Gde je danas Papilon

O izgledu subotičkog kafea Papilon, govorilo se i pisalo mnogo, u želji da bude spasen. Unutrašnjost lokala izrađena u maniru secesije, imala je poseban značaj za grad koji je sačuvao spoljašnost mnogih starih građevina ali ne i neki od enterijera, ako izuzmemo Gradsku kuću. Poslovni prostor koji je decenijama pripadao Opštini, u procesu restitucije prestao je da bude gradski, što je bila presuda za dragoceno zanatsko i umetničko delo od rezbarenog drveta.

To ipak ne mora da bude kraj. Sam kraj priče daje nam nadu u život posle smrti. Grad se pred iseljenje nagodio sa vlasnikom Papilona, obeštetio ga i tako postao vlasnik enterijera koji je rastavljen i sačuvan u nameri da bude postavljen na neko drugo mesto. Jedna od ideja je bila da to bude u zgradi novog pozorišta. Pošto je ono još u izgradnji, bilo bi moguće oblikovati jedan lokal po proporcijma starog Papilona. Drveni elementi mogu biti ponovo uklopljeni samo u isti onakav prostor za koji je skrojen. Svi delovi se danas nalaze na drugom spratu Gradske kuće, u prostorijama koje je nekad zauzimao muzej.

O njegovom ponovnom oživljavanju danas niko ne razmišlja. Izgradnja zgrade pozorišta je u zastoju već tri godine a ni sa još nekim objektima u svom vlasništvu, Grad ne zna šta bi. Nema ni snage ni ideje. Za Papilon je važno da je na suvom i sigurnom. Jednom će doći generacija koja je dorasla tom zadatku.KOMENTARI

 1. S kaže:

  U muzej mozda,ako postoji prostorija koja bi se mogla rekonstruisati prema enterijeru, pa da isti ima dopunske prihode, ili u Dom vojske.

 2. Metikosa kaže:

  Neobrazovana goveda koja se zovu politicari

 3. rax kaže:

  zavrsice kao i cigle iz pozorista! ubili su vlasnika, kome je ovo bilo zivotno delo, da bi na kraju otvorili neku kockarnicu ili sta se vec tamo nalazi. sramota za grad, a i za jevrejsku zajednicu subotice.

 4. Daja kaže:

  O vrednosti Papillon-a mogao bi se roman napisati. Čitav enterijer je umetničko delo u stilu art nuova i šteta je što je uopšte pomeran, budući da je namenski bio sklapan na licu mesta. Nadam se da su ga bar valjano uklonili.

 5. Atila kaže:

  Neće me začuditi ako neko letujuci na crnogorskom primorju prepozna enterijer u kaficu uz novootvorene apartmane(nama subotičanima poznatog vlasnika)…

 6. Fux.. kaže:

  Umetničko delo u stilu art nuova … ? U današnjoj Subotici …? Kome to još treba bre …? Ovim današnjim dotepencima i muflonima ?
  Kultura …? Ma daj bre ‘deset sa lukom’ tako sa nogu kao na Subotičkom Buvjaku. Mađarska varijanta secesije..? Kome to treba ? ,Onim mađarskim posetiocima buvjaka i Subotice koji sa šarenim bermuda gaćama i jeftinim ‘ kroks’ kineskim natikačama dolaze u nekada kraljevski grad ‘ Szabadka’ ? Sigurno ne.

 7. PP kaže:

  Atila ja znam 100 % da necu letovati na crnogorskom primorju

OSTAVITE KOMENTAR