Gic gic pod tornjem

Ona stara „proveo se ko prase u Teheranu“, mogla bi uskoro da ima i svoju lokalnu varijantu „ko prasac pod Gradskom kućom“.

 

Upravo sada se na Trgu Slobode podiže šatra za festival svinjokolja koji se poslednjih par godina organizuje u našem gradu, u vreme kada se inače crno piše ovim papkarima.

 

Svinjokolj, disnotor ili kako Slovaci zovu – ZABIJAČKE, za Vojvođane je uvek bio ritual do kog se posebno držalo. Lepo kažu „Nema gozbe do zabijačke!“

 

Zbog važnosti ovog događaja, osmišljen je festival koji treba da pokaže svu raskoš i lepotu svinjokolja.

 

Sve te lepe stvari, kao što su kobasice-divenice, hurke, čvarci, pihtija, papci, šunke ili svinjska glava u saftu, imamo blagodareći ovoj životinji čija je sudbina bogomdana da završi na našoj trpezi. Put do našeg tanjira, krmenadla počinje na svinjokolju, kada majstor „otvori“ svinju, raspoluti je, ošuri i obavi sve te radnje koje nisu lepe za svačije oči, ali su nužne.

 

Ima onih koji se groze takvih prizora, ali je lepo rekao onaj mesar deci, koja su u filmu htela da spasu konja Zelenka:

 

„A kobasice voliš, a?!“KOMENTARI

 1. mili kaže:

  Jel to nesto na Gojkov racun?

 2. Peđa kaže:

  Ovo je udar na ,,zdravu” hranu iz Meka

 3. gajeva kaže:

  NIJE TREBALO ONOLIKI SATOR DIZATI,TO SE MOGLO OBAVITI U KOSTURU ILITI POZORISTU.A NA ONU DIZALICU OKACITI PROIZVODE OD GICE.

 4. Paja Patak kaže:

  Ovo je strašno, zar se to radi u centru grada, kada je još ovako nešto bilo pored Gradske kuće? Ne grozim se divenica i kobasica, idite na salaš pa pravite disnotor, deca neka idu da se loptaju na ona silna dečija igrališta koja je gradska vlast poslednjih godina malo-malo pa otvarala, a ne pred Gradskom kućom! Postali smo  prava selendra! 

 5. varoščanin kaže:

  A ni bušiti kamen

 6. djomla kaže:

  Nakon ovakvih incidenata, uvek postavim pitanje da li uopšte ima smisla baviti se pitanjima “zaštite kulturnog nasleđa”, “secesije”, “istorije grada” itd… ako je prosečan stanovnik Subotice na nivou svinjokolja. Ako pak to nije tačno, onda su na nivou svinjokolja gradski čelnici koji dopuštaju nešto ovako na trgu.

  Subotica ima dvadesetak manjih ili većih sela u kojima se može nešto ovako organizovati, ali ne oni uporno iz godine u godinu guraju te kvazi “manifestacije” na Veliku terasu, Halu sportova i ispred Gradske kuće.

  U Olomoucu (Češka) se na glavnom trgu uveliko kližu jer su montirali klizalište na otvorenom a kod nas šator sa svinjskim nogicama. 

 7. Xmen kaže:

  Tu se vidi koji “SELJACI” vode ovaj grad ! Ne mislim tu na poljoprivredne proizvođače, po naški paore, mislim tu na kulturu…

 8. Anonimni kaže:

  Nisu problem seljaci koji to organizuju vec oni koji im to dopustaju. Saljeci su dosli da prodaju meso.

 9. Anonimni kaže:

  TAKO NESTO SU TREBALI ORGANIZOVATI U VREME KAD SE NE POSTI I NARAVNO NE U CENTRU GRADA.RUGLO :((

 10. Ivica kaže:

  Gledam ove slike i pomislim: Ma neće valjda? Neće valjda ovu privremenu montažnu skalameriju šarafiti u betonske kocke…

  Prođoh večeras i evo:

  Stotinjak tipli i šarafa!!! Ajde, seljačka manifestacija će trajati par dana i ćao, ali ko će odgovarati za ova oštećenja? Da li na sličan način svaki građanin može da buši šta stigne po cetru radi, recimo, neke kratke prezentacije? Sumnjam da je izvođač prijavio ove radove, a isto tako sumnjam da će neko reagovati.

 11. djomla kaže:

  Da smo ozbiljan grad kao što nismo, sutra do 8h bi došla inspekcija sa naredbom da se ovo razmontira i ispostavio bi se račun za učinjenu štetu.

  Ali će to kod nas glat da prođe. Zažmuri se na jedno ili oba oka…

 12. freelancer kaže:

  @Ivica… Upravo jutros sam bio u varoši. Baš u trenutku kada u započeli sa navlačenjem ceradnog pokrivača. ODMAH mi je zapao za oko taj detalj. Nisam mogao da poverujem da su ‘ladno bušili i utiplovali ankere. Pa zar se to ne zove RUINIRANJE, nanošenje materijalne štete? Zaliće nekom smesom, posle? Betonom? Pa svaka pukotina, svaka zakrpa, rupa ili rupica je početak EROZIJE usled atmosferskih prilika. Ide zima, kiše, snegovi, MRAZEVI… Onaj ko je TO odobrio, ima ime i prezime. NAPRED s njim!!!!

  Duboko sam uveren da Lansky ne barata dezinformacijama (kao i uvek, uostalom), ali ipak mislim da se onaj brutalniji deo svinjocida neće odvijati na trgu. Izložba da, možda prikaz procesa “od polutke do kobaje, čunke ili žmara”, ali mislim da nam scene horora i cike svinja na izdisaju baš i nisu potrebne…

  NEVEROVATNO je da Subotica niti danas nema neku manifestaciju koja je IDENTIFIKUJE, koja je čini prepoznatljivom… kao kada spomeneš Minhen. Pa naravno da se misli na Oktoberfest! Mnogi gradovi su sinonimi za manifestacije, koje se održavaju u njima. Od filmskih festivala, trke s bikovim po ulicama, karnevalima, ulicama otvorenog srca… Ne! Subotica = svinjocid!!!!

  Ok, imali smo Dužijancu, koja je urnisana političkim podelama, nacionalnim svojatanjem (kao da Srbi, Madjari, Bunjevci i ostali NE ŽANJU žito. Ne, To rade SAMO pripadnici…). Šta imamo još? Ne mislim na one manje i lokalnog značaja manifestacije, već one koje DEFINIŠU grad na kulturnoj mapi generalno!

 13. Ivica kaže:

  freelancer:

  ….. Pa zar se to ne zove RUINIRANJE, nanošenje materijalne štete? Zaliće nekom smesom, posle? Betonom? Pa svaka pukotina, svaka zakrpa, rupa ili rupica je početak EROZIJE usled atmosferskih prilika. Ide zima, kiše, snegovi, MRAZEVI… Onaj ko je TO odobrio, ima ime i prezime. NAPRED s njim!!!!

  Heh, mislim da ni od tog zalivanja neće biti ništa. Potpuno sam siguran da to nikome nije palo na pamet, u stvari ni ne razmišljaju o ovome, ne vide nikakav problem…

  U najboljem slučaju će, ako ih bude javnost dobro isprozivala, na nekom brifingu izjaviti kako rupe i tiple ostaju za stalno, pošto su došli do genijalne ideje da se šator ovde montira svake zime, tokom svake manifestacije, pa eto može i za doček nove godine…. 

 14. djomla kaže:

  Ivica:

  U najboljem slučaju će, ako ih bude javnost dobro isprozivala, na nekom brifingu izjaviti kako rupe i tiple ostaju za stalno, pošto su došli do genijalne ideje da se šator ovde montira svake zime, tokom svake manifestacije, pa eto može i za doček nove godine…. 

  Ivice u dušu ih poznaješ…

 15. m kaže:

  U potpunosti se slažem. Mi još i plaćamo da nam uništavaju grad….jer ova konstrukcija sigurno nije izvedena iz ljubavii prema kobasicna nego za novac.

 16. bj kaže:

  eh moji anti-svinjokolci….hehehehhee..kako mesar kaze:ali volite kobasice!Ja mislim da realnost reba da vlada i rupe treba da budu busene ali i svinje treba poklati, kako se to radilo zauvek.Najbolja secanja koja nosim sa sobom po svetu jeste kao malisan pomazem u klanju svinja,kako neki kazu “disznotor”…Kobasice da i negovorim,ali i slanine pa i “cike svinja”,sve je to ZIVOT koji se odvija,a zasto onda da se pravimo?(Nista bolje nego kad otvoris svinju…hehehhehe.. pravi miris iz Srbije) Ah, da li rupice po trotoaru unistavaju grad…..hehehehehehe????? Zaista??? gde vi zivite, u Srbiji, gde ste naucili samo cekanje da “peceni golub uleti u usta”?Rupe ima svugde u Srbji a i pukotinja,a vi zalite jos po neki po gradu uz Gradske kuce? Zacepite rupe iscekivanja “sve za dzabe“ i  bice sve u redu i sa svinjama i sa vama.Hajdmo na svinjski paprikas sada i daj jos nekoliko rupica da probusimo po gradskoj kuci….hehehehehe…Ali da se grad rusi kad busis rupu od 10 milimetara? Manite se vi trudnici za buducnost…pojedite po koju kobasicu i ostavite se tih rupa!Ako vam smeta uzmite beton i zacepite!Ja da skoro mirisem kako se dlake przu….hehehehhehehe…zamislite! Po koji iz gradske kuce da se nadje na prz….hehehehehe…mirisi neodoljivi svakako…kako ovde u Kanadi kazu:Shit smells from the top….A za FEST!…hehehehe.. Ja predvidjam po 10 svinja pod tim satorom,cikaju pa cikaju,a klinci gledaju kako krv tece i kako nastaju hurke zatim od sve to….naucno svakako…pozovite sve is Beograda…Ivicu svakako….postavite tradicuju kao SVINJOCIKANJE SUBOTICA…srecno!

OSTAVITE KOMENTAR