Galebovi i dalje u zamrzivaču

Nakon što je televizija B92 objavila tekst de se mrtvi galebovi još uvek nalaze na Paliću, GradSubotica je tragom te vesti razgovarala sa Otom Sekerešom predsednikom Udruženja “Riparia”, koji je ujedno i “rendžer” JP “Palić -Ludaš”.

Slika

Sekereš nam je potvrdio informaciju da je u zamrživaču ostalo pet leševa galebova, koji su uginuli 23. marta u okolini Palića, jer ih je ostavio kako bi se uradile dalje analize i saznalo šta je razlog uginuću ptica. Još u martu je obavestio gradske inspekcije za veterinu i žuvotinu sredinu, kao i tadašnji Pokrajinski sekreterijat za životnu sredinu i održivi razvoj i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode o navedenoj situaciji. Od tada do danas, niko nije došao po leševe ptica, kako bi se uradila obdukcija i saznao pravi uzrok uginuća. Veruje se da je u pitanju trovanje pesticidima, ali za to nema dokaza! Takođe, napravljen je zapisnik o događaju i sve je na tome ostalo, niko se od nadležnih nije interesovao zbog čega na Paliću sa vremena na vreme dođe do uginuća galebova. Tog martovskog dana pronađeno je 60 leševa galebova, da bi mediji tek nedelju dana nakon toga izveštavali. Tada je već većina uginulih ptica poslata u kafileriju koja se nalazi u Somboru.

Na ostrvima u okolini Palića se gnezdi 1500 parova rečnih galebova i 50 parova crnoglavih galebova i ovde im je jedino gnezdilište u našoj zemlji. Slučajevi uginuća galebova se dešavaju tokom cele godine, a nadležni ćute i okreću glavu na drugu stranu. Možda treba da se dogodi katastrofa kao sa jezerom Palić, kada je uginulo 14 tona ribe da bi priznali da postoji problem i počeli da ga rešavaju!

O uginuću galebova više na:
Masovno uginuće galebova na PalićuKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  U glavnom crnogorskom turističkom centru Budvi, već par decenija, leti svako popodne morske struje donose na plaže otpad fekalnog porekla. Već više od dve decenije vladaju neki endemski stomačni virusi i turisti pune ambulante, što odrasli, što deca. Ono što je zapanjujuće, to je ćutanje o tome na svim nivoima. Od meštana, preko medija do vladajuće strukture. Zavera ćutanja.
  Mi Subotičani znamo šta sve otiče u Palić i međusobno pričamo o tome, ali nekako osećamo sramotu kad se ta tema povlači po prestoničkim medijima.

 2. Baltazar kaže:

  Hmmm… Interesantno. U SAD-u cim su ptice uginule sad oko nove godine nakon samo par sati smo imali info, od cega su uginule. A kod nas u zemlji cuda?! Alo bre dulicu makni se molimo te lepo sa prestola i vrci se da kopas kukuruze ! Nije to za tebe nesposoban si kao sto si i u bolnici bio nesposoban da namestis ljudima noge.HVALA

 3. Lola kaže:

  Da se seče vrpca, sigurno bi pohitao neko od pozvanih. Ovako, nisu izviđači, nije upravni odbor, samo mrtav galeb u zamrzivaču…koga to interesuje?

 4. Glibavi kaže:

  Ma koga briga za galebove, bitno je prostorno planiranje. Sa galebovima samo problemi, bez profita.

OSTAVITE KOMENTAR

72 + = 75

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: