Gas za domaćinstva još ostaje po staroj ceni

Iako je distributerima prirodnog gasa iz JP „Srbijagas” stigla faktura s višom cenom tog energenta za količine isporučene u januaru, korisnici/potrošači tu promenu neće osetiti  na svojim računima za potrošnju u tom mesecu. Kako sada stvari stoje, potrošači će i dalje, barem do 1. aprila, plaćati kubik oko 40 dinara u proseku. Naime, da bi do promene došlo, potrebno je da novu cenu odobri Agencija za energetiku, a potom i da potrošači o tome budu obavešteni 30 dana pre nego što ona počne da važi.

Dakle, do kraja grejne sezone oni ne bi trebalo da očekuju da će kubik prirodnog gasa biti skuplji,

Skuplji kubik – manje potrošača

Predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet” Radomir Ćirilović kaže da se potvrdilo da su distributeri dobili uvećane fakture za januar te da je procenat povećanja nešto niži od najavljenog.

– Distributerima je stigao oko deset odsto viši račun, što je manje nego što je bilo bilo najavljeno jer je bilo reči da će cena biti 14 odsto viša – kaže Ćirilović.

– Međutim, pošto oni ne mogu da povećaju cenu u istom procentu, imaće gubitak u poslovanju. Po svemu sudeći, do kraja grejne sezone potrošači neće plaćati višu cenu kubika, ali je to, sasvim sigurno, najava da će potrošnja gasa u sledećoj biti skuplja. Zbog toga očekujem da će se mnogi potrošači ponovo isključivati s mreže jer neće moći da plaćaju račune. Iako poskupljenje nikada nije dobra vest, već sad je izvesno da će gas poskupeti i ne vidim razlog da se o tome ćuti.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 75 = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: