Gerontološki centar „domaćinski“ posluje

Gerontološki centar u Subotici je prošle godine uštedeo 3,6 miliona dinara domaćinskim poslovanjem. U poređenju ukupnih rashoda na kraju 2012. i 2011. godine, vidi se povećanje rashoda u prošloj godini za samo 1,74% što ako se uzme u obzir zvanična stopa inflacije.Za 20,5% povećan iznos izdataka za medicinski i laboratorijski materijal za negu korisnika, kao i materijal za okupacionu terapiju korisnika, čiji utrošak je uvećan za nekih 37 %.

 

– S druge strane uštede su napravljene u većem broju stavki, a najveće od preko 50% se odnose na smanjenje troškova za popravke i održavanje zgrada i objekata. Troškovi poslovnih putovanja u inostranstvo su smanjeni za 29%, a troškovi reprezentacije koji su opredeljeni u iznosu koji je deset puta manji od zakonom dozvoljenog, su realizovani sa 14% umanjenja u odnosu na 2011. godinu. Osnovni cilj nam je da zadržimo postojeći nivo kvaliteta usluga koji se pružaju korisnicima ustanove, uz konstantne napore da se, već visoki standardi po kojima je ustanova poznata, dodatno poboljšaju. Isto tako, nastavljene su i aktivnosti na edukaciji medicinskih i ostalih radnika radi sticanja odgovarajućih licenci, a i sama ustanova je započela obiman posao prikupljanja i sistematizovanja dokumentacije neophodne za licenciranje Gerontološkog centra kao ustanove socijalne zaštite, što je obaveza svih postojećih ustanova, shodno važećim zakonskim rešenjima- rekao je direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević.

 

Jedan od glavnih projekata prošle godine bio je postavljanja solarnih kolektora za pripremu tople sanitarne vode u Domu Dudova šuma“ koji je finansirao Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, kao i projekat postavljanja solarnih kolektora za pripremu tople sanitarne vode u Domu za negu“ koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Grad Subotica.

 

– Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je finansirao dva projekta u prošloj godini, i to projekat putem koga je nabavljeno vozilo za prevoz korisnika kao i projekat opremanja gerontološkog kluba u Tavankutu, na koji način je još jedna prigradska mesna zajednica dobila mesto gde se najstariji sugrađani mogu okupljati i provoditi svoje vreme – ističe dr Nenad Ivanišević.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR