Gerontološki centar primer energetske efikasnosti

Vlada AP Vojvodine je, tokom nešto duže od decenije, u razne projekte čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti Gerontološkog centra u Subotici investirala ukupno 70 miliona dinara. Prema procenama, za to vreme ostvarena je ušteda u energentima u vrednosti od oko 20 miliona dinara. Trenutno su u toku radovi na postavljanju solarnih panela na krovu zgrade, a planirano je da budu završeni u roku od 20 dana.

Gerontološki centar u Subotici već 17 godina nastoji da sve objekte opremi, a potrebe svojih korisnika zadovolji uz poštovanje principa energetske efikasnosti. Zahvaljujući Vladi AP Vojvodine, tokom prethodnih 12 godina, investirano je ukupno 70 miliona dinara u realizaciju raznih projekata čiji je cilj podizanje energetske efikasnosti ove ustanove.

RTV (Rada Stajić)

“Važno je istraži da je, tokom prethodnih 12 godina, na osnovu tih uloženih sredstava, ostvarena ušteda od preko 20 miliona dinara. Mislimo da to, svakako, opravdava ulaganje novca koji nije mali jer je Vlada Vojvodine za to vreme uložila ukupno oko 70 miliona dinara u projekte energetske efikasnosti”, kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

Trenutno su u toku radovi na postavljanju solarnih kolektora na petom spratu Gerontološkog centra. Tim povodom, ovu ustanovu obišao je i Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

“Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je, kroz različite vidove pomoći i konkurse, dao Gerontološkom centru ukupno 54 miliona dinara. Reći ću sa velikim zadovoljstvom da je svaki dinar našao svoju namenu i svrhu i da je Gerontološki centar u Subotici primer savesnog i dobrog upravljanja”, istakao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Gerontološki centar u Subotici koji pruža domski smeštaj, organizuje rad klubova i usluge pomoći i nege u kući i tako se stara o oko 10.000 najstarijih sugrađana, projekte energetske efikasnosti otpočeo je da primenjuje još 2001. godine.

Tada je, uz podršku Vlade SAD-a, izgradio kotlarnicu u kojoj je umesto skuplje nafte počeo da koristi jeftini gas. Tokom prethodnih godina i agropelet je uvrstio u svoje energente. Zamenom stolarije, instalacija i izolacijom fasada, te postavljanjem solarnih kolektora na krov zgrade, uspeo je da ostvari višemilionske uštede i postane primer energetske efikasnosti.

 

RTVKOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Pa lako je od tuđeg poklonjenog novca graditi super-kuću, pa se onda hvaliti.

 2. Subotica kaže:

  Zašto nije u funkciji solarno grejanje u subotičkoj bolnici koje je izgrađeno pre nekoliko godina? Energetska efikasnost!? Malo sutra, moj račun za gas svaki put posle očitavanja plaćam 10% više, …koje nisam ni potrošio….ali neko jeste!

 3. Megille kaže:

  @ Subotica : Šta ti misliš da je CIM-GAS sa Kern Imretom i bratom Čabom ne bi zgrčao veliku lovu da nema od toga koristi ? A sukob interesa ‘ ministra’ Kern Imreta u Vladi Srbije ? Ta reč ne postoji u srpskom jeziku ??? Sve to košta ništa nije više đabe ,zar pored CIM-GASA nije i JP Suboticagas gde je Kern Imretova suproga Kern Šolja Marija direktorica tog JP u Subotici…Sukob interesa na ‘kvadrat’…

 4. STeve kaže:

  Megille, nije on Kern Imreta nego Imre 🙂

 5. belial kaže:

  Nista mi nije jasno! Prvo su ih stavili na kuhinju pa razmontirali a sada pokrajina daje novac da te iste panele stave na drugo mesto?

 6. Mihajlo kaže:

  Jadni smo mi ako nam je Gerentoloski glavna firma u gradu.

OSTAVITE KOMENTAR