Gas jeftiniji od aprila

Nabavna cena gasa već od narednog meseca biće niža oko 25 odsto, a da li će se i u kojoj meri to odraziti na cenu kubika na domaćem tržištu, za sada se još ne može precizno reći.

Naime, direktor JP „Srbijagas” Dušan Bajatović je, govoreći na Regionalnoj konferenciji „Energetske perspektive i izazovi”, ukazao na to da je cena 1.000 kubnih metara gasa u prvom kvartalu bila oko 170 dolara, dok bi od aprila ista količina trebalo da košta između 130 i 140 dolara, bez troškova tranzita kroz Mađarsku, koji za 1.000 kubika iznose oko 40 dolara.

gas

Cena kubika gasa na domaćem tržištu sigurno će od aprila biti niža, ali koliko, još uvek se ne može precizno reći – rekao je Bajatović. – Cenu utvrđuje Agencija za energetiku, na osnovu odgovarajućih parametara, među kojima je i vrednost dolara.

Po Bajatovićevim rečima, cena gasa već četiri godine klizi naniže i očekuje se da će prosečna nabavna ove godine biti oko 136 dolara, što je desetogodšnji minimum.

– Procene su da će cene nafte, a samim tim i gasa, u naredne tri godine ostati na sadašnjem nivou pa bi nabavna cena 1.000 kubika do kraja godine mogla biti oko 110 dolara, koliko je iznosila i 2000. Očekujem da će se zbog nižih cena gasa povećati i broj korisnika – naveo je on.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. Đuro kaže:

  Pa da i krema za sunčanje pojeftini na jesen…dobar marketing.

 2. Safet kaže:

  Koji jadnici

 3. Stormwatch kaže:

  Nesposobne lopovchine na vlasti.

 4. Mister No kaže:

  Da li ce auto lanci za snezne uslove biti jeftiniji od aprila ? Nasi bi naplacivali racun za grejanje beduinima u Sahari kad bi mogli .

OSTAVITE KOMENTAR

83 + = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: