Gde su sove sa Radijalca?

Jadranka Stantić koja živi na Radijalcu kaže da u proteklih godinu dana nije videla ni jednu sovu.

 

– Pre pet godina u jednom momentu sam izbrojala 13 sova na drvetu pored prozora. baš su mi lepe životinje i volela sam da ih ugledam, naročito njihove oči. Međutim u poslednje vreme  nismo ni primetili ni čuli naše drage komšije sove utine. Ne znam zašto su nestale. Možda su pojele otrov koji je bio namenjen glodarima – kaže Jadranka Stantić.

Da li su se sove preselile, nestale ili uginule,za sada nemamo odgovor. U lokalnoj samoupravi kažu da kada su prošle godine postavili tablu na Radijalcu da se u naselju nalazi zimovalište sova utina nisu se više interesovali. U Centru za zaštitu sova Srbije kažu da nije neuobičajeno da se sove presele iz jednog dela grada u drugi ukoliko se osete ugroženima. Dolazak sova u naseljena mesta u Subotici, govori da su stekle poverenje u čoveka.U Centru za zaštitu sova Srbije kažu da u Vojvodini zimuje oko 30.000 utina koje tokom 5 meseci boravka u naseljima ulove do 18 miliona primeraka mišolikih glodara.

 

Sove ne grade gnezda, nego se naseljavaju već na postojećim. Uglavnom se gnezde na krošnjama četinara. Sove utine su ugrožene jer proganjanjem i ubijanjem usled predrasuda i neznanja, krivolovom, sečom stabala na kojima se gnezde i zimuju, stradanjem na putevima, pesticidima.KOMENTARI

  1. Iby P. kaže:

    Ne znam da li iste ptice, ili druge, ali nekoliko njih sada “stanuju” u dvorištu jedne kuće u ulici Žarka Zrenjanina

OSTAVITE KOMENTAR