a Brit fővárosban.

tumblr_mnmn3k0LPb1r6wxrbo2_1280

Ziegfieldből való ismeretsége révén Olivie Thomas, a régi kolléga – és talán több mint barát – meghívására 1920. szeptember 20-án Párizsban lép fel, ám a fellépést követően Olivie-t, Rózsi kedvesét kórházba kell szállítani, de Olivie-t a gyors orvosi beavatkozás sem tudja megmenteni. Elvesztését talán sohasem tudja feldolgozni igazán.

 

Vissza-visszatérnek a Broadwayre, de egyre több időt töltenek Európában. 1924 tavaszán például hosszabban időznek Amerikában. Fellépéseik kapcsán mesés összegekről beszélnek a bulvárlapok. Eleinte a francia Riviérán, majd később Párizsban válnak ünnepelt sztárokká, az amerikai sikerek után az európai öreg kontinenst is meghódítva. Világhírnevüket elsősorban egyedülálló revü-táncelemek, lenyűgözően látványos műsorok alapozzák meg, és olyan show-elemet iktatnak be műsoraikba, amelyeket ők alkalmaznak először ebben a műfajban.

 

A gyémánt-táska legendája

 

Mind Amerikában, mind Európában a korszak ünnepelt csillagai, népszerűségük mindenen felül áll. Párizsban például a Casino de Paris legfelkapottabb sztárjai közé tartoznak. Hírnevükkel arányban elképesztő vagyont szereznek rövid idő leforgása alatt. Legendássá váló "kincses-táskájuk"-ban az első világháborút követő rendkívül ingatag világgazdasági helyzetet is figyelembe véve, a fellépési díjaikat rendre gyémántokra, ékszeres szelencékre váltják át, amelyet aztán egy kisebb fajta kézitáskában visznek magukkal, egyebek mellett a Föld akkor negyedik legnagyobb csiszolt gyémántját, egy hetvenkét karátos brillkövet is magukkal "cipelve". Idővel mindkettejüknek lesz egy-egy ilyen súlyos terhe. Ám Jancsi és Rózsi éppúgy áldoz a hazai árvaházak javára jelentős összeget, mint Franciaországban, ahol például több mint kétmillió frankot adományoznak a párizsi színészek alapjának is, egyebek mellett.

 

Fényűzés felsőfokon – a Riviérán

images (1)

Életük a sikerek idején csupa gazdagság, pompa és luxus. Rózsi egy ízben például, 1926 táján a monte-carlói Nagy Kaszinó két asztalát is bezáratja, mert 800 000 (!) frankot nyer. Tudni való, hogy a kaszinóban minden asztal bankja limitált, akkoriban 400 000 frankig, ha az elvész, aznapra bezár az asztal. Ilyen asztalból záratott be Rózsi kettőt is egy este. De a nagy eset mégsem ez szerencséjük történetében, hanem az a hamar legendássá váló eset, amikor egy cannes-i kaszinóban egy alkalommal huszonnyolcmillió (!!!) frankot nyernek, ami nem egyszerűen egy vagyon, hanem a "vagyon", amit tegyük hozzá, közösen, és a vártnál gyorsabban, egy hét leforgása alatt el is veszítenek. A pénz jön-megy életükben, hullámhegyek és -völgyek váltakoznak. A társaság, amellyel akkoriban már Európát járják, egyik kedvelt tartózkodási helye a francia Riviéra és Monte-Carlo. Biztatásukra például beneveznek a Cannes-i Virágkorzóra, és az ő "fogatuk" nyeri a fődíjat, mellesleg 150 000 frankba kerül csak a virág, amivel feldíszítik a kocsit…

 

A Dolly Sisters karrierje befejeződik – 1927.

6a012876c6c7fb970c01a3fc83a1db970b-400wi

1927 – a brit "Jazz Magazine" – június 15-ei számában felröppen a világhír, amelyet azután 1928 márciusában, egy riport kapcsán Havas Albert (Színházi Élet) újságíróval közölnek magyarul először, hogy sikereik csúcsán, váratlanul visszavonulnak a pályától, többé mint Dolly Sisters nem lépnek színpadra. (Színházi Élet, 1928. 13. szám, Havas Albert: A Dolly Sistersek karrierje befejeződött) Korukra hivatkoznak, és hogy belefáradtak a "Show-Biz"-be.

"… a Dolly Sistersek nem lépnek színpadra többé. Vége. Elég volt. Mikor a pályánk elején voltunk, megbeszéltük, hogy 30 éves korunkig játszunk, és akkor visszavonulunk" – mondja Dolly Janka. Igaz, a visszavonuláskor 36-évesek, de ezt akkor a közönség nem tudja, huszonnyolcnak mondják magukat, közel a harminchoz. "Sokat dolgoztunk. Belebetegedtünk a munkába. Nincs Amerikában olyan kisváros, ahol ne dolgoztunk volna." Tehát a sikertörténet ezen a ponton véget ér. Az a vagyon, amit az évek során összetáncoltak, nem kevés. Ugyanakkor szinte alig van magánéletük. Fogadások, bálok, estélyek, vacsorák, ünnepi estek kiemelt vendégei ők. Hercegek, grófok, királyi sarjak, gyárosok, bankárok keresik kegyeiket, Alfonz spanyol királyon, VIII. Edward brit trónörökösön át a walesi hercegig. Különös életút az övék, a Murányi utca homályos kis szürkeségéből az aranyozott báltermek csillogásáig.

 

A Dolly lányok és a magyarságuk

 

 

"Hogy beszélem magyarul? – Nekem accent-om van? Borzasztó! Azt hittem eddig, hogy tudok magyarul. Mert beszélek ugyan egy pár nyelvet, angolt, franciát, németet, de az angolok azt mondják, hogy úgy beszélek, mint egy francia, a franciák azt, hogy mint egy német és a németek, hogy egy angol. Hát akkor én sehogyan sem tudok beszélni! Hát ez borzasztó!" – dohog Dolly Janka. Máskor szülővárosát keresi egy földgömbön, és nem találja… "Tunod, vettem Periszban egy földkerekséget és nézelköztem rajta Balassadzsarmat. Borzasztó, hogy nem megtaláltam és akkor egész éjjel sírtam, tunod?" – meséli szülővárosa kapcsán Janka. Dolly egyébként 1923-ban jár sok év után először itthon, utána, amikor már Európát járják, több ízben hazalátogatnak, néhány nap erejéig. Színházakba járnak ilyenkor, elragadtatással nyilatkoznak Gombaszögi Fridáról, rajongnak Bayor Giziért, Bársony Rózsi lenyűgözi őket.

dolly-sisters-008

Janka 1930-ban a Gyermekvédő Liga menhelyén örökbe fogad egy ötesztendős kisleányt, akit nevére is vesz Dolly Klárikaként. Klárikáról azonban hamar kiderül, hogy magányos, társasághoz szokott kisleányka, így hamarosan Pötyi néven nem csak társra, hanem fogadott testvérre is lel személyében. Pötyi ugyanebből az intézetből csatlakozik a Dolly családhoz. Magát az örökbefogadás hivatalos részét a budapesti dr. Sándor László intézi, ügyvédi irodájában. A gyermekek későbbi sorsa nem ismeretes, főképp Janka tragikus halálát követően.

 

Eleven legendává lesznek

 

Sikereik, életük afféle nagyvárosi folklórrá válik visszavonulásuk után nem sokkal már. Életük "jó téma": a reménytelenül szegény kis pesti táncoslányok miképpen hódítják meg a világot lépésről lépésre, hogyan lesznek tudásuk és tehetségük által a világ leggazdagabb emberei, ez a történet valóság mivolta miatt is már annak idején a szcenárium-írók érdeklődésének középpontjába helyezi művészi pályájuk egészét.

delectable_dollies_2

Itthon 1928-ban születik meg az első operett életükről. Békeffy-Lajtai "Piros rózsa" című operettjének női főszerepét az a Honthy Hanna szeretné játszani, aki akkoriban kerül magas anyagi követelései miatt konfliktusba színházának új direktorával, Kabos Gyulával.

 

Sisters-mánia

 

A világban a Dolly Sisters visszavonulása után egyfajta sisters-mánia alakul ki. Nagyon sok énekes-táncos pár veszi fel az akkor már jól hangzó, bevezetett "sisters" elnevezést, mint például a 7 Jolly Sisters – Angliából, az Oollala Sisters szintén Angliából, vagy a Sisters of Hollywood.

 

 

Rózsi élete a visszavonulás után

 

A Sisters élete is érdekesen alakul a visszavonulásukat követően. Rózsi férjhez megy még működésük idején, 1927-ben, Európában, egy ismert kanadai és hallatlanul gazdag dohánygyáros fiához, egy bizonyos Mortimer Davishez. A titokban kötött házasság ténye napvilágra kerül egy esztendő múlva. A papa tombol Kanadában, és kitagadással fenyegeti meg fiát, vagyona fiára eső részének banki kifizetését időszakosan letiltatja. Ha a fiatalok pénz nélkül is tudnak boldogok lenni, ám tessék, de a nehezen megkeresett milliókat nem adja. Rózsi vagyonából élnek a "fiatalok" négy esztendőn keresztül, de a válást Mortimer családjának nyomására mondják ki mégis. Rózsit bántja a válás, és Davis családjával szembeni esendőségét gyengeségként értékeli. A válás, ami ugyan névlegesnek indul a közel 150 millió dolláros vagyon miatt, valódi szakítássá alakul. Egyedül él Rózsi egy darabig.

4_dolly+sisters+1927

Miközben élik az európai milliomosok népszerű, és sokak által irigyelt társadalmi életét. Évszaknak megfelelően, a januárt St. Moritzban töltik, míg a tavasz elején Cannes, Nice és Monte Carlo a kedvelt tartózkodási hely; természetesen a kaszinókban mindig megtalálni őket, a március Párizsban a legszebb, júniusban a deauville-i lóversenyen a helyük, majd a nyáron át, augusztus végéig Biarritzban élnek, viszont az őszt Le Touquet szőlői között töltik. Életük a kaszinók, hotelek, előkelő dámák, nemes urak, gyárosok, bonvivánok, és életművészek közegében mozog.

 

Janka tragikus élete a visszavonulás után

 

Janka (Jancsi) egy rövid ideig a párizsi Champs-Élysées-n luxus-divatszalont működtet, antik ékszerek és dísztárgyak, művészi retikülök, parfümök… ám egy idő múlva bebizonyosodik, hogy az üzlet nem jól megy, s bár több mint tizennyolcmillió frankot fektet az üzletbe, mégis veszteséggel zár. 1928-ban megveszi a "varrógépes" Singertől a Párizshoz közeli, Fontainebleau-ben lévő ötvennégy szobás kastélyát, az ún. Singer Kastélyt, s miután Brüsszel legrégebbi manufaktúráiból csipkét rendel, egyfajta állandó lingerie-szalont rendez be. Később tánciskolát létesít fiatal tehetségek támogatására, és az új Dolly Sisterseket szeretné kinevelni, ám maga az elképzelés a New Dolly Sisters páros útjára bocsátásáról, menedzseléséről csak terv marad.

article-2225685-05A490A70000044D-937_634x608

1933 tavaszán, Bordeaux közelében, a francia Riviéra sziklái között autózva Janka, az akkor hozzá közel álló Max Constant francia pilóta és filmsztárral súlyos balesetet szenved, miközben a sajtó könnyebb balesetről beszél. Kisebbnek látszó sérülésektől eltekintve megússzák majdnem ép bőrrel a balesetet – írják a lapok.

 

Megjelenése a külvilág felé valóban mit sem változik a baleset után, sőt, továbbra is tud táncolni, de ennek nagy ára van. Ahogy egyik életrajzírója, Max Pierce írja, "szépségének visszaszerzése érdekében több mint 15 fájdalmas és sikertelen plasztikai műtéten esik át, majd később átkozza orvosait, hogy megmentették életét. (Ezek szerint mégsem volt olyan könnyű az a baleset – szerk.) Mindehhez ékszereinek többségét el kell adnia."

Dolly3

Sajnálatos módon azonban sem lelkileg, sem fizikailag nem tud felépülni az 1933-as autóbaleset következményeiből, a szerencse is elhagyni látszik őt, közeli barátainak "törött kagyló"-ként jellemzi magát. Amerika már nem fogadja kitörő lelkesedéssel, és szerződés sem várja. Férjhez megy Bernard Vinisskyhez, és vele Los Angelesbe költözik, de házassága szerencsétlen, boldogtalan, és válással végződő. 1940-től válópere után többnyire egyedül él, állandó depresszióval kísérten, majd egy súlyos állapotában, 1941-ben öngyilkosságot követ el: a Hotel Sheltonban fölakasztja magát (49 évesen).

Jennie-Hanged

 

Rózsi ez idő alatt, 1932 óta, új és gazdag férjével, Irving Netcherrel él Chicagóban, és szomorú szemlélője testvére fokozatos lelki leépülésének. Netcherrel annak 1943-ban bekövetkező haláláig együtt él, majd elzárkózik a világ elől, magányossá lesz, s bár 1962-ben egy alkalommal öngyilkosságot kísérel meg, élete további nyolc esztendővel meghosszabbodik, s szívroham végez vele 1970-ben, szilveszter hajnalán, 78 éves korában.

Jennie-Funeral

Dolly Sisters emlékmű:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Dolly Sisters utóélete filmeken

 

1964-ben egyébként a Fülöp-szigeteken forgatnak filmet róluk, regényes életükről filippi nyelven, Bella Flores és Susan Roces főszereplésével, de ez ki tudja már, hányadik feldolgozása nem hétköznapi élettörténetüknek.

Ám a róluk készült alkotások csúcsát mégis az 1945-ben készült, az Irving Cummings rendezte "The Dolly Sisters" című, 1947-ben Oscar-díjra is felterjesztett film jelenti (legjobb filmzene akadémiai jelölése). Hogy azután miért nem kapja meg a sokak által méltónak tartott Oscar-díjat, azt ma sem tudják megmondani sokak…

1179756395_3

A Dolly Sistersről gyakorlatilag tud ma is a világ, még ha itthon róluk alig-alig esik is szó, és az átlag magyar embernek, de még a szakmabelieknek sincs sok fogalmuk kilétükről. Angliában gyönyörű könyv jelent meg 2006 karácsonyára Gary Chapman keze nyomán, a Dolly Sistersről, önálló weblappa:  http://dollysisters.wordpress.com/

 

 

Forrás:  Takács István – 2006 – színészkönyvtár

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR