Gebi – ponos subotičke privrede

Ministarstvo finansija je izbacilo spisak od 100 najuspešnijih preduzeća na čijem čelu suvereno vlada NIS iz Novog Sada. Tu poziciju ovaj gigant iz sfere naftne industije drži godinama unazad a odmah iza njega je Tarket iz Bačke Palanke koji svoju poziciju takođe drži poslednje tri godine.

 .

U nastavku možete da čujete imena poput Tigar, Industrija mesa Matijević, Sunoko, Coca-Cola HBC, Lafarge itd… A gde su tu Subotičani?

 .

Najuspešnije preduzeće registrovano u Subotici je Gebi iz Čantavira koji se na ovoj listi nalazi na 53. mestu. Ova firma za proizvodnju stočne hrane je tokom 2009. godine bila na 59. mestu a 2008. je nije ni bio među 100 najjačih, što potvrđuju kontinuitet u razvoju.

 .

Imperija Gebi

www.gebi.rs

Za leđima Gebiju diše Mlekara Subotica koja se nalazi na 61. mestu, dok je preduzeće za trgovinu na malo “MEK System” na 67 mestu. I to je to – tri preduzeća čuvaju obraz Subotice. Ukoliko bi situaciju posmatrali malo šire ovom trojcu bi se mogli dodati i Fresh koji funkcioniše u okviru Coca-Cola HBC (6 pozicija), Veterinarski zavod Subotica koji posluje u okviru Viktorije grup (12 pozicija) i Trgopromet koji funkcioniše u okviru Univerexporta koji se nalazi na 63. poziciji.

 .

Ministarstvo finansija je istaklo i 100 najuspešnijih preduzeća u prerađivačkoj industriji na kojoj se Gebi nalazi na 32. poziciji, a Mlekara na 38.  Veoma interesanta je i činjenica da Čantavir kao selo sa oko 8 hiljada stanovnika ima još jedno preduzeće na listi. Reč je o Frama komercu koje se nalazi na 76. poziciji a koje se poput Gebija bavi proizvodnjom stočne hrane. Tu su još i Alpak na 81. i Forneti na 83. poziciji ali i jedna fabrika na čijim čokoladicama piše da su iz Beograda a koja je u srcu Subotičana decenijama – Pionir (73).KOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    previse uree u nihovim proizvodima moze da ima dalekosezne posledice za govedarstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: