Gde smestiti povratnike?

Po Rezoluciji EU o Srbiji koja je usvojena u februaru ove godine u tacki 31. se precizno navodi broj od 150 000 povratnika kao posledica sporazuma o readmisiji sa zemljama EU. Po istim podacima, sa kojima raspolaže Udruženje izbeglih i prognanih lica 15000 lica treba da stigne u Suboticu a od toga 12000 Roma.

– Na tu informaciju koje je naše Udruzenje izbeglih i prognanih lica sa teritorije bivše SFRJ imalo još 2009. godine zahtevali smo od grada i gradonačelnika, kao budućeg predsednika komisije za readmisiju, da se hitno napravi akcioni plan i po tom formira komisija koja se finansira od sredstava iz fonda EU kako bi se taj problem blagovremeno rešio i kako bi spremni dočekali tu situaciju. Odgovor nikada nismo dobili i pored obraćanja više puta, pa i preko medija. Svim tim licima poslednja adresa u putnim ispravama je Subotica – kaže Verica Grgurović za GradSuboticu iz Udruženja izbeglih i prognanih lica.

Slika
2007. potpisivanje sporazuma o readmisiji

Prema njihovim podacima, u našoj zemlji je 120 opština formiralo sve potrebne komisije, osim Subotice.

Raseljenih lica sa Kosova Roma u Subotici ima 5465, a podatak je dobijen na osnovu primljene humanitarne pomoci u našem Udruženju. Pored toga posedujemo podatak da je broj dece po porodici osam. Takodje je bitan podatak da je 58 opština u Srbiji dobilo Mentore za romska pitanja, a da li je naša opština u jednoj od tih 58 ne mogu sa sigurnošću da tvrdim. Zbog mog učešća kao člana odbora za smanjenje siromaštva u skupstini Srbije, imam dokumentaciju o usvojenoj rezoluciji od 09. marata 2011. godine, i strategiji uključivanja Roma koja će se razmatrati u aprilu mesecu na ovom odboru, te je samim tim važno da se apeluje i zahteva od grada Subotice da se formira neophodna tela za pomoć ovoj i te kako ugroženoj populaciji koju je i EU apostrofirala kao jedno od gorućih pitanja koja moraju da se reše. Osnovni problem romske populacije je nemanje dokumenata, matičnih izvoda, a osnovano sumnjamo i zloupotreba dokumenata od lica, Roma, koji su davno napustili naš grad. Pored toga, problem je veliki u obrazovanju dece osnovnog obrazovanja na šta je i EU stavila akcenat kao i neuslovno stanovanje i nedostatak osnovnih životnih i drugih potreba. Kod nas je u Udruženju podatak o romskom naselju u MZ "Zorka" kao ekstremno nemogućem za život što smo i dostavili i Komesarijatu za izbeglice i svim relevantnim organima. Kada se sve podvuče, bitno je da gradski organi formiraju komisiju čiji članovi su predstavnici MUPa, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, našeg Udruženja, predstavnika Roma, Mentora za Rome, gradonačelnika i drugih relevantnih institucija za izradu Akcionog plana. Po mojim nezvaničnim informacijama cifra povratnika u Srbiju je mnogo veća i to je 220 000 ljudi iz readmisije – ističe Verica Grgurović.

Sa druge strane, pomalo i političke, Pokret mađarske nade ukazuje na problem. Pomenuta stranka se bavi temom javne bezbednosti i sa terena stalno dobijaju informacije o krađama, provalama itd.
– U poslednje vreme sve su češće pritužbe građana i na ponašanje "novih komšija", odnosno na upadljiv priliv novih stanovnika. Sad, da li su to Romi, Albanci, Muslimani, nije ni bitno. Prema sporazumu o ekstradiciji, ilegalni emigranti sa Zapada trebalo bi da se vrate u grad, odnosno naselje odakle su otišli, ili barem u mesto koje je najbliže njihovom prethodnom prebivalištu. A to u ogromnoj većini slučajeva nisu mesta u Vojvodini, nego na jugu Srbije, odnosno na Kosovu. Promena etničke strukture stanovništva u suprotnosti je sa međunarodnim propisima. Prema nekim nezvaničnim informacijama, postoje agencije za nekretnine koje po jeftinoj ceni, za par hiljada evra prodaju kuće ovim došljacima. Ovakve i slične informacije potiču od gradjana iz Starog Bečeja, Bačkog Petrovog Sela, Martonoša (gde već navodno više od 5 odsto stanovništva čine ovi emigranti), Stare Moravice, Horgoša, Malih Pijaca, Bogojeva, Palića, Čantavira, Kelebije… Naravno, zvaničnih informacija nema. Naša stranka ne tvrdi da je ova pojava poprimila neke ogromne razmere, ali smatramo da se pritužbe građana ne mogu uzimati olako, pogotovo ako imamo u vidu ionako krhku javnu bezbednost. Što se (i) Subotice tiče, smatramo da bi za ovaj grad novi priliv emigranata (bez obzira na njihovu nacionalnost) predstavljao enormno opterećenje – ističe iz Pokreta mađarske nade, Zoran Šećerov.

Šećerov takođe dodaje:
– Nameravao sam da sa gradonačelnikom Sašom Vučinićem razgovaram o ovom pitanju, ali on, po svemu sudeći, ne želi da komunicira sa mnom. Više puta sam bezuspešno pokušavao da razgovaram sa njim putem telefona, a i moja otvorena pisma (o raznim pitanjima) u poslednje vreme ignoriše. Moram da kažem da ne raspolažemo nekim materijalnim dokazima, ali to što nam se gradjani gotovo svakodnevno obraćaju povodom pomenutog problema i uopšte javne bezbednosti, dovoljan je razlog za zabrinutost – govori Zoran Šećerov.KOMENTARI

 1. Bajmok kaže:

  Kakvi jos dokazi treba da se kaze da je ovo najgori gradonacelnik koga je nasa Subotica ikad imala? On ce nam doneti i cigane na trg

 2. Gost kaže:
  lena napisao:Osnovni problem romske populacije je nemanje dokumenata, matičnih izvoda, a osnovano sumnjamo i zloupotreba dokumenata od lica, Roma, koji su davno napustili naš grad. Pored toga, problem je veliki u obrazovanju dece osnovnog obrazovanja na šta je i EU stavila akcenat kao i neuslovno stanovanje i nedostatak osnovnih životnih i drugih potreba.

  Osnovni problem Roma nije to sto oni nemaju dokumenta vec sto nece da imaju dokumenta. Nikad se na Kosovu nije znao tačan broj stanovnika bas zato sto nisi mogao da ih uhvatis ni za glavu ni za rep.

 3. Savovi kaže:

  A sta Vucinica pored zanim osim da sedi u Bossu svaki dan ga vidm tamo iako je sebi dao najvecu platu od svih gradonacelnika u Srbiji ne znam odakle se to sve placa. Verica je divna zena i sigurno je u pravu za njega.

 4. Gost kaže:

  Polako dolazimo do toga da su ipak i ovdasnje vlasti i institucije zakazale. Uzeli pare od EU a nista ne sprovode. Ipak su romi samo predmet manipulacije i izvucice najdeblji kraj. Ko da njih stiti?

  Tromi i isuvise spori gradonacelnik je izbegavao ovu temu godinama i problemi su se nagomilali. Potpuno verujem Verici i Zoranu kada kazu da ih je Vucinic celo vreme kulirao. Sada narod ulazi u sukob sa romima a nadlezni i dalje cute. Dokle bre? Bitange.

 5. Gost kaže:

  Zoran Secerov ko slusa njega i dokle ce takvi anonimusi da pricaju na nacionalnoj i verskoj osnovi. Fuj

 6. Helena kaže:

  Bez dokumenata su, a utvrđeno je da su iz Subotice. Po putnim ispravama? Kakve su to putne isprave i kako su im date? Ako u policiji ne postoje podatci o njihovom prebivalištu, postoje birački spiskovi. Ima li ih u biračkim spiskovima? Ako su ovde bili nastanjeni, a nema ih u biračkim spiskovima, ko je odgovoran za to? Svi znamo da su sa Kosova. Zašto ih tamo ne vrate. Subotičani nisu odlazili u izbeglištvo, kroz Suboticu su izbeglice samo prolazile, a neki su tu i ostali. Ali ako nam silom nasele 12000 Roma, koji se reprodukuju strahovitom brzinom, možemo samo pretpostaviti koliko će ih biti za 10 ili 20 godina. Već sad su prevelik problem za ovaj grad, kako socijalni, tako i bezbednosni. Ako nam ih silom nasele, uskoro će Subotičani biti primorani da beže glavom bez obzira – u izbeglištvo.

 7. Lola kaže:

  Osetljivo pitanje, i kompleksan problem. Zaključujem da nikoga od nadležnih ne interesuje. Ili su nesposobni da ga reše, ili ne žele, ili pak tu ima nešto što javnost ne zna. Sve to oko dokumenata je zbunjujuće. Stiče se utisak da je novac za njihovo zbrinjavanje nenamenski potrošen.
  Budimo civilizovani. I oni su ljudi. To što su na margini, ne zbrinuti, oslikava nas.
  A Vi gosopodine Šećerov, nema Vam druge, put pod noge, dođite lično, ulogorite se ispred kabineta, mora Vas primiti.

 8. Helena kaže:

  15000 hiljada je na papiru samo cifra. Koliko je to u stvarnosti malo ko ima predstavu. Poređenja radi, po popisu stanovništva 2002. Palić je imao ukupno 7745 stanovnika, što je tek polovina od ovog broja lica koja treba naseliti u Suboticu. Pri tom su nezaposleni i nekvalifikovani, bez perspektive da se zaposle u skorijoj a i daljoj budućnosti. Da li se iko pita od čega će da žive. Prvo što mi pada na pamet – to je od krađe i kriminala. Ili možda neće? Nemoguće da nam se to desi! Ali u poslednjih 20 gidina nam se izdogađalo sve što smo mislili da je nemoguće. Bojim se da će tako biti i ovaj put.

 9. Helena kaže:

  "Međutim, u ovom procesu predstavlja problem to što je predviđeno da Sporazum o readmisiji ne bude primenjen na teritoriji Kosova i Metohije koje je pod administracijom Ujedinjenih nacija. Ali, kako je navedeno u poslednjem izveštaju Grupe 484, koja se bavi pružanjem pomoći povratnicima u procesu readmisije, na lica sa Kosova i Metohije primenjuje se kontroverzni koncept „sigurnog dela zemlje" (Internal Flight), odnosno „pretpostavka da tražilac azila može da dobije zaštitu u drugom delu svoje zemlje i da mu stoga nije potrebna međunarodna zaštita". To znači da zapadne zemlje do sada nisu dosledno poštovale preporuke UNHCR da ne vraćaju i pripadnike pojedinih manjina s Kosova i Metohije u centralnu Srbiju, čime su od izbeglica napravili interno raseljena lica – iz članka Sandre Pekić na:
  http://www.cev.eu.com/read_more.php?newsid=266

 10. pravda za gradjane kaže:

  pod hitno cela subotica da krene u rusenje do sada najgoreg gradonacelnika !!!

 11. ramo kaže:

  postovani  menojmo  zaboraviti  da  ljudi  iz  koji su na celu  romskih zajednica  dobivaju  novac  za pomoc  romskom  narodu  a vecinom taj novac  zavrsi   negde  gde  romi  nemogu  doci  do pomoci….  znaci   netko  potkrade  i  oni  kojima  stvarno treba  pomoci…

   

 12. atila kaže:

  dragi gradjani subotice meni je zao vasihi kometara kao sto znate svugda ima losih i dobrih u svakoj naciji! romi su uvek bili u nase zajednicke i drusvene zivote nevidim sta tu ima lose ??? to sto se desilo u subotici  to je stvarno katastrofa tu je zakon i bice kaznjeni … nemojte pricati gluposti o romima jer je to nas narod …JA VERUJEM U ZAKON !

OSTAVITE KOMENTAR