Gde je subotički Gradić Peyton?

Još jedan od lokalnih toponima koji su dobro poznati starijoj generaciji ali novijim naraštajima ovo ime polako bledi zaklonjeno istorijskom maglom. To je i razumljivo imajući u vidu da je TV serija po kojoj je taj deo grada dobio ime, završena pre 40 godina.

 

Za početak treba reći da je to vreme kada smo imali jedan TV program i kada su strane serije bile retkost, te ih je tada gledalo sve što hoda.

 

Gradić  Peyton je ljupki američki  gradić u koji je smeštena radnja priče snimljena još početkom šezdesetih. Iako se ta TV sapunica  bavila i nekim temama vezanim  za preljubu i neverstvo i sličnim zapletima, pa se stoga tada smatrala kontroverznom, danas bi komotno našla mesto u nekoj TV verziji Radio Marije.

 

Jel si ti to mene uhvatio za ruku ?!

Nekoliko gradova u Jugoslaviji, tada je  krstilo neka svoja nova lepa naselja tim imenom – Gradić Pejton.

 

Subotičani su tako tepali novim kućama u ulici Prvog ustanka, Nikole Kopernika i okolini restorana Madera, koji postoji  i danas ali je drugačiji jer više nema letnje bašte prema ulici i onog mira koji je vladao tim krajem baš kao u savršenom američkom gradiću Peytonu.

 

Četiri  decenije kasnije, vlasnici tih kuća, oni koji su ih nasledili ili kupili nedavno, i dalje čuvaju zavet idiličnog predgrađa iz mašte.

 

Bašte su sve lepša od lepše, ograde i trava su podšišane a sto vrsta cveća cveta ispod jelovine i borova. Baš kao i onda kada su taj kraj Subotičani prozvali gradity Pejton (sa onim mekim , mađarskim, subotičkim ć ).KOMENTARI

 1. robert kaže:

  to je bio i ostao najlepsi deo grada.Tamo sam odrastao,posebno sam emotivno vezan za taj kraj….

   

 2. velja kaže:

  Sve je to lepo,ali idilicnog mira vec odavno nema u ulici Prvog ustanka dok teski kamioni svakodnevno prolaze.

 3. subjektivni post kaže:

  prolaze šleperi i kroz boze šarčevića, kad omaše skretanje za javna skladišta, i onda se zaglave na onoj smaknutoj raskrsnici sa frederika šopena.   i onda uglavnom produže do prvog ustanka…   i sa time je ovaj kraj najlepši kraj subotice.  meni lično je najlepši palić, jer sam tamo odrastao.  ali moja deca odrastaju izmedju navedene raskrsnice i jedne od kuća sa slike.  i naravno palića…

OSTAVITE KOMENTAR