Gde ovo beše?

Ovaj predeo se čini poznatim, međutim on više ne izgleda isto. Posebno je zanimljiv taj veliki zid na kome su iscrtane reklame subotičkih preduzeća. Utisak je da su sem reklamiranja, tvorci podjednako želeli da stvore jedan lep mural koji ima i umetničke domete.

Da je ostao do danas, predstavljao bi jedinstveni spomenik nekadašnjoj subotičkoj privredi ali i grafičkom dizajnu toga vremena. Fotografija je nastala 1958. godine a za onoga kome još nije najjasnije gde je tačno ovaj park, odgovor je na dnu stranice. Pre toga ćemo proći ulicom Đure Đakovića.

Početkom osamdesetih godina ta ulica je doživela veliko renoviranje. Izvađena je žuta kocka i napravljen moderan kolovoz, ali ono što je bilo najspektakularnije, dobila je moderno osvetljenje, na nivou onoga koje i danas imamo. Ono što je bilo moderno do tada, ni blizu nije davalo takvu snagu svetlosti. Ulica je blesnula i građani su prvi put mogli da je sagledaju od početka do kraja, u noćnom ambijentu. To je tada toliko odskakalo od mračnih ulica čak i u samom centru, koje su bile dodatno zamračene restrikcijama struje i pregorelim sijalicama…

Ulica Đure Đakovića je bila slika i prilika neravnomernog razvoja našeg grada. Tako je na njenoj sredini, koja takođe spada u centar, dugo opstajala jedna obična drvara. Na taj plac je kasnije dolazio lunapark i svoju zgradu je dobio tek početkom devedesetih. Do danas se identifikuje po burekdžinici Lipa.

arhiva-dietrich-3

Predratna reklama za ovu drvaru

Poseban problem je bila autobuska stanica, koja je pod vedrim nebom radila na rubu staničnog parka sve do kraja osamdesetih.

Zgrada Dafina je takođe izgrađena na placu koji je dugo bio prazan. Tačnije, od 1944. godine kada ga je raskrčila avionska bomba. Služio je kao bašta kafane Lloyd, potom kao parking hotela Patria a u najgore vreme devedesetih godina, na njemu je nikla zgrada koja će vremenom biti sve interesantnija jer nosi ime i obeležja jednog vremena, iz koga nije ostalo gotovo nikakvo građevinsko nasleđe.

I evo nas kod pitanja sa početka priče. Park koji vidimo na staroj slici jeste prostor koji se danas pruža ispred hotela Patria, a na mestu slepog zida je sada hotelska zgrada. I ovaj plac je imao svoju zanimljivu istoriju. Veliki krater koji je napravila avionska bomba, posle rata je preuređen u boksersku arenu.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Rasveta u ovoj ulici je u periodu kada je nastala bila neverovatna poredeci je sa rasvetom ostatka grada gde je preovladavao potpuni mrak. Samo su velike i glavne ulice bile osvetljenje.

  Međutim, nekoliko decenija kasnije je prevaziđena i ulica je postala mračnija od nekih drugih. Rekonstrukcijom od pre 5 godina, broj svetlećih tela se duplirao. Stare bandere su zamenjene stilskim kandelaberima koji su viši i prikladniji a žute (živine) svetiljke zamenjene belim.

  Danas se noću u Đure Đakovića može voziti bez upaljenih farova.   

 2. Mister No kaže:

  Volim ovakve članke o istoriji našeg grada.

 3. Anonimni kaže:

  DJOMLA svaka cast,malo vise ovoga….

 4. freelancer kaže:

  C c c c… Je l’ to Lansky uzeo slobodan dan ili si ga podmitio s kojim pivom? Hm 😉 Šalim se naravno. No kakogod, u novembru planiram kratko u posetu Subotici, a onda imaš pivo za ovo. (I Lansky naravno.) 🙂

 5. Usputachni kaže:

  @djomla
  Vidim kritika je urodila plodom 😉 bez obzira na cenzuru. Drago mi je zbog toga ako znas o cemu pricam,a znam da znas.  😉
  Volim ovu ulicu,lepe uspomene……. a tu je i Majo! 😉
  ZIVELI! 

OSTAVITE KOMENTAR