Gaudi-Nađ oslobođen u slučaju pljuvanja Pastora

U nedostatku krivičnog dela sud je pravomoćnom presudom oslobodio Tamaša Gaudi-Nađa u slučaju pljuvanja Ištvana Pastora.

Budimpeštanski viši sud je drugostepenom presudom potvrdio prvostepenu iz septembra 2015.

Vest o oslobađajućoj presudi je sam Gaudi-Nađ, koji je bio drugooptuženi, saopštio mađarskoj državnoj novinskoj agenciji MTI.

pastor-istvan-tamadas_660x330

Bivšeg poslanika Jobika je tužilaštvo optužilo da je inicirao napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara 6. maja 2014. godine. naime, po optužnici, tada je na unapred zakazanom protestu za zaštitu mađarske zemlje na trgu ispred mađarskog parlamenta Gaudi-Nađ – ugledavši Pastora – “stvorio atmosferu linča u masi”. Gaudi-Nađ je uzeo mikrofon i Pastora nazvao istaknutim izdajnikom koji trguje glasovima zavedenih ljudi. Jedna nepoznata žena je sprečila kretanje Pastora, a Gaudi-Nađ je pozvao ostale da joj se priključe, oni su to učinili, pretili Pastoru, govorili mu obscene reči i više njih je pokušalo da ga uhvati – stajalo je u optužnici.

Prvostepeni sud je pre godinu dana presudio da tužilaštvo nije iznelo dokaze za svoje tvrdnje, a da su svedoci, među njima i policajci, dali iskaze koji su bili u suprotnosti s optužnicom. Sud je utvrdio da nije bilo atmosfere linča, kao i da Gaudi-Nađ nije podsticao masu. Sud je utvrdio i da su neki iz mase upravo pokušali da spreče do dan danas nepoznatu ženu da makar i dodirne Pastora.

Prvooptuženi je osuđen na društveno koristan rad, jer se na snimcima vidi da je pljunuo Pastora.

Gaudi-Nađ je nakon drugostepene presude izjavio da ga raduje da je sve više sudija koji su spremni da istovremeno zadovolje principe zakonitosti i pravednosti. S druge strane – naglasio je Gaudi-Nađ – sramotno je što je ovaj montirani slučaj zbog policije i tužilaštva uopšte dospeo u ovu fazu – prenosi “Vajdašag ma”.

 KOMENTARI

  1. Komsija kaže:

    Koga to interesuje ?

OSTAVITE KOMENTAR

45 + = 48