Gimnazija i internat „Paulinum”obeležili godišnjicu

Biskupijska klasična gimnazija i internat „Paulinum” u Subotici danas je svečano obeležila svoj dan. Ova obrazovna ustanova je jedina gimnazija sa internatom u Srbiji čiji je osnivač Katolička crkva.

„Paulinum” je osnovan 1962.godine, a kroz obrazovni proces, sada već više od 60 godina, učenike priprema za filozofske i teološke studije, kao i za klasične jezike i istoriju. Iz ove škole su potekla mnoga sveštena lica, pa tako i aktuelni beogradski nadbiskup i metropolita, Laslo Nemet.

Izvor: RTV (Kristijan Takač)

„Ostalo mi je u sećanju da smo ovde dobili jedno izvrsno vaspitanje, vaspitanje za čoveka, ali isto tako, što se tiče znanja i intelektualnog razvoja, bila je to gimnazija koja se mogla takmičiti, u ono vreme, sa drugima”, kaže za RTV Laslo Nemet.

Beogradski nadbiskup je predvodio svečanu misu povodom Dana škole, koji se obeležava na Dan Obraćenja Svetog apostola Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije.

„Sveti Pavle apostol je bio jedan od najvećih crkvenih učitelja, pisaca, propovednika, misionara. Zbog toga najviše crkvenih institucija nosi ime Svetoga Pavla”, objašnjava Jožef Mioč, direktor-rektor Biskupijske klasične gimnazije i internata „Paulinum“ u Subotici.

Biskupska klasična gimnazija u Subotici, kao jedina ustanove te vrste u Srbiji, ima veliki značaj kako za sam grad, tako i za čitavu Pokrajinu.

„To je zbog toga što je ova škola prva akreditovana ustanova u Republici Srbiji čiji je osnovač Katolička crkva. Mislim da i ostali treba da slede ovaj primer, kako može da funkcioniše jedna školska ustanova u sistemu obrazovanje Republike Srbije”, ističe Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

„Značaj ove gimnazije prevazilazi značaj našeg grada, granice Subotice, zbog toga što iz cele Vojvodine tu dolaze mladi, koji ili žele da postanu katolički sveštenici ili im to nije namera, ali žele da se obrazuju u katoličkom duhu, da uče u jednoj klasičnoj gimnaziji”, dodaje Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Nastava u „Paulinumu” se održava na hrvatskom i mađarskom jeziku. Predmeti su isti kao i u drugim klasičnim gimnazijama, osim što se posebna pažnja pridaje klasičnim jezicima i veronauci.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR