Frodo – mladunče walabija

Daleka Australija poznata je u svetu po svom specifičnom živom svetu. To je kontinent na južnoj polulopti nastanjen sa velikim brojem torbara. Najpoznatiji torbari su svakako kenguri i njima veoma slični walabiji. Zajedničko svima njima je, naravno: torba! Iako rađaju žive mladunce, ove životinje imaju i dodatak. Mladunci se rađaju polu razvijeni, golišavi i slepi. Nagonski se popnu kroz majčino krzno do mekane, tople i sigurne torbe gde se ušuškaju, ohvate majčinu sisu u sisaju mleko. U ovoj torbi rastu nekoliko meseci. Srećom, torba je veoma rastegljiva i pruža im utočište i kada su već prilično veliki mladunci.

1920211_709276029116943_608633351_n

Pošto su decembar i januar mesec na južnoj polulopti letnji meseci, ove životinje se tada najčešće porađaju. I ne samo one. U zoološkom vrtu, bez obzira što generacijama žive na suprotnoj strani sveta, ove životinje još imaju „južni“ bioritam i na svet donose mlade kada je najhladnije. Osim torbara tada i emui nose svoja tamno zelena jaja.

 

Zima im, zbog grejanog prostora, ne predstavlja problem ali se nezgode ipak događaju. Desi se da se majka uplaši ili trgne te da joj iz torbe ispadne mladunče. Ako je noć i ono je ispalo napolju, vrlo brzo će se smrznuti i uginuti jer nema načina da tako maleno uđe nazad u torbu.

DSC_0025 (1024x683)

Srećom, o njima u vrtu brinu vredni timaritelji i mogu tada priskočiti u pomoć i uzeti mladunče. Upravo to se dogodilo i ove godine, kada je mladunac ispao iz torbe 15. Februara. Bio je to mužijak, težak jedva 350g. Srećom, već je prerastao prvi stadijum i tada je bio star oko 4 meseca. Dat je na brigu timaritelju Eriku koji ga je smestio u toplu vunenu kapu – zamensku majčinu torbu i prisvojio. Mali walabi je morao sada da se hrani cuclom. Kozjim mlekom ili mlekom bez laktoze. Ono obično, kravlje, bi ga ubilo. Srećom, bio je halapljiv i prihvatio je veštačku sisu. Za nepune dve nedelje dobio je 50g a počeo je da jede i mleveni plazma keks, rendanu šargarepu i da gricka komadiće jabuke. Porasla mu je i dlaka i nogice. Naručito zadnje, one koje služe za daleko poznato skakanje.

 

 Kako raste, tako postaje i sve nestašniji. Suvo lišće mu služi kao igračka koja ga šuškajući zabavlja. Sve češće proviruje i glavicu iz sigurnosti toplog doma.

DSC_0031 (1024x683)

Još jedno duže vreme, walabi, poznatiji sada već kao Frodo, će živeti sa ljudima, a kada stasa vraća se među svoju vrstu.KOMENTARI

 1. marina kaže:

  A sta je bilo sa drugim mladuncetom?

 2. Sanela kaže:

  Umreo je ?

 3. hm kaže:

   

  Sanela:

  Umreo je ?

   

  Umreo? Misliš uginulo (mladunče).

   

  Kao da se krava porađa.

 4. Diko kaže:

   

  hm:

  Sanela:

  Umreo je ?

  Umreo? Misliš uginulo (mladunče).

  Kao da se krava porađa.

   

   

  Ovde napišite odgovor…U hrvatskom govoru kaže se da je umro.

 5. Mirjana Alapović kaže:

  U pitanju je samo jedno mladunče. Imali smo dva pre nekoliko godina, Batu i Seku. Oni su odrasli i vraćeni u grupu:

  http://www.zoopalic.co.rs/index.php/publisher/articleview/action/view/frmArticleID/379/

   

 6. marina kaže:

  Poštovana Mirajana, 15.02 smo bili u ZOO vrtu i videli dva mladunčeta. Pa se sad pitamo, šta je sa drugim mladunčetom. Hvala unapred.

 7. Mirjana Alapović kaže:

  Imali smo na žalost i 3 uginuća, ali ima i mladunaca koji su i dalje u maminim torbama.

OSTAVITE KOMENTAR