Gerontološki centar koristiće biomasu

U Gerontoškom centru Subotice u potpisan je ugovor izmedju ove ustanove i firme ,,Pro – energ‚‚ o korišćenju biomase u Ustanovama socijalne zaštite.

 

Realizacijom navedenog projekta biće instalirana i u potpunosti automatizovana kotlarnica koja će u zimskom periodu umesto dosadašnjeg prirodonog gasa koristiti u iznosu od oko 70 posto godišnje toplotne energije koja će se proizvesti iz agropeleta.

 

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je bespovratna podsticajna sredstava za sufinansiranje realizacije projekta korišćenja biomase u Ustanovama socijalne zaštite u vrednosti od 13 miliona i 100 hiljada dinara. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade APV, Bojan Pajtić kao i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine.

 

– U poslednjih 8 godina Gerontolontološki centar je sproveo 19 projekata koji su doprineli energetskoj efikasnosti. U dva objekta, Domu Dudova šuma i Domu za negu za period od 6 meseci ostvarena je ušteda od oko 1 100 000 dinara. Takođe, gasifikacijom dva objekta ostvaruje se ušteda od oko 8 000 000 dinara. Pokrajinski sekretarijat za energetiku odobrio je sredstva za realizaciju dva projekta, kao što su završetak radova na postavljanju solarnih kolektora za pripremu tople vode u RJ „Dom za negu“ kao i za adaptaciju postojećeg sistema grejanja koji proizvodi toplotnu energiju iz fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije – istakao je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra Subotica.

 

Na ovaj način 70 odsto toplotne energije će se proizvoditi iz agropeleta a 30 odsto iz prirodnog gasa. Procena je da će se investicija u Domu za negu isplatiti za 13 godina. Na osnovu izvršene procene očekuje se ušteda u potrošnji gasa od oko 30 odsto, što bi predstavljalo iznos od oko 700 000 dinara.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR