Garaža podzemna, problemi nadzemni

Nizu započetih, a zbog nedostatka novca nezavršenih projekata gradska vlast izgleda da je namerila da pridoda još jedan – podzemnu garažu u najstrožem centru grada. Smeštaj oko 300 automobila pod zemljom trebalo bi da košta oko 10 miliona evra.

 

Ideja da se na prostoru između Otvorenog univerziteta, franjevačkog samostana i novih višespratnica izgradi Manifestacioni trg, a sadašnji parking spusti pod zemlju – nije nova. Predviđena je još 2006. studijom Saobraćajnog fakulteta o režimu parkinga u gradu, ali se sada neočekivano pojavila u formi studije „Geoeksperta“. Direkcija za izgradnju grada je prošlog maja u procesu restriktivne nabavke za 11 miliona dinara izabrala ovu subotičku firmu da uradi projekat zatvorene podzemne garaže, a javnost je o tome saznala prošle sedmice kada je izložen javnoj raspravi zbog uticaja na životnu sredinu.

 

U verbalnom okršaju sa „zelenima“, ali i stručnjacima zabrinutim za kulturno i graditeljsko nasleđe grada, projekat nije prošao dobro. „Geoekspert“ je predvideo izgradnju dva podzemna nivoa, površine 111×51 metar, a 22 metra ispod zemlje. Tako bi se ova masovna betonska kocka uronila u podzemne vode, koje su već „sabijene“ povećanjem gabarita Narodnog pozorišta u izgradnji u neposrednom komšiluku, ili ukopavanjem velikog hotela „Galerija“ takođe u neposrednoj blizini.

 

U studiji se navodi i da neće doći do narušavanja životne sredine, između ostalog i zbog izbora načina gradnje. Prvo će se izliti betonska ploča na površini, a nakon toga će se kopati ispod nje. Na taj način dok traje izgradnja, tokom dve naredne dve godine, bile bi izbegnute neprijatnosti kakve prate gradilište u centru grada.

 

Međutim, upravo ovakvo rešenje je kritikovano, pa je dr Viktorija Aladžić sa Građevinskog fakulteta u Subotici pitala kako će se raditi arheološka zaštita, jer garaža stiže do zidina najstarijeg zdanja u gradu.

 

Geza Vaš, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekao je da oni neće dati saglasnost jer će zbog takvog načina rada biti onemogućen pristup arheolozima. Osim toga, predstavnike Franjevačke crkve, kao i Otvorenog univerziteta zabrinulo je i što ova garaža ide u zemlju dublje od temelja njihovih zdanja. Kako je napomenula Snježana Mitrović iz „Arhus“ centra, izgradnjom garaže bi neznatno bio povećan broj parking mesta, koji ionako nije popunjen na postojećem parkingu.

 

Advokat Miodrag Batinić tvrdi da ne postoji pravni osnov za ovaj projekat, jer je grad na sednici Skupštine zaustavio izradu i primenu svih planova za centar i naložio njihovu reviziju. Batinić je čak izračunao da bi tek nakon 1.290 godina parking bio isplativ. O tome da za ovaj objekat nema ekonomskog opravdanja govorio je i Mile Zgonjanin, pa je predsednica Tehničke komisije Gordana Gavrilović imala teškoća da raspravu održi samo na terenu životne sredine.

 

Ali i tu je bilo primedaba, pa je tako Natalija Đereg iz centra „Cekor“ prigovorila da nije urađeno merenje trenutnog zagađenja, kao i projekcija očekivanog, a izneta je i primedba na rad gradske službe za zaštitu životne sredine.

 

„Geoekspert“ je za ovaj projekat angažovao šestoro stručnjaka, ali je na javnu raspravu poslao samo jednog da obrazloži plan o podzemnim vodama. Nakon primedbi, odgovori će stići u pisanoj formi u narednih sedam dana, i to je kraj ove rasprave.

 

U studiji Saobraćajnog fakulteta, u kojoj je sa 1.000 poena vrednovano nekoliko lokacija za parking, Manifestacioni trg je „pobedio“ za svega pola poena, dok je drugoplasirana lokacija privatni plac u susedstvu u ulici Vuka Karadžića. Zbog mnogih nedoumica u vezi sa izradom ove studije, usledila su nagađanja da je ovo u stvari priprema za „preseljenje“ parkinga u zonu privatnog investitora.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Nije mi baš najjasnije zašto se uopšte i prave razne studije za podzemnu garažu i vrše javni uvidi gde ljudi debatuju oko nečega čega neće biti?

  U ovom trenutku, to je prosto gubljenje vremena i energije. Zamajavanje javnosti. Subotica će pre dobiti intergalaktični portal nego podzemnu garažu u vrednosti od 10 miliona evra. Ej? Ovde se radi o gradu koji nema para da prekreči 3 fasade, stavi 4 stuba za reflektore na stadionu i izgradi jedan bazen na Paliću. 

  Niti će građevinci izlivati beton, niti će arheolozi čeprkati po tom terenu. Vrhunac je već dostignut – igrađeno je izgrališta za malu decu.

 2. sinisa kaže:

  “Batinić je čak izračunao da bi tek nakon 1.290 godina parking bio isplativ.”

  – klasican DS projekat… kao i pozoriste.. uzmimo pare na projekat koji ne sluzi nicemu….

 3. Pera kaže:

  A pri tome ništa ne završe,kao ženski štrand,popločavanja,pozorište,zelena fontana!

 4. dad kaže:

  Moram da se slozim da je ovo totalna glupost. Ne vidim svrsishodnost podzemne garaze jer praznih parking mesta ima u gradu u svakom trenutku koliko hoces jer se parking naravno placa. Nije mi se desilo zadnjih par godina da nisam mogao da nadjem parking mesto u gradu, ima slobodnih mesta koliko i gde hoces. Situacija je bila drugacija dok se parking nije placao, onda je postojao ponekad problem naci slobodno mesto ali danas to vise nije slucaj.

  Bas me interesuje gde bi nasli 10 miliona eura, da im nece mozda pokrajina ili republika dati te pare da bi gradili jebeni parking?

   

 5. panonis kaže:

  Pa meni je logicno da imaju spremne planove i projekte, jer kad jednom bude novca imace odmah sta da rade! Stvarno je glupo porediti reflektor i ovako nesto!

 6. djomla kaže:

  panonis:

  Pa meni je logicno da imaju spremne planove i projekte, jer kad jednom bude novca imace odmah sta da rade! Stvarno je glupo porediti reflektor i ovako nesto!

  Zašto glupo?

  Samo ilustrujem trenutno stanje gradskog budžeta sa kojeg su ove godine skinuti mnogi aktuelni projekti.

  Slobodno ga uporedi i sa projektom Narodnog pozorišta. Za taj projekat od 2007. godine do danas nije obezbeđeno 10 miliona evra. Znate kada će se naći 10 miliona za garažu? Nikad. Prosto nije realno ni sada, niti će biti realno za 5 godina.

  A i da nam sa neba padne tih 10 miliona, valjalo bi ih utrošiti u nešto mnogo pametnije.

  P.S. Nisam protiv toga da se prave planovi i projekti, daleko bilo.

 7. centar kaže:

  Advokat Batinic nezna gde se nalazi slic na pantalonama a ne da on racuna.

 8. gomby kaže:

  Ove su samo price za naivne, valjda ima i redosled poslova ako vec oce grad da izgleda kako bi trebalo.

  jedan POZORISTE
  dva  BAZEN KOD DUDOVE SUME
  tri POKRIVANJE MALOG STADIONA
  cetri ZELENA FONTANA
  pet POLA GRADA NEMA VODU I KANALIZACIJU NI ASFALTIRANI PUT I TROTOARE
  sest IPSILON KRAK
  sedam PALIC NI 10POSTO NIJE URADENO

  Pa da ne nabrajam dalje i jos posle svega ovih poslova oni bi garazu za 10 miliona eura , gosp. Dulic obecava iduce godine i velnes centar na Palicu. Pa stvarno oni misle da je narod LUD da im to sve veruje , dokle ce jos da nas LAZU I KRADU NA PROJEKTIMA KOJE NIKAD NECE BITI URADENE …….

 9. Ivica kaže:

  Ja ne mogu da verujem da oni još uvek forsiraju ovu priču…Nije bila realna ni pre 7 godina, kada je neko došao na tu ideju, niti će biti realna narednih deset i više godina. Umesto raznih bespotrebnih studija i debata su već davno mogli izraditi skromniji projekat nadzemne polumontažne garaže, odrediti novu lokaciju, pa možda dati i privatnom invesitoru da odradi sav posao i ubira prihode npr. narednih 20 godina…Ne može se reći da nemamo lokacija u centru za takvo nešto…čak ih imamo i na pretek…

 10. Atila kaže:

  Ja mislim da vam je promakla suština čitavog članka, i čitavog ovog projekta “ali se sada neočekivano pojavila u formi studije „Geoeksperta“. Direkcija za izgradnju grada je prošlog maja u procesu restriktivne nabavke za 11 miliona dinara izabrala ovu subotičku firmu da uradi projekat zatvorene podzemne garaže, a javnost je o tome saznala prošle sedmice kada je izložen javnoj raspravi zbog uticaja na životnu sredinu.” .

  Ako ja dobro tumačim ovaj članak, neko je dao 11 miliona dinara jednoj firmi da uradi studiju projekta za koji svi znaju da nikada neće biti realizovan ……. to je ogroman novac za ništa ……. ko ima prava da tako poklanja tuđ novac????

 11. sokrates kaže:

  @tri POKRIVANJE MALOG STADIONA 

  Ajde molim Vas neka mi neko odgovori hoce li biti – ili nece biti – pokriveno klizaliste? Cuo sam da je sve ok, pa onda kao jos se nista ne radi, pa jbt ‘oce li ga pokrivati u januaru i fenbruaru, ne razumem? 

  Hvala unapred za odgovor 

  p.s. 

  Znam da je Mickoski tu jedini zapeo maksimalno i napravio projekte i dokumentaciju, i njemu svaka cast, kapa do zemlje. Mislim ako nas ponovo ispale za ovo e onda jbg.. neka sagrade 100 teniskih terena.. 

   

 12. djomla kaže:

  @sokrates

  Da radovi krenu sutra, a nece, pokrivanje ne bi završili do klizališne sezone. Na žalost…

 13. sokrates kaže:

  Hvala na odgovoru, taman sam se ponadao da ce napraviti nesto korisno za ljude koji zive u nezdravoj klimi (polen, korovi, astma itd,..). Bazen je hvala bogu skrpljen ali ipak je led najjace oruzije protiv toga. Umesto da ga imamo bar 6 meseci mi kao da bezimo od toga, a ovamo kukamo kako su svi bolesni.. 

   

  Hvala Djomla jos jednom.

 14. djomla kaže:

  sokrates, stvar je bila tehničke prirode.

  Laka konstrukcija je predviđena da se montira na postojeće betonske tribine. Pre dobijanja dozvole mora da se utvrdi da li betonski stubovi tribina mogu da izdrže pomenutu konstrukciju. Da bi se to utvrdilo, morali su pronaći projekat tribina iz perioda kada je izgrađena i utvrditi trenutno stanje iste. Na žalost, i Lansky je tražio taj projekat ali on nije pronađen. 

  Na kraju, sud su dali stručnaci i utvrdilo se da moze da izdrzi.

  Vidite, ukoliko želite u Srbiji da radite po pravilima, vama je potrebno preko pola godine do godinu dana razne papirologije. Druga opcija je da se radi po kaubojskom sistemu Velimira Ilića ili Mrkonjića zvanom “izgradili smo put bez dozvole”.

  Na svu sreću, projekat zatvaranja klizališta će ići po pravilima, što je veoma bitno jer šta ako se desi ono najgore, i padne krov… Zato, čekali ste decenijama ledenu dvoranu, mislim da možete da se strpite još jednu zimsku sezonu.

  Mickosti je uradio zaista lep i dobar projekat, uz sva ograničenja koja su ga pratila. Stadion je veoma blizu Sokolskog doma, i na veoma suženom i ograničenom prostoru. Mislim da će svi biti zadovoljni.

 15. sokrates kaže:

  Djomla svaka ti dala i jos jednom hvala! 

   

  p.s. 

  Da, znam Mickoskog, pricao mi je sa koliko peripetija se susretao, isao za BG, pa ovamo-onamo, coveku treba spomenik da se napravi – bar iz mog ugla, da nije bilo par njih tamo ne bi smo ni znali da sve ovo moze da se uradi. 

   

  I da, ipak rec “laka” konstrukcija ipak nije smela da bude problem za dozvolu jer one tribine imaju vise armature, celika, betona itd, nego 20 novoizgradjenih zgrada danas 🙂 ali, ajd neka ide po propisu i samo da se ne desi neki “hrast” (koridor 11). 

  😉

 16. djomla kaže:

  Napisacu sutra jedan tekst o tome sta ocekivati u narednom periodu od ovog projekta…  

 17. Don Kihot kaže:

  11 miliona dato za projekat podzemne garaze koja nikad nece biti izgradjena,to je polovina sredstava za pokrivanje klizalista.Sad bi trebalo te pare uzeti od ljudi koji su odobrili da se radi projekat da vise nikome ne padne na pamet da radi takve gluposti

OSTAVITE KOMENTAR