Gas od danas skuplji za 5,6 odsto

Gas u Srbiji od danas je skuplji za domaćinstva za 5,6 odsto, a kod Srbijagasa za 13 odsto.

Prosečna promena cena gasa za domaćinstva, zbog rasta kursa dolara, kod svih distributera, izuzev Srbijagasa, iznosiće 5,6 odsto, saopštila je ranije Agencija za energetiku Republike Srbije.

snabdevanje gasom

Kod Srbijagasa je došlo i do promene cena korišćenja gasnih mreža, koje nisu menjane od 2011. godine, pa će cena gasa za domaćinstva priključena na mrežu tog preduzeća biti veća u proseku za 13 odsto, precizira se u saopštenju.

Nakon ovog povećanja, uprosečena cena gasa za sva domaćinstva Srbijagasa biće 52,4 dinara po metru kubnom, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara po metru kubnom (bez PDV-a).

Savet Agencije za energetiku, dao je nakon prethodne provere, saglasnost na odluke o novim cenama gasa za 33 javna snabdevača.

Do poskupljenja gasa će, kako se navodi, doći, iako su nabavne cene prirodnog gasa izražene u dolarima u prvom kvartalu 2015. godine niže za 8, 6 odsto, jer je došlo do rasta kursa dolara za 16,8 odsto od poslednje promene cena gasa.

U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000 ima priključak na gas.

Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela vlada, snabdeva sve javne snabdevače, usklađuje se sa realnim troškovima po kojima on kupuje gas iz uvoza i domaće proizvodnje.

 

TanjugKOMENTARI

  1. a kaže:

    UDRI NARODNA MILICIJO:(((

  2. Pitam se pitam kaže:

    Kako vas više nije sramota! I ovo narod treba da proguta, kao i struju, pdv…?! Samo za gas sam prošli mesec platio 20000 din, gde je ostalo?! Plaćamo nešto što nije ni prošlo kroz gasomer, a to su državne i gradske ustanove koje ne izmiruju svoje obaveze. 4500 din plaćam porez za gas i nešto što se nalazi u "cevima"!!! Hvala državi što mi je otvorila oči, sledeće zime grejanje bez gasa!!!

OSTAVITE KOMENTAR